Sunday, December 17, 2017

QEVERIA E SHQIPERISE, (RI) APROVON VENDIMIN PER VAREZAT E USHTAREVE GREKE


VKM varrezat
PO HIMARA?

SManalysis

Tirana, ben nje hap perpara per “Ceshtje te nxehta” ndaj Athines, duke filluar nga “radha”: Ndertimin e Varezave te Ushtareve Greke dhe jo ceshtjen e mbijeteses se Komunitetit Grek, vetedeklarimin dhe pronat, pasi i duhet kohe te vere ne zbatim Planin per Pastrimin Etnik te Himares, nepermjet dhjetra Lejeve per te ndertuar Resorte dhe Hotele, mbi pronat e grabitura te Himarioteve.

Me vendimin e dates 13 Dhjetor 2917, Qeveria e Edi Rames, ka bere nje hap perpara nje prej ceshtjeve te mbetura prej vitesh, ndertimin e varezave per ushtaret greke te vrare gjate luftes se dyte boterore ne territorin e Shqiperise. Gjithesesi, pasi e kane mbajtur peng te perplasjeve diplomatike prej vitit 1996 dhe me tej pasi e ka firmosur kete Marveshje (pra kjo VKM eshte rifreskim i Marveshjes se vitit 2008) e cila iu dha ne kembim per Anetaresimin ne NATO dhe celjen e Negociatave me BE, Tirana, tregon predispozitetin per te qene pjese e dialogut me Greqine, per te treguar vullnetin e bisedimeve dhe Marveshjes se Miqesise.

Ne se ne Athine, mendojne se”ka ndryshuar kurs Tirana”, duke bere leshimin e pare, te pakten kjo nuk mund te ndodhe ne terren, ku nga te njejtat zyra, Qeveria e Shqiperise leshon me dhjetra urdhera per leje ndertimi per resorte turistike te modelit turk, ne rivieren e Himares, tokat e te ciles, jane “pushtuar nga shqiptare”, me dokumente false. Pra ne heshtje por ne terren ne Himare kryhet Pastrim Etnik, nga njera ane dhe ne “leter” po ne Tirane, meren vendime, te cilat jane mare perpara por nuk jane zbatuar dhe keto vendime, kane nje protagonist, Edi Rama, i cili eshte shfaqur si politikani qe mban recordin me negativ te mardhenjeve greko shqiptare. Kete e tregon edhe fakti, qe nje jave perpara ne Vlore, Qeveria e Rames, lejoji zhvillimin e nje mitingu te " grupimit ekstremist te Ashtequajtur Republike e Camerise ne Exil", ndersa tre dite me pas, aprovon Lejen e Varezave te ushtareve Greke. 

Perse me kaq ngut, keto levizje?

Ka nje limit, qe eshte vendosur nga Brukseli, BE kerkon me procedura te pershpejtuara, anetaresimin e Ballkanit sic u ndoqen per Anetaresim ne NATO edhe pse nuk plotesojne kushte minimale demokratike, dhe per kete, duhen sheshuar konfliktet me fqinjet, per me teper Greqia me Shqiperi dhe FYROM. Por kjo kerkon kosto, e cila ne vend qe te shtrohet trysni ndaj dy vendeve me standarte te uleta dhe me retorika nacionaliste iridentiste, I kerkojne Greqise te jete me e kujdesshme. Por nga ana tjeter, Komisioneri Hanh i ndodhur ne Greqi disa dite perpara, ka mare disa propozime nga pala greke, e cila duket se do ti kerkohen trysni nga Brukseli Tiranes dhe Shkupit, vecanerisht nga Presidenca Europiane Bullgare gjate janarit te 2018.

Megjithate, ti rikthehemi marveshjes se varezave, Tirana, ben nje hap perpara per “Ceshtje te nxehta” ndaj Athines, duke filluar nga “radha”: Ndertimin e Varezave te Ushtareve Greke dhe jo ceshtjen e mbijeteses se Komunitetit Grek, vetedeklarimin jashte zonave minoritare te dhe pronat, pasi i duhet kohe te vere ne zbatim Planin per Pastrimin Etnik te Himares, nepermjet dhjetra Lejeve per te ndertuar Resorte dhe Hotele, mbi pronat e grabitura te Himarioteve. Ne kete aspect, deklaratat e Niko Kotzias se: “cdo grek ne Shqiperi, eshte i garantuar dhe mbrohet nga Qeveria Greke” dhe nga ana tjeter, Tirana nuk permbush kushtin e vetedeklarimit dhe mbrojtjes se prones te grekeve, jane dy gjera te kunderta, dhe kjo tregon pafuqesi ndaj Tiranes, nderkohe qe Bullgaria, ka zgjidhur me nje shpejtesi dhe kohe record, te drejtat e Bullgareve ne Sqhiperi.

No comments: