Thursday, January 18, 2018

Iσοπεδωτική αντίδραση Ρωσίας κατά Αλβανών για Σκόπια-Κόσοβο: «Αν συνεχίσετε, ξεσπούν εθνοτικές συγκρούσεις» – Θα επιζήσει το κρατίδιο;


 18 Ιανουαρίου 2018,

Του Βασίλη Καπούλα


Το μεγάλο «πάρτι» γύρω από ένα κρατίδιο που βρίσκεται στην «εντατική» έχει ήδη ξεκινήσει.  Οπως ακριβώς γράψαμε χτες (δείτε σχετικά ΕΔΩ) μετά την πρωτοφανή κίνηση του Προέδρου των Σκοπίων να αρνηθεί να υπογράψει το νόμο για τη διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα κάτι που θα σήμανε αυτόματα συνομοσποδία, σήμερα είχαμε την σφοδρότατη αντίδραση της Ρωσίας υπέρ των Σλάβων της ΠΓΔΜ και κατά των Αλβανών και συνολικά της Αλβανίας. Ακολουθεί δεύτερη ανακοίνωση για τη δολοφονία του Σέρβου ηγέτη στο Κόσοβο:

Και στις δύο ανακοινώσεις η Ρωσία μιλά για επερχόμενες «εθνοτικές συγκρούσεις».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του καταφέρεται εναντίον των παρεμβάσεων της Αλβανίας στο πολιτικό σκηνικό του σκοπιανού κράτους , αναφέρει την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, και επισημαίνει τον κίνδυνο ξεσπάσματος εθνοτικών συγκρούσεων που θα επεκταθούν στα Βαλκάνια!

Το είπε ευθέως Η ανακοίνωση και όσα αφήνει να εννοηθεί ότι έρχονται μυρίζουν «μπαρούτι» σε όλη την περιοχή.

Ρωσία και ΗΠΑ κονταροχτυπιούνται με αφορμή και την δολοφονία του ηγέτη των Σέρβων του  Κοσσυφοπεδίου,  και  εισέρχονται  εκ νέου σε κρίση η οποία μπορεί να παρεκτραπεί ανά πάσα στιγμή στην περιοχή λόγω της μεγάλης εθνοτικής κόντρας Σέρβων και Αλβανών που «σιγοκαίει» από το 1999.

Η δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ:

«Λάβαμε γνώση μιας δήλωσης που έκανε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στις 14 Ιανουαρίου, αναφορικά με την εμπλοκή του κυβερνώντος στην Αλβανία Σοσιαλιστικού Κόμματος στη δημιουργία του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (KLA) του Κοσόβου, όπως επίσης στην αποφασιστική εμπλοκή του KLA στη μάχη με τη Σερβία.

Επίσης γνωρίζουμε την εμπλοκή του KLA στην υιοθέτηση του νόμου για τις επίσημες ομιλούμενες γλώσσες από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (sic). Αυτός ο νόμος καθιστά τα αλβανικά δεύτερη επίσημη γλώσσα μαζί με τα μακεδονικά.

Οι εν λόγω δηλώσεις, επιβεβαιώνουν τις προθέσεις του κ. Ράμα να προωθήσει την διαβόητη Πλατφόρμα των Τιράνων, που ο ίδιος βοήθησε να καταρτιστεί.

Η εφαρμογή αυτού του εγγράφου θα εξάλειφε τα συνταγματικά θεμέλια του Μακεδονικού (sic) κράτους και τη συμφωνία – πλαίσιο της Οχρίδας.

Συνεπακόλουθα θα ήταν η αφορμή για νέες εθνοτικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια.

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται είναι πλήρως συντονισμένες με τις διαδεδομένες φιλοδοξίες για τη Μεγάλη Αλβανία, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα πολλών χωρών στην περιοχή.

Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο ζήτημα των γλωσσών και πιστεύουμε πως τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται στη βάση της συμφωνίας μεταξύ όλων των εξουσιών σε οποιαδήποτε χώρα και με τη συναίνεση της κοινωνίας» καταλήγει η πρώτη ανακοίνωση των Ρώσων.

Η δεύτερη ανακοίνωση αναφέρει:

«Καταδικάζουμε έντονα τη δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της τρομοκρατίας και των συγκρούσεων στην περιοχή.

«Έμαθα με θλίψη τη δολοφονία του διάσημου πολιτικού Oliver Ivanovic, ενός από τους ηγέτες των Σέρβων που ζουν στα βόρεια της Επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου στις 16 Ιανουαρίου. Εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους φίλους του. Καταδικάζουμε αυστηρά αυτήν την αποτρόπαια πράξη.

Η δημιουργία πολιτικών λογαριασμών συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη της ατμόσφαιρας τρόμου και στην επανάληψη των διαθρησκευτικών συγκρούσεων στην περιοχή.

Καλούμε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που είναι παρόντες στο Κοσσυφοπέδιο να λάβουν ολοκληρωμένα μέτρα για την πρόληψη πιθανών περιστατικών στην επαρχία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εντολές» , αναφέρει η ανακοίνωση του Σ.Λαβρώφ .

Ταυτόχρονα, και ο Σέρβος δημοσιογράφος του σερβικού Sputnik Μπόρις Μαλαγκρούσκι κατηγόρησε έμμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δολοφονία του ηγέτη της Πολιτικής Πρωτοβουλίας Όλιβερ Ιβάνοβιτς κατονομάζοντας την Ουάσιγκτον ως κύριο ηθικό αυτουργό της πράξης αυτής.

Ο ίδιος υπενθύμισε την ημερομηνία της 10ης Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, όταν όπως είπε  η αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα έβγαλε προειδοποίηση  για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων στη βόρεια Μιτρόβιτσα. Κάτι που ο γράφων και το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκάλυψαν αμέσως.

Στις 16 Ιανουαρίου, ο Μαλαγκούρσκι επισημαίνει ότι έλαβε χώρα  η δολοφονία του σερβικού αξιωματούχου, με τις προεκτάσεις να μην είναι ακόμα «φανερές».

Την ίδια στιγμή η τελευταία έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, αναφέρεται αρκετές φορές στο κράτος του Κοσσυφοπεδίου.

Η έκθεση με τίτλο «Ασύμμετρες επιθέσεις Πούτιν για τη δημοκρατία στο Κοσσυφοπέδιο και την Ευρώπη,» επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις Σερβο-αλβανικές σχέσεις.

Η έκθεση της αμερικανικής γερουσίας αναφέρει:

«επικρίνουμε το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik το οποίο δημοσιοποιεί «προπαγανδιστικά άρθρα  και αναφέρει ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ετοιμάζουν προγραμματισμένη σφαγή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, με την υποστήριξη της Δύσης, ενώ οι ΗΠΑ φέρονταν να δημιουργούν ασταθείς συνθήκες, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις  για να ανακατευθεί  η Ρωσία στο Κοσσυφοπέδιο».

Το Σπούτνικ, σύμφωνα με την έκθεση , φέρεται να ξεκίνησε την προπαγάνδα  του τον Ιανουάριο του 2015 και αυτή είχε τόσο αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Σερβίας-Αλβανίας , ώστε πάνω από  το 60 τοις εκατό των Σέρβων  να εμπιστεύονται αποκλειστικά και μόνο την Ρωσία.

Τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Βελιγράδι επικρίνουν τις ΗΠΑ ενώ καταφέρονται συνεχώς κατά του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι Σέρβοι αγαπούν τη Ρωσία, και μπορείτε να το παρατηρήσετε στους δρόμους της Σερβίας, καθώς και στα περίπτερα είναι γεμάτα αναμνηστικά που δείχνουν την πίστη των Σέρβων προς τη Ρωσία και τον ηγέτη Πούτιν της», τονίζει η αμερικανική έκθεση.

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Σέρβων ενισχύονται από πολιτιστικούς θεσμούς όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που τους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, καταλήγει το αμερικανικό έγγραφο .

Η ιστορία, και ειδικά αυτή έχει καταγράψει τις στενές σχέσεις Σερβίας και Ρωσίας με εξαίρεση  κάποια «διαλείμματα» , οι οποίες ειδικά τώρα έχουν περιέλθει στα επίπεδα του 1ου παγκοσμίου πολέμου.

Ότι και να γίνει η Ρωσία θα είναι για την Σερβία ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος σε ότι συμβεί από εδώ και στο εξής, ειδικά στο Κοσσυφοπέδιο .

Σημειώνουμε δε επίσης ότι ο Πούτιν θέλει μανιωδώς να «διορθώσει» τα εγκλήματα του Γιέλτσιν σε Βοσνία, Κοσσυφοπέδιο,  δίνοντας στην δύση μια δική του άποψη για την  όλη κατάσταση .

Αυτή είναι η κύρια πολιτική και στρατιωτική θεωρία που επικρατεί στην Μόσχα και εφόσον αυτή «πετύχει» τότε και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες θα προσχωρήσουν  στο ρωσικό άξονα η μία μετά την άλλη.

No comments: