Thursday, September 20, 2007

Βιβλιοπαρουσίαση
Θεοφάνης Μαλκίδης

Η ΕΘΝΙΚΉ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
(Έκδοση στην ελληνική, αγγλική και αλβανική γλώσσα. Αθήνα 2007, εκδόσεις Γόρδιος τηλ. 210-8252279)

Το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί στην ελληνική, αγγλική και αλβανική γλώσσα, αποτελεί μία γενική αναφορά στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα, στο ζήτημα της Εθνικής ελληνικής μειονότητας που ζει στην Αλβανία και στοχεύει στην εισαγωγή του θέματος τόσο στο ελληνικό όσο και κυρίως στο διεθνές περιβάλλον.
Το βιβλίο θέλει να συμβάλλει στην προάσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας που ζει στην Αλβανία και μαζί με όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι εκπρόσωποι των Ελλήνων, αποσκοπεί στη ανάδειξη του θέματος.
Περιλαμβάνει μία ιστορική ανασκόπηση της πορείας των Ελλήνων που ζουν στο αλβανικό κράτος, μίας αυτόχθονης εθνικής ομάδας, η οποία έχοντας να αντιμετωπίσει παλιές προκλήσεις (περίοδος συγκρότησης του αλβανικού κράτους, περίοδος διακυβέρνησης του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα) αλλά και σύγχρονες (περίοδος μετάβασης), προσπαθεί να κατοχυρώσει τα δικαιώματά της και να τα προβάλλει διεθνώς όταν αυτά δεν εφαρμόζονται και όταν καταπατούνται.
Μεγάλα προβλήματα όπως η εκπαίδευση των μελών της ελληνικής μειονότητας, η θρησκευτική της ελευθερία, η απόδοση στους δικαιούχους των ιδιωτικών, κοινοτικών και εκκλησιαστικών περιουσιών, η μη υλοποίηση από την αλβανική πλευρά των δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, η τρομοκρατία εναντίον παραμένουν άλυτα και εντείνονται. Μάλιστα μέσα στο εθνικιστικό κλίμα που αναπτύσσεται στην Αλβανία, μια σειρά από ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης στράφηκαν κατά της ελληνικής μειονότητας με στόχο την οριστική απομάκρυνση του ελληνικού πληθυσμού.
Το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, πρέπει να αποτελεί κυρίαρχο θέμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, στις διαπραγματεύσεις της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ζήτημα εξέλιξης ή όχι της σχέσης των δύο πλευρών και της προόδου με άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ,).
Συνεπώς ο κυριότερος στόχος θα πρέπει να είναι ο σεβασμός και η πλήρης άσκηση των πολιτικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Οι εθνικές μειονότητες και ειδικότερα η ελληνική μειονότητα δεν είναι περιθωριακό στοιχείο των κρατών της Βαλκανικής χερσονήσου και της Αλβανίας αλλά ένα δημιουργικό της τμήμα. Υπό τον όρο αυτό είναι αναγκαίος ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας όπως εγγυώνται οι διεθνείς οργανισμοί, συμβάσεις και συνθήκες, αλλά και η αλβανική νομοθεσία.

**Ο Θ. Μαλκίδης είναι διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και διδάσκει στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Ασχολείται με τις εκφάνσεις της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας στον Παρευξείνιο χώρο και τα Βαλκάνια.
Έχει τιμηθεί από το Συμβούλιο Τύπου των Εθνικών Κοινοτήτων του Καναδά για τη συνεισφορά του στην προαγωγή του πολιτισμού και την αλληλοκατανόηση μεταξύ των Εθνικών Κοινοτήτων.

Κυριότερα έργα του είναι τα εξής:
-Η πολιτική της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη Θράκη, μετά την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
-La situation de la Minorité Grecque en Albanie. A l ' égard du Droit International relatif a la protection des Minorités. Dimensions Politiques et Juridiques. (Με τον Στέφανο Αμπατζή).
-Οικονομία και κοινωνία στον Παρευξείνιο χώρο.
- Ευρωπαϊκή Ένωση και Παρευξείνιος Χώρος.

Επίσης έχει επιμεληθεί τα βιβλία:
-Μετασχηματισμοί της εθνοτικής ταυτότητας των Πομάκων (Με τον Νίκο Κόκκα)
και
-Aspects of South-eastern Europe and Black Sea after the Cold War.

No comments: