SManalysis
Δημοσίευση: 8 Αυγούστου 2018,
Στη δίνη ενός επικείμενου Βαλκανικού πολέμου πέφτουν και τα Σκόπια σύμφωνα με όσα αναφέρει αμερικανός ειδικός αναλυτής. Σύμφωνα με όσα λέει, οι αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια επηρεάζουν άμεσα τόσο τα Σκόπια, όσο και άλλες βαλκανικές, και όχι μόνο, χώρες. Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι το εξής: Θα καταρρίψουν οι Αλβανοί τη συμφωνία-έκτρωμα Κοτζιά; Η αυξημένη πολεμική ρητορική τους για το εν λόγω ζήτημα, συμπεριλαμβάνει και τα Σκόπια.
«Αν υπάρξει αλλαγή στα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και σε άλλες χώρες, δήλωσε ο καθηγητής Ντάνιελ Σέρβερ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς για την περιφερειακή τηλεόραση H1 του Βελιγραδίου.
«Η αλλαγή των συνόρων θα οδηγούσε σε αστάθεια στα Σκόπια καθώς και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, για παράδειγμα στην Ουκρανία και τη Γεωργία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ έχουν μια καλή στάση απέναντι στο θέμα της αλλαγής των συνόρων: οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την ολότητα των κρατών και όχι την αλλαγή των συνόρων», είπε ο Σέρβερ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο επιθυμούν να είναι δημοκρατικά κράτη και μέλη της ΕΕ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο ‘οι μειονοτικές κοινότητες να μην παραμείνουν εκεί που βρίσκονται- στα υπάρχοντα σύνορα.
Όσον αφορά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι η νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον άλλαξε τη στάση της απέναντι στη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, ο Σέρβερ σημείωσε ότι δεν υπάρχει αλλαγή θέσης των ΗΠΑ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακούνε προσεκτικά τόσο το Βελιγράδι όσο και την Πρίστινα.
«Τα αλβανικά σύνορα φθάνουν μέχρι την πόλη …Νις της Σερβίας»
Η πρώην υπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Εντίτα Ταχίρι, η οποία ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσσυφοπεδίου στο διάλογο με τη Σερβία, στην τηλεόραση των Τιράνων ‘Ora News’ δήλωσε ότι τάσσεται εναντίον της ιδέας του προέδρου Χασίμ Θάτσι για ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία. Ωστόσο, αν αυτό συμβεί, σύμφωνα με αυτήν, τότε τα αλβανικά σύνορα φθάνουν μέχρι την πόλη Νις.
«Αν ανοίξουμε το ζήτημα των συνόρων στα Βαλκάνια», λέει η Ταχίρι, «οι Αλβανοί είναι έτοιμοι και δεν θα αφήσουν τα πράγματα να γίνουν εν μέρει, αλλά θα ζητήσουν την ολοκλήρωση τους, ώστε, οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου και της ‘Μακεδονίας’ να μην παραμείνουν εκτός συνόρων».
«Η ανταλλαγή εδαφών ή οποιοσδήποτε διαχωρισμός δεν αποτελεί επιλογή και πρέπει να απορριφθεί επειδή φέρνει πολέμους. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή των συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο ή στα Βαλκάνια με άλλες μορφές, εκτός από τον πόλεμο. Το Κοσσυφοπέδιο είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και αυτό το ζήτημα τελείωσε παρά τις ηγεμονικές αυταπάτες της Σερβίας», δήλωσε η Ταχίρι.
Επεσήμανε ότι το Κοσσυφοπέδιο και όλοι οι Αλβανοί, σε μια κρίσιμη στιγμή είναι ενωμένοι, όπως αναφέρει το echedoros. «Εμείς, στο Κοσσυφοπέδιο και οι Αλβανοί στη διάρκεια μεγάλων αποφάσεων δεν διαφωνούμε, αλλά είμαστε ενωμένοι. Έχουμε βρει πάντοτε το δρόμο μας.»
Ο πρόεδρος υπέβαλε πρόταση που απορρίφθηκε εντελώς από όλο το πολιτικό φάσμα. Στο διάλογο με τη Σερβία, σε τέτοιες περιπτώσεις, γίνονται συνομιλίες με αντιπροσωπείες, όπως έγινε στο Ραμπουιγέ, στη Βιέννη», πρόσθεσε η Ταχίρι.
Μπαράζ πολεμικών δηλώσεων με αφορμή τις επικείμενες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, επεσήμανε πως ο μόνος τρόπος για αλλαγή συνόρων είναι ο πόλεμος.
«Όταν τα σύνορα αμφισβητούνται αρχίζει ο πόλεμος. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να γίνει διαφορετικά κάνει λάθος», δήλωσε ο Χαραντινάι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης. «Τα σύνορα αυτά καθορίσθηκαν από τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου και την επέμβαση του ΝΑΤΟ, είναι τα σύνορα μετά από πόλεμο», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Χαραντινάι, το μόνο που μπορεί να συζητηθεί με τη Σερβία είναι η αμοιβαία αναγνώριση όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος πρόσφατα, Χασίμ Θάτσι. «Η αλλαγή των συνόρων ενδιαφέρει μόνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην ήπειρό μας δεν υπάρχει καμία άλλη προσωπικότητα που να ενδιαφέρεται για αυτό», είπε. «Δεν ανήκουμε στην επιρροή του. Ανήκουμε στον κόσμο στον οποίο επικεφαλής είναι η Αμερική. Δεν πρέπει να παίζουμε με τα σύνορα», συνέχισε.
Φυσικά με τις δηλώσεις του αυτές ο πρωθυπουργός του Κοσόβου αποκάλυψε και επίσημα ποιος κρύβονταν εξαρχής πίσω από τον διαμελισμό της Σερβίας και την απόσχιση της περιοχής από το Βελιγράδι. Μόνο που εδώ κάνει κάποιο λάθος. Οι ίδιες οι ΗΠΑ είναι αυτές που σχεδιάζουν μια ανταλλαγή εδαφών της Μιτροβίτσα με αυτά του Πρέσεβου διότι έτσι θεωρούν ότι μπορεί να λυθεί οριστικά το ζήτημα με την Σερβία.
Ωρολογιακή βόμβα πλέον τα Βαλκάνια. Οι εξελίξεις τρέχουν και αναμένουμε να δούμε κατά πόσο η ΄΄φωτιά΄΄ θα αγγίξει την Ελλάδα…
No comments:
Post a Comment