Saturday, March 24, 2018
Ανεβαίνει επίπεδο η Σερβία: Εστησε αερογέφυρα μεταφοράς όπλων η Ρωσία – Προσγειώθηκαν μεταγωγικά Ant-26
SManalysis
Δημοσίευση: 24 Μαρτίου 2018, Pentapostagma Enimerosis
Δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη An-26 προσγειώθηκαν στη Σερβία μεταφέροντας «πακέτο» στρατιωτικής βοήθειας βάσει συμφωνίας των αρχηγών κρατών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν.
Η συμφωνία επήλθε κατά τη διάρκεια περιοδείας του Ρώσου ΥΠΑΜ Σ. Σοιγκού στο σερβικό πολεμικό αεροδρόμιο της «Μπαταΐνιτσα», στο οποίο εκτελούνται επισκευές για τον εκσυγχρονισμό των σερβικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29, που έφτασαν από τη Ρωσία.
Προσγειώθηκαν και εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου «Lasta», που παρελήφθησαν για λογαριασμό της σερβικής πολεμικής αεροπορίας, από το αποκαλούμενο «ρωσικό πακέτο», στην προσθήκη του οποίου εμπεριέχονται η επισκευή των σερβικών αεροσκαφών MiG, των αρμάτων μάχης Τ-72 και των τεθωρακισμένων οχημάτων BRDM-2M με την αποστολή δύο μεταφορικών αεροσκαφών An-26.
«Τα πάντα έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο ανώτατων αξιωματούχων μας και είμαι πολύ ευχαριστημένος γι ‘αυτό, διότι όλα αυτά αποτελούν μέρος της συμφωνίας μας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος επίσης από την υποδοχή έξι νέων αεροσκαφών «Lasta» στο οπλοστάσιο του στρατού μας» , δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Vulin.
Όταν ρωτήθηκε για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών MiG-29 που είναι στα υπόστεγα του αεροδρομίου Μπαταΐνιτσα, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα με την ρωσική πλευρά, και ότι όλα τα έργα θα εκτελεστούν όπως έχει προγραμματιστεί.
«Αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις και όλους τους πολίτες της χώρας μας, γιατί θεωρείται μεγάλη πρόοδο ότι θα είμαστε όλοι μας πιο ασφαλείς . Μέχρι το τέλος του έτους όλα τα αεροσκάφη με θα είναι λειτουργικά και θα ανέλθουν στο επίπεδο της 4+ γενιάς», δήλωσε ο Aleksandar Vulin.
Όταν ρωτήθηκε πώς αξιολογεί την αεροπορία μας όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, ο υπουργός απάντησε εν συντομία:
«Η αεροπορία μας σώζεται».
Πανικός όμως επικρατεί σε Τίρανα και Πρίστινα λόγω της ενίσχυσης των Σερβικών Ενόπλων δυνάμεων, που με την βοήθεια της Ρωσίας το Βελιγράδι είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει την αλβανική προκλητικότητα και εάν χρειαστεί, λόγω και της αλλαγής στο γεωπολιτικό status quo, να απελευθερώσει το Κόσοβο από τους Αλβανούς κατακτητές.
«Η αναζωπύρωση των φιλοδοξιών της Σερβίας για αλλαγή συνόρων πυροδότησε την αντίδραση του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Ενβέρ Χοτζάι, ο οποίος είπε ότι το Βελιγράδι μιλάει για κατατμήσεις στα Βαλκάνια, έχοντας κατά νου τη διαίρεση της Βοσνίας, προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του Μίλοραντ Ντόντικ είναι απόδειξη για αυτό», γράφει αλβανικό δημοσίευμα.
Ο Χοτζάι τόνισε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα σύνορα των Δυτικών Βαλκανίων, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και θα δημιουργηθεί ντόμινο σε ολόκληρη την περιοχή.
«Όταν το Βελιγράδι αναφέρει διαίρεση των εδαφών στα Βαλκάνια, έχουν κατά νου τη διαίρεση της Βοσνίας. Η επιβεβαίωση γι αυτό είναι οι δηλώσεις του Μίλοραντ Ντόντικ (της Δημοκρατίας Σέρπσκα). Οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια ανοίγει το κουτί της Πανδώρας και δημιουργεί το φαινόμενο ντόμινο σε ολόκληρη την περιοχή», τόνισε ο Χοτζάι, όπως σημειώνει η ‘Zeri’.
Ο ηγέτης της Δημοκρατίας Σέρπσκα στη Βοσνία, Μίλοραντ Ντόντικ, έχει αποκαταστήσει τις φιλοδοξίες της Σερβίας για αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.
Είπε, ακόμη, ότι αυτό μπορεί να γίνει αθόρυβα, χωρίς πολύ θόρυβο, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων.
Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι λογικό να φοβούνται, καθώς με εντολή Β.Πούτιν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, παραδίδει άμεσα 12 μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 και δύο συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες της χώρας σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Καλά πληροφορημένες πηγές από το Βελιγράδι κάνουν λόγο για «ολική επαναφορά της Σερβίας στα Βαλκάνια, τα οπλικά αυτά συστήματα είναι μόνο η αρχή…»
Η σερβική κυβέρνηση με κατεπείγων αίτημα είχε ζητήσει την προμήθεια από την Μόσχα κατά τους προσεχείς μήνες, εκτός από έξι αεροσκάφη «Mig-29», και πυραυλικά συστήματα «Smerch» και «Uragan».
Οι ειδικοί αμυντικοί αναλυτές αναφέρουν με την παράδοση από την Ρωσία μέσω Λευκορωσίας αυτών ειδικά των οπλικών συστημάτων, η Σερβία θα γίνει μια στρατιωτική δύναμη ασυναγώνιστη στα δυτικά Βαλκάνια .
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment