Sunday, April 26, 2009

KATHIMERINI ABOUT THE TRIP OF KARAMANLIS IN TIRANA

«Εύκρατες» οι σχέσεις με Αλβανία

Το προεκλογικό παιχνίδι στα Τίρανα και η αυριανή επίσκεψη ΚαραμανλήΤου Σταυρου ΤζιμαΟι συνήθως καχύποπτοι απέναντι στους Ελληνες Αλβανοί, λένε ότι όποιον πολιτικό ηγέτη τους στηρίζει η Αθήνα, κυβερνάει τη χώρα!Υπενθυμίζουν, προκειμένου να ενισχύσουν τη θεωρία τους, τη βοήθεια, υλική και πολιτική, της κυβέρνησης Μητσοτάκη προεκλογικά το 1992 στον κ. Σαλί Μπερίσα, την πολυσυζητημένη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου στα Τίρανα, το 1996, πάλι παραμονές εκλογών τις οποίες κέρδισε με βία και νοθεία ο κ. Μπερίσα, την απλόχερη υποστήριξη της κυβέρνησης Σημίτη στις εκλογές που ακολούθησαν την εξέγερση των πυραμίδων το 1997 στους σοσιαλιστές του κ. Φάτος Νάνο. Τώρα, με αφορμή την αυριανή επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα Τίρανα στα πολιτικά στέκια της αλβανικής πρωτεύουσας κυριαρχεί και πάλι ο ίδιος χαβάς.

Καθώς η Αλβανία έχει εισέλθει σε εκλογική τροχιά –οι κάλπες θα στηθούν στις 28 Ιουνίου– το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού, φαίνεται να έχει πέσει «θύμα» αυτης της θεωρίας, αφού εκλαμβάνεται από τους αντιπάλους της σημερινής κυβέρνησης –και όχι μόνο– ως «προεκλογικό δωράκι» της Αθήνας στον κ. Μπερίσα και το κόμμα του, που οι δημοσκοπήσεις το εμφανίζουν να υπολείπεται των σοσιαλιστών.Μερικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο Αλβανός ηγέτης επεδίωξε την παρουσία του Ελληνα ομολόγου του παραμονές των εκλογών, πιέζοντας μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Μπερίσα, μαζί με το μεγάλο του προεκλογικό όπλο, που είναι η πρόσφατη ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, θα παίξει και το χαρτί των άριστων ελληνοαλβανικών σχέσεων, αποβλέποντας στην ψήφο τόσο της ελληνικής μειονότητας όσο και των συμπατριωτών του που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και ελπίζει ότι θα προσέλθουν στις κάλπες.Το εκλογικό αποτέλεσμαΟμως, για την ελληνική πλευρά, μάλλον μικρή σημασία έχει το αποτέλεσμα, εάν, δηλαδή, κερδίσει ο κ. Μπερίσα ή ο σοσιαλιστής κ. Εντι Ράμα, δεδομένου ότι μεταξύ Αθήνας και Τιράνων έχει παγιωθεί εύκρατο πολιτικό κλίμα τα τελευταία χρόνια και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να το χαλάσει η επικράτηση του ενός ή του άλλου.

Εξάλλου, οι σχέσεις της ελληνικής μειονότητας του Νότου με τα Τίρανα διάγουν μακρά περίοδο ύφεσης, με εξαίρεση την υποβόσκουσα ένταση στην Χειμάρρα για τις περιουσίες, το θέμα των στρατιωτικών νεκροταφείων έχει διευθετηθεί, ενώ η βελτίωση της θέσης των Αλβανών οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα έχει ηρεμήσει την άλλη πλευρά.Ετσι, λοιπόν, εκτός απροόπτου –να εγερθεί δηλαδή για προεκλογικούς ή άλλους λόγους που έχουν να κάνουν με εσωτερικές πολιτικές έριδες, σε κάποια από τις συναντήσεις εκ μέρους των Αλβανών θέμα Τσάμηδων– η υπογραφή της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα και τα χερσαία σύνορα αναμένεται να γίνει σε γιορτινή ατμόσφαιρα, και η επίσκεψη να κυλήσει σε ευχάριστους ανοιξιάτικους ρυθμούς.

Ο κ. Καραμανλής, εκτός από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας κ. Μπαμίρ Τόπι, θα δει τον κ. Εντι Ράμα, με την ιδιότητα του δημάρχου Τιράνων όμως και όχι αυτήν του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ θα επισκεφθεί και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο.Περιοδεία του κ. Καραμανλή στα χωριά της μειονότητας στον Νότο δεν είχε προβλεφθεί και ο πρωθυπουργός θα συζητήσει θέματα που την αφορούν σε συνάντηση με την ηγεσία της στα Τίρανα.Εκτός των συναντήσεων, ο κ. Καραμανλής θα εκφωνήσει αύριο το απόγευμα λόγο, σε πανηγυρική συνεδρίαση του αλβανικού κοινοβουλίου, στον οποίο πρόκειται να αναφερθεί πέραν των ελληνοαλβανικών σχέσεων και σε ζητήματα της ευρύτερης περιοχής της δυτικής Βαλκανικής.Στη ΧειμάρραΜια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη, αλβανικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση έξι μηνών και αφαίρεση του δικαιώματος κατοχής δημόσιων αξιωμάτων επί τρία χρόνια τον πρόεδρο της Ομόνοιας και δήμαρχο Χειμάρρας κ. Βασίλη Μπολάνο.

Σε άλλες εποχές, μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και πιθανότατα θα τορπίλιζε ένα ταξίδι Ελληνα πρωθυπουργού.Τώρα όμως οι δύο πλευρές υποβάθμισαν το θέμα, με τον κ. Μπερίσα να δηλώνει ότι τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με αποφάσεις δικαστηρίων και την Αθήνα να σιωπά με εξαίρεση μια δήλωση του εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδ. Λοβέρδου.Το θέμα της Χειμάρρας, ωστόσο, δεν ανέκυψε με την επιμονή του κ. Μπολάνου να αναρτήσει –παράνομα κατά το δικαστήριο– οδικές πινακίδες με ελληνικές ονομασίες σε δρόμους που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του δήμου του, αλλά του Υπ. Συγκοινωνιών.Είναι βαθύτερο και έχει να κάνει με τον μακροχρόνιο αγώνα των εκεί Ελλήνων να χαρακτηριστούν τα χωριά τους μειονοτική ζώνη και, τελευταία, να τους αποδοθούν οι περιουσίες των προγόνων τους.

Οσον αφορά τις περιουσίες, το ζήτημα αγγίζει ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, καθώς η πανέμορφη περιοχή –αποκαλούμενη «αλβανική Ριβιέρα»– θεωρείται υψηλής προτεραιότητας για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και μάλιστα οι Ιταλοί έχουν ήδη επενδύσει μεγάλα κεφάλαια.Καθώς στην Αλβανία βρίσκεται σε εξέλιξη η διανομή της γης που είχε κρατικοποιήσει ο Χότζα, οι Χειμαρριώτες ζητούν από την κυβέρνηση, οι περιουσίες να δοθούν στους κατόχους με βάση τα πριν από τον πόλεμο ταπιά που αποδεικνύουν ότι οι παραλιακές εκτάσεις ανήκαν στους προγόνους τους.

www.kathimerini.gr

No comments: