Monday, March 28, 2016

Τζορτζ Τένετ: Νέα καριέρα για τον Έλληνα πρώην διεθευντή της CIA ως «μυστικός» τραπεζίτηςDeference.gr

Ο Τζορτζ Τένετ δεν θα περάσει σίγουρα στην ιστορία της CIA ως ένας από τους καλύτερους διευθυντές της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ. Για πολλούς όμως πράκτορες που υπηρέτησαν υπό τις διαταγές του ήταν ένας διευθυντής που κατάφερε να αναγεννήσει τη CIA, να την εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει τα τμήματά της.

Ωστόσο, η αποτυχία των πρακτόρων της να προλάβουν και να αποτρέψουν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είναι αυτό που θα τον στοιχειώνει για πάντα, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους και άριστους γνώστες του σκοτεινού κόσμου των μυστικών υπηρεσιών. Μόνο που αυτά δεν φαίνεται να απασχολούν πλέον τον ομογενή με καταγωγή από την Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου, ο οποίος ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πορεία, αυτή του τραπεζίτη. Μια πορεία όμως που χαρακτηρίζεται από μυστικοπάθεια, αφού η επενδυτική τράπεζα Allen & Co είναι ίσως το πιο «μυστικό» χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του κόσμου.

Δεν διαθέτει εταιρική ιστοσελίδα, δεν προβαίνει σε ανακοινώσεις ή στην έκδοση δελτίων Τύπου για τις δραστηριότητές της, ενώ η φήμη της ως του πιο «απόρρητου» και απρόσιτου επικοινωνιακά χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στον κόσμο έχει γεννήσει ακόμη και αστικούς μύθους.


Κοινωνικός μεν, απολύτως εχέμυθος δε
Οπως ήταν αναμενόμενο, η έλευση του πρώην διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό για τουλάχιστον δύο χρόνια από τη στιγμή, καθώς τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση. Για πολλούς ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση ειδικά από τη στιγμή που λόγω της θητείας του σε μία από τις πλέον νευραλγικές θέσεις των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ήξερε πολύ καλά να κάνει ένα πράγμα: να κρατάει το στόμα του κλειστό, όπως και οι υπόλοιποι 135 υπάλληλοι της συγκεκριμένης τράπεζας, η οποία διαθέτει στο πορτφόλιο των πελατών της εταιρείες-κολοσσούς και δισεκατομμυριούχους των μίντια και της βιομηχανίας.

Πολλοί απ’ αυτούς είχαν γνωρίσει τον πρώην πανίσχυρο διευθυντή της CIA, τον μοναδικό μαζί με τον Αλεν Ντάλες με τόσο μακρόχρονη θητεία σε αυτή τη θέση, ο οποίος εκτός υπηρεσίας ήταν άλλος άνθρωπος και σαφώς πιο κοινωνικός. Οταν εγκατέλειψε τη CIA, στην ατζέντα του είχε κρατήσει επαφές με δυνατά ονόματα, ανάμεσά τους και δύο πλανητάρχες, οι οποίοι τον εκτιμούσαν παρά τα λάθη στα οποία υπέπεσε. Ολα αυτά διερευνήθηκαν ενδελεχώς από τον Χέρμπερτ Αλεν τζούνιορ, τον ισχυρό άνδρα αυτής της boutique investment bank, ο οποίος τον προσέλαβε αρχικά ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ομογενής από τη Χειμάρρα υπέγραψε συμβόλαιο εχεμύθειας το οποίο τον δεσμεύει να μην αποκαλύψει ποτέ οτιδήποτε έχει να κάνει με το αντικείμενο εργασίας του στη συγκεκριμένη τράπεζα, η οποία ειδικεύεται στις υψηλού επιπέδου διασυνδέσεις μεταξύ επενδυτών, top στελεχών της βιομηχανίας των ΜΜΕ και ισχυρών broker.


Ινκόγκνιτο και διακριτικός
Σχεδόν καθημερινά, ο Τένετ περνάει την είσοδο των γραφείων της Allen & Co στο νούμερο 711 της 5ης Λεωφόρου στο Μανχάταν συνήθως μόνος του, αφού οι εποχές που είχε προσωπική ασφάλεια ως διευθυντής της CIA έχουν παρέλθει. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει πληθώρα ραντεβού εντός και εκτός γραφείων, επαγγελματικά δείπνα και ταξίδια εκτός Νέας Υόρκης, οπότε η παρουσία του κρίνεται απαραίτητη. Παρόλο που του ζητήθηκε πολλές φορές να δώσει μια συνέντευξη για τη καινούρια του ζωή, αρνήθηκε ευγενικά μεν αλλά κατηγορηματικά, έχοντας εισπράξει αρκετή πικρία από τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ των ΗΠΑ μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Μίλησε μόνο τρεις ή τέσσερις φορές όταν έβγαλε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «At the center of the storm: My years in the CIA», για το οποίο δέχτηκε σκληρή κριτική. Διέψευδε, τότε, κατηγορηματικά ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών της χώρας βασάνισε με διάφορες μεθόδους (εικονικό πνιγμό, ηλεκτροσόκ) Αραβες υπόπτους για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές ανά τον κόσμο. Ηταν η εποχή των περίφημων πτήσεων με τα αεροσκάφη της CIA, που μετέφεραν κρατούμενους σε διάφορες μυστικές τοποθεσίες στην Ευρώπη, προτού σταλούν στο στρατόπεδο X-Ray στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Δυστυχώς για τον ίδιο η επιβεβαίωση για όλα τα παραπάνω ήρθε στις 9 Δεκεμβρίου του 2014, όταν η επιτροπή της Γερουσίας που ερευνούσε τις καταγγελίες για τις απαγωγές, την κράτηση και τις μεθόδους ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία από τη CIA έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεσή της.

Μια έκθεση που επιβεβαίωνε όλα όσα αρνούνταν κατηγορηματικά ο Ελληνας πρώην διευθυντής της πανίσχυρης μυστικής υπηρεσίας, που αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Επέλεξε να αποστείλει στα ΜΜΕ μια γραπτή δήλωση στην οποία έλεγε πόσο λυπόταν για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, «η οποία προκαλεί ζημιά στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, αλλά και στους άντρες και τις γυναίκες της CIA». Υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, είπε ότι το πρόγραμμα κατευθυνόταν από τον πρόεδρο Μπους, ότι όλοι όσοι έπρεπε να γνωρίζουν γνώριζαν και μετά από όλα αυτά επέστρεψε στη συνήθη καθημερινότητά του και τις νέες επαγγελματικές του ευθύνες στην πιο μικρή αλλά και πιο «μυστική» τράπεζα της Αμερικής.


No comments: