Thursday, April 30, 2009


"ETHNOS NEWSPAPER" GREECE

ALBANIA IN EU

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Σαλί Μπερίσα, προχθές, λιγότερο από έναν μήνα αφότου η Αλβανία έγινε και τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ, στις αρχές Απριλίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα κίνητρα υποβολής της αίτησης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι καθαρά προεκλογικά: στην Αλβανία θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στις 28 Ιουνίου και ο Μπερίσα ήθελε να μείνει αυτός στην ιστορία ως ο «αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής πορείας» της χώρας του.

Υφίσταται μεγάλος κίνδυνος να μην είναι αυτός ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μετά τις εκλογές, καθώς ο σοσιαλιστής -τρόπος του λέγειν- αντίπαλός του, ο δήμαρχος των Τιράνων, Εντι Ράμα, έχει την υποστήριξη των Αμερικανών. Εύνοια που ίσως αποδειχθεί σημαντική στην πιο φιλοαμερικανική χώρα της Ευρώπης.

Κατά τα άλλα, επί της ουσίας θα περάσουν πολλά χρόνια πριν η Αλβανία καταστεί μέλος της ΕΕ, με βάση τα χάλια που έχει σήμερα και τα υποτιθέμενα ενταξιακά κριτήρια της ΕΕ. Αυτό όμως είναι θεωρητικό, γιατί τα κριτήρια αυτά χρησιμοποιούνται όπως να ναι, αναλόγως με την υφιστάμενη πολιτική βούληση του Βερολίνου, όπως απέδειξε περίτρανα και η παταγωδώς αποτυχημένη διεύρυνση στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η ένταξή τους αποφασίστηκε με καθαρά πολιτικά κριτήρια, ενώ από τεχνοκρατική σκοπιά απολύτως καμία δεν ήταν έτοιμη για ένταξη!Κάτι ανάλογο μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει και αναφορικά με την ένταξη της Αλβανίας και των κομματιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η Κροατία θα ενταχθεί σύντομα οπωσδήποτε γιατί το θέλουν οι Γερμανοί, παρά το μπλοκάρισμα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που έχει προκαλέσει προσωρινά η Σλοβενία με ορισμένες διεκδικήσεις της στα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.Η ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Αλβανία έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις ένταξης, ενώ το ζήτημα της ένταξης της Σερβίας (την οποία εκβιάζει η ΕΕ), της Βοσνίας και του Κοσόβου είναι σαφώς πιο περίπλοκο.Παρά το σημερινό κλίμα στην Ευρώπη, που είναι εναντίον κάθε διεύρυνσης, το μηδαμινό πληθυσμιακό μέγεθος και η οικονομική ασημαντότητα σχεδόν όλων των προαναφερθεισών χωρών καθιστούν πολύ εύκολη την ένταξή τους στην ΕΕ, αν ληφθεί σχετική πολιτική απόφαση.

Χαρακτηριστικό της δυνατότητας αυτής ήταν π.χ. χθεσινό κύριο άρθρο των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου με τον εντυπωσιακό τίτλο «Καλωσόρισες, Αλβανία» και υπότιτλο «Η ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσει τον εναγκαλισμό των Βαλκανίων».Η άποψη της σοβαρής εφημερίδας είναι κατηγορηματική: «Οι Βρυξέλλες πρέπει να συνεχίσουν την κίνηση της διεύρυνσης, σε μια εποχή που αυτή αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια... Η ΕΕ πρέπει να προκαλέσει περισσότερη δημόσια υποστήριξη για τη βαλκανική διεύρυνση.

Πρέπει να την πουλήσει ως ένα ταπεινό συμμάζεμα της διεύρυνσης του 2004-2007, καθώς θα εντάξει χώρες που ήδη περιβάλλονται από μέλη της ΕΕ», υποστηρίζει.Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να ταχθεί από θέση αρχής εναντίον της αλβανικής ένταξης. Εχει πάμπολλους λόγους, όμως, να επιδιώξει να ρυθμίσει όλα τα σοβαρά θέματα που αφορούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, τις πάσης φύσεως αλβανικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας και όλα τα προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, πριν και όχι μετά την αλβανική ένταξη.Δεν πρέπει επ ουδενί να επαναληφθεί το μοιραίο σφάλμα που έγινε με την Τουρκία, όπου Ελλάδα και Κύπρος δεν έβαλαν κανέναν όρο επίλυσης οποιουδήποτε προβλήματος πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Αγκυρας, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να εμφανίζονται σήμερα θρασύτατοι και αλαζόνες, αρνούμενοι την εκπλήρωση οιασδήποτε υποχρέωσής τους απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι η Αθήνα θα δράσει έτσι.

Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έκανε απολύτως τίποτα από αυτά, με την ευκαιρία ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ.Δημιούργησε έτσι ένα κακό προηγούμενο που δεν ξέρουμε αν έχει την πρόθεση να το συνεχίσει και στο θέμα της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ, χαράζοντας στραβό δρόμο και για την επόμενη κυβέρνηση, που πιθανότατα θα είναι του ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Ολα είναι εντάξει με τη μειονότητα;Σοβαρές απορίες προκάλεσε η στάση του Κ. Καραμανλή κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στα Τίρανα. Γιατί δεν αναφέρθηκε στην τριετή καθαίρεση από το αξίωμά του και στην εξάμηνη φυλάκιση που επέβαλε αλβανικό δικαστήριο στον ομογενή δήμαρχο Χειμάρρας, Βασίλη Μπονάνο, με τη γελοία αιτιολογία ότι κατέβασε πινακίδες οδών που τοποθέτησε ιδιωτική εταιρεία στα όρια του δήμου του, επειδή δεν ανέγραφαν τις ονομασίες και στα ελληνικά;

Θεωρεί ο Ελληνας πρωθυπουργός ασήμαντη την καθαίρεση και τη φυλάκιση του δημάρχου και σύμφωνη με το «κοινοτικό κεκτημένο» την απόφαση των Αλβανών δικαστών; Αντιλαμβανόμαστε ότι ο Κ. Καραμανλής θέλει να υποστηρίξει προεκλογικά τον ομοϊδεάτη του, Σαλί Μπερίσα, καίτοι λυσσωδώς ανθέλληνα, αλλά κάπου πρέπει να μπαίνει και ένα όριο...

No comments: