Monday, March 12, 2018

Αποκλειστικό: Το σχέδιο Ράμα για μετατροπή της Χειμάρας σε… Αλβανική Ριβιέρα



"Το επίκεντρο της γεωπολιτικής εστίασης της Ελλάδας με την Τουρκία, έδωσε "την ευκαιρία" στο Έντι Ραμα, να υλοποιήσει το Σχέδιο της Εθνοτικής Εκκαθάρισης της Χειμάρας. Ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς, από τους ισχυρούς υπερασπιστές των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τους Έλληνες στη Χιμάρα και όλη τη Βόρεια Ήπειρο, συνεργάστηκαν απροσδόκητα με τον Έντι Ράμα για τη μόνη αιτία αναγνώρισης της ναυτικής συμφωνίας Ελλάδας Αλβανία ,,, προδίδοντας την τελευταία φορά Βόρεια Ήπειρο και Χιμάρα" ..SManalysis


ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

aagelopoulou@e-typos.com

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Διεθνείς εταιρίες συμβούλων, μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία, ισχυρά επενδυτικά fund, λομπίστες και μεγαλεπήβολα σχέδια. Με φόντο την προσπάθεια απομάκρυνσης των Ελλήνων από τη Χειμάρρα και της κατεδάφισης των περιουσιών τους, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα κινείται μεθοδικά στο παρασκήνιο για τη μεταμόρφωση της περιοχής σε πολυτελές τουριστικό θέρετρο.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτει σήμερα τα σχέδια της αλβανικής κυβέρνησης όπως παρουσιάζονται σε ξένους επενδυτές τους οποίους αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ράμα πολιορκούν τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να τους πείσουν να επενδύσουν στην… αλβανική Ριβιέρα. Η Αλβανία τάζει «γη και ύδωρ» προκειμένου να προσελκύσει ξένα κεφάλαια με μεγάλο δέλεαρ τη δωρεάν παραχώρηση γης στο παραλιακό μέτωπο σε επενδυτές αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών για την οικοδόμηση και εκμετάλλευση των τουριστικών εγκαταστάσεων.


Στα αρχιτεκτονικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί αποτυπώνεται το μεγάλο όνειρο του Εντι Ράμα να εντάξει τα αλβανικά παράλια στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη με… πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.
Στα αρχιτεκτονικά σχέδια που έχουν εκπονηθεί αποτυπώνεται το μεγάλο όνειρο του Εντι Ράμα να εντάξει τα αλβανικά παράλια στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ειδικά στα σχέδια με τίτλο «Architectural project-tourist complex Palas» που αφορούν στην περιοχή της Χειμάρρας, η χλιδή κάνει κύκλους κάτω από τα Κεραύνεια όρη. Κυριολεκτικά, αφού οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις έχουν σχεδιαστεί σε εντυπωσιακό κυκλικό σχήμα με τις πισίνες άλλοτε επίσης κυκλικές και άλλοτε παραλληλόγραμμες ολυμπιακών διαστάσεων.



Μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στον περιβάλλοντα χώρο με έμφαση στο πράσινο της περιοχής αλλά και στους αυτοκινητόδρομους που θα εξασφαλίζουν άνετη πρόσβαση σε κάθε κτίσμα. Στις κατασκευές κυριαρχούν η πέτρα, το ξύλο και το γυαλί για αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής που συμπληρώνεται από καλαίσθητα πλακόστρωτα. Ολες οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι βίλες και τα μπανγκαλόου θα έχουν απεριόριστη θέα στη θάλασσα, γεγονός που οι Αλβανοί αξιωματούχοι οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο της προσέλκυσης κεφαλαίων, πλασάρουν ως δυνατό χαρτί στους εν δυνάμει επενδυτές. Περισσότερο, όμως, στέκονται στη δυνατότητα που δίνεται στα ξένα funds να αποκτήσουν δωρεάν οικόπεδα στα αλβανικά παράλια. Εκτάσεις δεκάδων στρεμμάτων με άδεια οικοδόμησης προσφέρονται έναντι του συμβολικού τιμήματος τους ενός ευρώ (!) σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε.Τ.», ώστε να χτιστούν εκεί επιβλητικές βίλες και πεντάστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που θα σηματοδοτήσουν τη ριζική ανάπλαση της περιοχής και τη μεταμόρφωσή της σε τουριστικό θέρετρο με επισκέπτες από όλο τον κόσμο.



ΠΛΑΝΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ
Μαρίνες, ιατρικά κέντρα και υπερσύγχρονο αεροδρόμιο

Το σχέδιο ανάπλασης ωστόσο είναι ευρύτερο και αφορά συνολικά στη νοτιοδυτική Αλβανία καθώς εκτός από τις τουριστικές εγκαταστάσεις σχεδιάζονται επίσης σημαντικά έργα υποδομής, αυτοκινητόδρομοι, ιατρικά κέντρα, μαρίνες και σύγχρονο δίκτυο υδροδότησης.


Στην περιοχή Akerni, κοντά στον Αυλώνα, έχει δρομολογηθεί να κατασκευαστεί υπερσύγχρονο αεροδρόμιο.
Η κυβέρνηση Ράμα έχει έρθει σε συνεννόηση με επενδυτικά σχήματα και κατασκευαστικές εταιρίες από την Ιταλία που θα αναλάβουν την ανέγερση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και από την Τουρκία που θα ασχοληθούν με τα περιφερειακά αεροδρόμια ώστε να είναι πιο εύκολη η μετακίνηση των τουριστών. Ηδη έχει δρομολογηθεί η κατασκευή υπερσύγχρονου αεροδρομίου στην περιοχή Akerni κοντά στον Αυλώνα, όπου λειτουργούσε στο παρελθόν στρατιωτικό αεροδρόμιο και τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο.

Το 2004 είχαν γίνει εργασίες ανακατασκευής ωστόσο το στρατιωτικό αεροδρόμιο έπαψε στη συνέχεια να λειτουργεί και πλέον αλλάζει ριζικά προκειμένου να μετατραπεί σε πολιτικό και να δέχεται επιβατικά αεροσκάφη ως το δεύτερο εθνικό αεροδρόμιο της Αλβανίας. Τρεις τουρκικές εταιρίες έχουν καταθέσει προσφορές για την επένδυση και όποια αναλάβει τελικά το έργο θα έχει δικαιώματα στη διαχείρισή του καθώς θα δαπανηθούν μόνο ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, σχεδιάζεται ένα ακόμα αεροδρόμιο στους Αγίους Σαράντα που θα δέχεται αποκλειστικά πτήσεις τσάρτερ και εταιρίες χαμηλού ναύλου για τη μετακίνηση τουριστών.



Το μεγάλο στοίχημα πάντως για τους συνεργάτες του Εντι Ράμα είναι να καταφέρουν να προσελκύσουν τα βαριά… αραβικά πορτοφόλια που θα στρώσουν με πετροδολάρια τις αλβανικές ακτές. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται μεταξύ άλλων και επενδυτικά fund από τον αραβικό κόσμο που αρχικά σχεδίαζαν να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά απογοητεύτηκαν στην πορεία λόγω των γραφειοκρατικών προβλημάτων και των αγκυλώσεων που πάγωσαν τα project τους. Εκπρόσωποι των fund προσκαλούνται στην Αλβανία και φιλοξενούνται με κάθε άνεση και πολυτέλεια όσο διαρκεί η ενημέρωσή τους για τα σχέδια μεταμόρφωσης του παραλιακού μετώπου. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάτ ο οποίος βρέθηκε στα Τίρανα πριν από μερικούς μήνες και συναντήθηκε με τον Εντι Ράμα, πολύ πριν ξεκινήσει στη χώρα του η επιχείρηση σκούπα για τη διαφθορά κατά την οποία συνελήφθη και «φυλακίστηκε» στο «Ritz Carlton». Ο Ράμα είχε φροντίσει τότε να καλυφθεί εκτενώς η συνάντηση από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όχι τυχαία, αφού ο Αλ Ουαλίντ είναι ισχυρός «παίκτης» στη διεθνή ξενοδοχειακή σκακιέρα με εταιρίες όπως η Four Seasons που έχει αναλάβει και τον «Αστέρα Βουλιαγμένης».

Οι προσφυγές της ελληνικής μειονότητας βάζουν (προσωρινό) φρένο
Στην περιοχή της Χειμάρρας η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη τους τελευταίους μήνες, μετά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες κατεδάφισης κτισμάτων από την αλβανική κυβέρνηση (φωτό). Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνας έκρινε παράνομο τον περασμένο Δεκέμβριο το σχέδιο ανάπλασης, βάζοντας… προσωρινό φρένο στα σχέδια του Ράμα. Η απόφαση εκδόθηκε μετά από προσφυγές της ελληνικής μειονότητας για την υφαρπαγή των περιουσιών των κατοίκων που, όπως καταγγέλλουν, μεθοδεύεται την τελευταία τριετία. Το δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα άκυρη τη διοικητική πράξη με την οποία είχε εγκριθεί από τη δημοτική αρχή η ανάπλαση της περιοχής Σπήλαια στο κέντρο της Χειμάρρας τον Σεπτέμβριο του 2016 και είχαν επιδοθεί τα πρώτα ειδοποιητήρια έξωσης σε ελληνικές οικογένειες.

Με βάση την πράξη αυτή, είχε εγκριθεί τον Φεβρουάριο του 2017 από το αλβανικό Υπουργικό Συμβούλιο η απαλλοτρίωση περιουσιών Ελλήνων στην ευρύτερη περιοχή. Οι δικαστές δέχθηκαν τις ελληνικές ενστάσεις κατά του σχεδίου ανάπλασης κάνοντας δεκτά πολλά από τα επιχειρήματα της ελληνικής μειονότητας, όπως την ανυπαρξία διαβούλευσης με τους κατοίκους και τη μη έγκαιρη δημοσίευση σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας που να εγκρίνει το επίμαχο πολεοδομικό σχέδιο. Αλλωστε και τον περασμένο Οκτώβριο κάτοικοι της Χειμάρρας κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο του Αυλώνα κατά των κατεδαφίσεων.

Ωστόσο οι μπουλντόζες έχουν εμφανιστεί κατ’ επανάληψη στην περιοχή και κάποια κτίσματα έχουν ήδη γκρεμιστεί παρά τις έντονες αντιδράσεις. Ακόμα και τον περασμένο μήνα εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά σκαπτικά μηχανήματα εταιρίας που έχει αναλάβει τη διάνοιξη νέου δρόμου και εισέβαλαν σε ιδιοκτησίες στην περιοχή του Ξερολάκκου. Σύμφωνα με τους κατοίκους, δεν είχε προηγηθεί ενημέρωση από τον δήμο ενώ την ίδια ώρα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής από το κτηματολόγιο ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης, όπως έχει υποσχεθεί από το φθινόπωρο η κυβέρνηση Ράμα. Τελικά οι μπουλντόζες έφυγαν υπό την πίεση των αντιδράσεων καθώς οι χειριστές δεν εμφάνισαν την άδεια εργασιών που τους ζητούσαν οι κάτοικοι.


No comments: