Tuesday, October 18, 2016

Kush do te bashkoi Shqiperine me Kosoven?
SManalysis

Lideret shqiptare si ne Shqiperi dhe Kosove, konsumojne politik te brendshme ne emer te Bashkimit te Shqiptareve, nje aksion qe perendimi vetem sa i teston por edhe nuk i ndalon.

Por Institucione Euro Atlantike “Think Tank”, shikojne Sali Berishen si njeriun me te favorshem, per te kryer unifikimin Shqiperi – Kosove nga Tirana, dhe Albin Kurtin nga Prishtina. 

Kjo per shkak se autoriteti i Berishes ne Kosove dhe Diaspore, lidhet edhe me te qenurit te tij nga Veriu i Shqiperise, per te cilen sondazhet e GALLOP, e shikojn kete referendum me te mundshem te fitoje nga Veriu i Shqiperise, se sa nga jugu.


Sali Berisha ka deklaruar se “Ndryshimi i kufijve dhe Bashkimi i Shqiperise me Kosoven, do te detyroheshim per te lene territore” (Gjilan, Kosove, 17 Dhtetor 2011)Pse Edi Rama dhe PS, smund te bashkoje Shqiperi - Kosove?

Megjithe perpjekjet e fundit per te bere politike unifikuese pan shqiptare, Edi Rama nje lider karizmatik por me religjioz te dyshimte, me prejardhje nga Jugu i Shqiperise, ka mare inisiativa per te kryer bashkjimin e Shqiperise me Kosoven., POr, vite me pare, ne Prishtine ne prani te studenteve kosovare, gjate nje pyetje “ne se Partia Socialiste dhe ai vete, ndjehen filo greke se” u shpreh se “PS nuk eshte parti filo greke dhe as ai vete, por filo greke jane ata qe shiten detin Greqise” (29 Nentor 2011, Prishtine, me rastin e promovimit te librit Kurban).Ky ne fakt, eshte nje perceptim i elites politico mediatike ne Kosoves, qysh ne kohet qe Rugova ishte lider i Kosoves. Jugun e Shqiperise, keto grupe, e konsideronin si “filo greke, epiriote” ndersa Partine Socialiste, qysh nen udheheqjen e Fatos Nanos, ata e kane konsideruar si filo greke, vecanerisht pas shperthimit te “Luftes Civile” ne Shqiperi, 1997.  

Ka nje arsyje me shume per te menduar se ne Jug te Shqiperise, jetojne shume orthodokse, qe sipas GALLOP, ky territor, ka me shume JO, per Bashkimin e Shqiperise me Kosoven. Sipas GALLOP kerkojne Shqiperine e Madhe, nga Shqiperia  67%, ne Kosove 81% dhe nga Shqiptaret ne Maqedoni 52%. Pjesa kosovare maqedonase shqiptare, jane te ritit musulman 100% qe kjo nuk ndodh ne Shqiperi, qe 33% qe i thone JO ketij bashkimi, shumica jane orthodokse ne Jug te Shqiperise.

No comments: