Wednesday, October 21, 2009

Albania sea deal in doubt

A deal between Greece and Albania that aimed to settle a longstanding disagreement between the two countries over their sea borders and continental shelf rights could be scuppered by a legal challenge being mounted by opposition parties in Tirana, it emerged yesterday.

The agreement, signed in April by then Prime Minister Costas Karamanlis and his counterpart Sali Berisha, was due to be ratified by the country’s parliament on Monday.

However, Socialist opposition leader Edi Rama says the deal, which enforces a clear delineation in the Ionian Sea, lacks transparency and damages Albania’s sovereignty. Six parties are due to file an appeal with the country’s Constitutional Court to stop the accord being approved.

The Socialists’ campaign is seen as part of a wider effort to challenge Berisha’s government, which the opposition claims won June’s parliamentary elections thanks to voting irregularities.

http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_politics_100012_21/10/2009_111741

Παιχνίδια των Aλβανών σοσιαλιστών

Οκτώβριος 21, 2009

Στις συμπληγάδες της εσωτερικής πολιτικής κρίσης που ταλανίζει την Αλβανία κινδυνεύει να συνθλιβεί η συμφωνία με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στα στενά της Κέρκυρας, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο στα Τίρανα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Η συμφωνία επρόκειτο να έρθει προς επικύρωση στο αλβανικό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα, αποφασίστηκε όμως να ανασταλεί επ’ αόριστον, μολονότι επικυρώθηκε από τη Νομική Επιτροπή της Βουλής, ως αποτέλεσμα της εκστρατείας του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, που τελικώς προσέφυγε χθες στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.Οι σοσιαλιστές, που κατά την υπογραφή της συμφωνίας δεν εξέφρασαν διαφωνία -μάλιστα ο κ.
Κ. Καραμανλής συναντήθηκε σε πολύ καλό κλίμα με τον ηγέτη τους κ. Εντι Ράμα- υποστηρίζουν εκ των υστέρων, και μετά την ήττα τους στις βουλευτικές εκλογές, ότι είναι «αναξιοπρεπής, αντισυνταγματική, θίγει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Ωστόσο, δεν προκύπτει σαφώς από τη δημόσια επιχειρηματολογία του κ. Ράμα και των άλλων επικριτών πώς ακριβώς και γιατί πλήττονται τα συμφέροντα της αλβανικής πλευράς. Μάλιστα, ο επικεφαλής της επιτροπής νομικών θεμάτων του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιλι Μανιάνι δήλωσε πως «η συμφωνία δεν έχει νομικά προβλήματα», ενώ η επιτροπή της Βουλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν θίγεται κανένα δικάιωμα του αλβανικού κράτους».Παρά ταύτα, η αντιπολίτευση φαίνεται να σχεδιάζει με την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο το πάγωμα σε πρώτο στάδιο και στη συνέχεια την ακύρωση της συμφωνίας. Αντικειμενικοί παρατηρητές στα Τίρανα εντάσσουν την κίνηση στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να πλήξει τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, στο πλαίσιο της ολομέτωπης επίθεσης που έχει εξαπολύσει εναντίον του, αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα ως προϊόν νοθείας, μολονότι οι διεθνείς παρατηρητές δεν συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση.
Για τον λόγο αυτόν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του απέχουν συστηματικά από τη Βουλή μπλοκάροντας το μεταρρυθμιστικό έργο που πρέπει να υλοποιήσουν τα Τίρανα ώστε να εκπληρώσουν τα κριτήρια ένταξης στην Ε.Ε. Σε μία τέτοια ατμόσφαιρα παρατεταμένης πολιτικής οξύτητας, ευαίσθητα θέματα, όπως τα σύνορα και οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, εμπλέκονται στην αντιπαράθεση εξάπτοντας εθνικισμούς και πυροδοτώντας ανέξοδο «πατριωτικό πυρετό», με κατηγορίες περί «εθνικών μειοδοτών», όπως αυτή εναντίον του κ. Μπερίσα, να εκτοξεύονται με μοναδική ευκολία.Η αλβανική κυβέρνηση δηλώνει ότι η συμφωνία υπερασπίζεται στο έπακρο τα εθνικά συμφέροντα και κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να πλήξει τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ιλιρ Μέτα: «Ο χειρισμός της υπόθεσης από την ηγεσία της αντιπολίτευσης οδηγεί σε έναν επικίνδυνο δρόμο χωρίς κατάληξη, ο οποίος ενθαρρύνει τα συναισθήματα ξενοφοβίας έναντι γειτονικών χωρών, επαναφέρει πνεύμα αντιπαλότητας και απομόνωσης στην περιφερειακή πολιτική ειρήνης και σταθερότητας που με συνέπεια έχει ακολουθήσει η Αλβανία, ενώ την ίδια ώρα έχει ως στόχο την υπονόμευση των εξαίρετων σχέσεων με την Ελλάδα». Ο κ. Μέτα κάλεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να κρατήσει αποστάσεις «από εξτρεμιστικές εμπνεύσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως είναι οι εκκλήσεις για καύσεις σημαιών γειτονικών χωρών», και τόνισε πως «η εποχή του εξτρεμισμού και του εθνικισμού στα Βαλκάνια έχει τελειώσει».
Του Σταυρου Tζιμα kathimerini.gr

No comments: