Monday, November 9, 2009

LE MONDE DIPLOMATIC

Μεταφορές, συμμαχίες και αλβανικά όνειρα

« Μεγάλη Αλβανία » σε έναν αυτοκινητόδρομο

Δρόμος για την επανεκλογή Μπερίσα

lundi 9 novembre 2009, par Jean-Arnault Dérens, Laurent Geslin

« Εάν χρειαστεί, θα πουλήσουμε τα κοσμήματα των γυναικών μας για να τελειώσουμε τον αυτοκινητόδρομο », δήλωσε στη Βουλή ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Ο προϋπολογισμός για την οδική σύνδεση Τιράνων -Πρίστινας ξεπερνά ήδη το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το φαραωνικό αυτό σχέδιο αποσκοπεί στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Αλβανία και το Κόσοβο. Μήπως, όμως, πρόκειται και για ένα βήμα προς τη « Μεγάλη Αλβανία » ; Για την ώρα, υπάρχει μία βεβαιότητα : τα χρηματοοικονομικά διακυβεύματα είναι κολοσσιαία, ιδιαίτερα για την εταιρεία Μπέχτελ, που ανέβαλε το έργο, η οποία έχει περιθώρια κέρδους ύψους 44%.

« Ο αυτοκινητόδρομος είναι το πιο σημαντικό σχέδιο για τις δέκα τελευταίες και τις δέκα επόμενες γενιές Αλβανών ». Ο επικεφαλής της αστυνομίας στο πέρασμα του Καφ Σλακ της Πούκα δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του. « Εδώ, οι άνθρωποι ξέρουν να οδηγούν, ψιθυρίζει πονηρά ο αστυνομικός που είναι επιφορτισμένος να δώσει διέξοδο στο μποτιλιάρισμα. Αναλογικά, έχουμε λιγότερα δυστυχήματα απ’ ό,τι στην υπόλοιπη χώρα » συμπληρώνει.

Σε αυτόν τον μικρό ορεινό δρόμο, μοναδική δίοδο επικοινωνίας ανάμεσα στο Κόσοβο -που ανακήρυξε την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου 2008 - τη βόρεια Αλβανία και την παραλιακή κοιλάδα, η κυκλοφορία δυσκολεύει ήδη με την πρώτη πάχνη. Εδώ, μετρούν τις ώρες της διαδρομής και όχι τα χιλιόμετρα. Το καλοκαίρι είναι απαραίτητες επτά ώρες για να διασχίσει κανείς τα 130 χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Σκόδρα, στην Αλβανία, από τα σύνορα με το Κόσοβο. Τον χειμώνα, ο χρόνος της κυκλοφορίας επιμηκύνεται ανάλογα με τις βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις, όταν ο δρόμος παραμένει βατός. Τον Ιανουάριο, ισχυρές χιονοπτώσεις απομόνωσαν για πολλές μέρες το συγκρότημα του Κούκες από τον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι ο μοναδικός αμαξιτός δρόμος που οδηγεί στο Κόσοβο και είναι επίσης αυτός από τον οποίο ήρθαν, την άνοιξη του 1999, οι δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί του Κοσόβου οι οποίοι προσπαθούσαν να γλιτώσουν από την καταπίεση των Σέρβων μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. « Οι πρόσφυγες έφθαναν σε αξιοθρήνητη κατάσταση. Είχαν εισβάλει στην πόλη και κατέλυαν στους δρόμους, στις πλατείες », θυμάται ο Μπασκίμ Σάλα, ένας δημοσιογράφος από το Κούκες.......................

more see full article on: http://www.monde-diplomatique.gr/spip.php?article232

No comments: