Thursday, December 1, 2016

Negociatat me BE-në, përveç 5 prioriteteve Greqia i vë kushte shtesë Shqipërisë


Ministri i jashtëm grek Nikos Kotzias u shpreh se Shqipëria do të marrë në dhjetor kushte te reja për hapjen e neogociatave të anëtarësimit. Duke folur për edicionin grek të ‘Huffington Post’, ai tha se pikërisht këto kushte kanë shkaktuar nervozizëm së fundi tek pala shqiptare.
Në një intervistë për ‘Huffington Post’ ministri i jashtëm grek Kotzias u shpreh se Shqipërisë do t’i vihen edhe kushte të tjera, përveç pesë kritereve të njohura për hapjen e negociatave të anëtarësimit ne BE.
Në raportin që do të publikohet në 12 dhjetor, sipas Kotzias, veç pesë reformave që kërkon Komisioni Europian, do të përmenden edhe nevoja e respektimit të fqinjësisë së mirë, njohja e të drejtave të minoritetit, shfuqizimi i konceptit të trashëguar nga periudha e sundimit komunist mbi zonat minoritare, që nuk i njeh të drejtën e minoritetit banorëve të Himarës, lufta kundër krimit të organizuar dhe trafikut te drogës.
Sidomos  këto dy çështjet e fundit, sipas Kotzias, kanë shkaktuar nerovozizëm te pala shqiptare. I pyetur nëse ka tensione në marrëdhëniet diplomatike mes Greqisë dhe Shqipërisë, politikani grek shton se pala shqiptare është e tensionuar, pasi e kishte konsideruar shumë të lehtë marrjen e një date për hapjen e negociatave, ndërkohë tashmë ka kuptuar se duhet të plotësojë edhe kushtet e tjera për të marrë një vlerësim të mirë.

No comments: