Tuesday, March 13, 2018

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με την «ΔΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ»



SManalysis

 Τρίτη 13 Μαρτίου 2018, 23:34   Φώτης Φράγκος   


Εν αναμονή της δημοσιοποίησης της έκθεσης του Μαΐου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας

Πενταμελής αντιπροσωπεία του Συμβούλιου της Ευρώπης στο πλαίσιο εφαρμογής της σύμβασης πλαισίου για τα δικαιώματα των Μειονοτήτων, πραγματοποίησε επίσκεψη στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Νότιο Αλβανία.

Η συγκεκριμένη επιτροπή αφού ανέγνωσε την έκθεση για τις Μειονότητες που είχε η αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Αλβανία, αποφάσισε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ΕΕΜ και να εισακούσουν από κοντά τις απόψεις των εκπροσώπων της ΕΕΜ.

Συνάντηση με την αντιπροσωπεία είχε ο πρόεδρος της «ΔΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Λεωνίδας Παππάς και ο πρόεδρος του παραρτήματος Χιμάρα «ΔΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Φρέντης Μπελέρης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο νέο νόμο για τις Μειονότητες που ψηφίστηκε πρόσφατα στο Αλβανικό κοινοβούλιο ο οποίος είχε πολλά κενά για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Έντονο ήταν και το ενδιαφέρον τους στα περιουσιακά και στα εκπαιδευτικά δικαιώματα.

Από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδας Παππάς παρέδωσε στην αντιπροσωπεία τρεις φακέλους που τους ενημερώνει για τα παρακάτω :

1) Για τα περιουσιακά ζητήματα που έχουν προκύψει σε όλη την επικράτεια της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας

2) Τις προτάσεις της «ΔΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ» για τον νέο νόμο για τις Μειονότητες καθώς και τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την ψήφιση του

3) Γενικές προτάσεις - παρατηρήσεις της «ΔΕΕΜ-ΟΜΟΝΟΙΑ» για διάφορα άλλα θέματα που αφορούν την ΕΕΜ

Ο κ. Μπελέρης παρέδωσε στην επιτροπή φάκελο που αφορούσε εδικά το περιουσιακό ζήτημα της Χιμάρας και τους ενημέρωσε για την συνεχόμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην περιοχή από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα.


No comments: