GOODBYE "OMONIA"! Η το Ηπειρωτικό Κόμμα ….……
Σταυρος Μαρκος
Η Ομόνοια επιτέλους αναμένετε να σταματήσει την δραστηριότητα της που άρχιζε μαζί με τον πλουραλισμό στην Αλβανία το 1991. Η οργάνωση της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία που μετονομάσθηκε ως « πολιτικό σύλλογο» θα μετατραπεί σε μια καινούρια πολιτική δύναμη με πρόγραμμα και εντελώς πολιτικές ιδέε,ς με ευρωπαϊκό όραμα που θα επικυρώνονται στο άμεσος μέλλον από το αλβανικό σύνταγμα.
Στο σύντομο και δύσκολο δρόμο των 16 χρόνων, τα μέλη της έχουν αντιμετωπίσει εντάσεις και φυλακίσεις (το δικαστήριο των πέντε), ξυλοδαρμό, νοθείες στις εκλογές για να μια αναφέρουμε την εποχή του κομουνιστικού καθεστώς του Ε. Χότζα και στην περίοδο μεταξύ δυο πανκοσμίων πολέμων ο που οι έλληνες και κυρίως στην Αλβανία έχουν υποστεί την συλλογική άρνηση της ταυτότητας, φυλακίσεις, εκτοπίσεις, πολιτικούς σκοτωμούς μέχρι και συλλογικές εκτοπίσεις.
Επιθεωρώντας το βαλκανικό σύνδρομο ο που οι εθνικές μειονότητες έχουν υποστεί γενοκτονία σε κάθε χώρα, η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία με τις μεγάλες ευρωπαϊκές άξιες ως αδιαχώρητη κομμάτι άξιων της κληρονομιάς της Ηπείρου και του βυζαντινού ορθόδοξου έχει και την άλλη όψη, αυτή της επιβίωσης μαζί με τον αλβανικό λαό και την πολιτική χρήση της εικονικής πραγματικότητας ως «γέφυρα συνεργασία» για την ειρήνη και ευρωπαϊκής προοπτικής στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια.
Μετα την κατάρρευσης του καθεστώς και αρχής του πλουραλισμού στη Αλβανία (1991), απαγορευτικέ ο σχηματισμός πολιτικής παράταξης για την ελληνική μειονότητα, τη στιγμή που σε όλα τα Βαλκάνια και ιδιαίτερα για τους Αλβανούς στην πριν Γιουγκοσλαβία η πολιτική εκπροσώπηση ήταν σε επίπεδο πολιτικού κόμματος και όχι συλλόγου που έγινε στην Αλβανία.
Αν θέλουμε να μιλήσουμε ανοιχτά, τα τελευταία στην Αλβανία έχουν ιδρυθεί πολτικα θρησκεύτηκα κόμματα όπως το δεμοχριστιανικό κόμμα- Partia Demokristiane, το κόμμα “Partia Mëmëdheu” και το κόμμα για ενσωμάτωση και ευημερία» -“Partia për Integrim dhe Prosperitet”. Ενώ ένα κόμμα που να εκφράζει τα πολτικα και αστικά δικαιώματα των βορειοηπειρωτών δεν υπάρχει η καλύτερα να λέμε ότι απαγορευτικέ. Λέμε ότι απαγορευτικέ επειδή πολλές φορές οι αλβανικές αρχές και μερικές φορές και σιωπηλά οι ελληνικές, ισχυρίζονται ότι η εθνική ελληνική μειονότητα εκπροσωπείτε από το ΚΕΑΔ (Partinë Bashkimi për Të Drejtat e Njeriut PBDNJ), εν το μεταξύ επισημαίνοντας το γεγονός ότι σε αυτό το κόμμα συμμετέχουν και τρεις βουλευτές της ελληνικής κοινότητας άρα «όσο αναλογεί στον αριθμό των βορειοηπειρωτών , δηλαδή 1.17% του αλβανικού πληθυσμού, αντίθετα με όσο ισχυρίζονται οι ελληνικοί σύλλογοι που εκτιμούν την ελληνική κοινότητα στην Αλβανία περίπου μισό εκατομμύριο.
Η αδυναμία της νομιμοποίησης ενός ελληνικού εθνικού κόμματος στην Αλβανία είναι μια πρόκληση από τα Τίρανα που φοβάται από μια καινούρια πολίτικη παράταξη των βορειοηπειρωτών, κυρίως μετά την απόφαση της συντηρητικής κυβέρνησης της Ελλάδας για να αναγνωρίζει την διπλή υπηκοότητα των ομογενών από την Βόρειο Ήπειρο. Τώρα στα πρόθυρα των καινούριων βουλευτικών εκλογών που αναμένετε να γίνουν το Σεπτέμβριο, υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέρος κι θα ψηφήσουν περίπου 200.000 Βορειοηπειρώτες για την ελληνική Βουλή.
Αυτό το γεγονός αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδοξο στην πολιτική και στο διεθνές δίκαιο ο που μερικοί εκατοντάδες ευρωπαίοι πολίτες (Βορειοηπειρώτες) έχουν αποκτήσει πολίτικα και αστικά δικαιώματα στην Ελλάδα μαζί με ένα άγνωστο αριθμό αλβανών μεταναστών, και να στερούνται αυτά τα δικαιώματα στο δικό τους κράτος στην Αλβανία (Βόρειο Ήπειρο)
Στην πραγματικότητα η πολιτικοί των Τιράνων «αντιστέκονται απειροστά» στην διεθνή υποχρέωση για την καταγραφή του πληθυσμού ο που η προσωπική δήλωση του κάθε πολίτη να περιλαμβάνει την θρησκεία, εθνικότητα και γλώσσα. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η καταγραφή του πληθυσμού μπορεί να αποτύχει όχι μονό επειδή η πολιτική των Τιράνων είναι κατά της απογραφής, άρα και επειδή στην ελληνική μειονότητα ασκείται εθνική προγραμματισμένη πίεση, κύριος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που μπορεί να προσεγγίζεται με την ιδεολογία και προπαγάνδα της διδακτορίας που στρέφετε κατά οτιδήποτε ελληνικού στοιχείου.
Οι διπλωματικοί πρότυποι των Τιράνων σε αυτί την κατεύθυνση είναι απίστευτοι, από μια μεριά δεν επιτρέπει την άσκηση του διεθνές δικαίου για τις μι-αλβανικές κοινότητες και από την άλλη μεριά ζητά όλα τα δικαιώματα για τους ομοεθνούς τους στις γειτονικές χώρες, στο FYROM και Σερβία!!!.
Μια αποτυχία της καταγραφής θα έχει ως αποτέλεσμα οι Βρυξέλλες θα σηκώνουν την φωνή για τα δικαιώματα μερικών χιλιάδων βορειοηπειρωτών που η Αλβανία αρνείται να αναγνωρίσει και τα βασικά πολτικα δικαιώματα. Σκόπιμος έχει αρχίζει τελευταία μια πρωτοβουλία από κάποιο κανάλι και μερικών Αλβανών ψευδό-πολιτικών για την προώθηση ενός πακέτου δικαιωμάτων στην ελληνική κοινότητα που κατατάσσονται στα θεσμικά δικαιώματα και όχι στα εδαφικά της περιοχής της ελληνικής μειονότητας (αναφέρουμε το τελευταίο γεγονός της ρητορικής σχετικά με την Χείμαρρα που αναγνωρίζουν ότι «οι κάτοικοι είναι έλληνες, η γη ωμός είναι αλβανική»). Αυτή η τακτική βασίζεται σε μια διαφοροποίηση πρότυπων και δικαιωμάτων που απομακρύνει το καθεστώς της αυτονομίας, αν και υπήρχαν προηγούμενες Διεθνές Συμβάσεις και μάλιστα αναγνωρισμένα και από το αλβανικό κράτος
Εκεί σημανθεί και μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Σαλι Μπερισα για να καθιέρωση στο σύνταγμα ένα σταθερό αριθμό βουλευτών της ελληνικής μειονότητας (όπως στην εποχή της διδακτορίας) που έχει προκαλέσει την ευρύ αντίδραση και θεωρείται ως «προβοκάτσια προς την ελληνική μειονότητας» . Αυτή η πρωτοβουλία έχει την υποστηρίξει και της αντιπολίτευσης που υπονοεί ότι η αλβανική πολιτική θέλει να μπλοκάρει μια φυσιολογική διαδικασία του Διεθνές Δίκαιου των βορειοηπειρωτών που ζουν στα εδάφη τους στην Νότια Αλβανία και προσωρινά στην Ελλάδα. Αν και τα Τίρανα θεωρούν ότι το ιστορικό συμφέρον τους είναι μόνο η ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκοί κοινότητα και όχι υποθέσεις που απορρέουν από τον εθνικό δόγμα της «Φυσικής Αλβανίας» , πάλι δείχνουν αναποφάσιστοι για να εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις που επιβάλει η ενσωματώσει στην ΕΕ και Νάτο.
Η πρόταση γίνετε σε μία στιγμή που οι προσπάθειες της Διεθνής Κοινότητας για το μελλοντικό καθεστώς στο Κοσοβο πλησιάζουν προς το τέλος. Τμήματα της εθνικιστικής αλβανικής πολιτικής κάνουν το παν για να κατατάξουν την υπόθεση του κοσοβο ως ισοδύναμη με αυτή της Βόρειο Ηπείρου, τείνοντας να βάλουν την Αθηνά σε αντιπαράθεση με το ΗΠΑ, αν και οι δυο ταυτίζονται με της στάση της Εεύρο-ατλαντικής συμμαχίας. Δε νομίζω ότι «κάποιος πρέπει να ευχαριστιέται και κάποιοι να σωπάσουν», ότι οι Αλβανοί είναι οι προνομιούχοι για να αποκτούν αστικά και πολιτικά δικαιώματα μέχρι και να σχηματίζουν ένα καινούριο βαλκανικού κράτος, διαφορετικά από τους Ούγγρους, κροάτες , βοσνιακούς, μαυροβούνιους , σέρβους και έλληνες.
Τα δικαιώματα είναι οικουμενικά και ως τέτοιες, βασίζοντας στην Κάρτα των Ενωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αυτά είναι εφαρμοσμένες σε κάθε χώρα έστω και στα προβληματικά Νότια Βαλκάνια. Αν το «γόρδιος δεσμό», το Κοσοβο, απόκοτα μια καινούρια καθεστώς, που θα είναι η ανεξαρτησία από την Σερβία, τότε η «επίδραση ντόμινο» θα μεταδίδετε σε όλους τους «πιεσμένους» λαούς, ανεξάρτητα αν είναι η όχι οι Αλβανοί οι προνομιούχοι.
Στενά με αυτή τη διαδικασία , οι Ούγγροι της Βοϊβοντίνας έκαναν τις εκλογές πριν μια εβδομάδα αναδείχνοντας τους αρχηγούς που θα τους εκπροσωπήσουν στο άμεσο μέλλον στις διαπραγματεύσεις με την Βελεγραδη. Τέτοιες πρωτοβουλίες εξελίσσονται σε όλα τα Νοτιά Δυτικά Βαλκάνια. Εστί στην Βοσνία αναμένετε ένα άλλο καθεστώς της Ομοσπονδίας που θα επιβάλει αλλαγές στο σύνταγμα και θα γίνει δυνατόν η εκδήλωση δημοψηφίσματος στις τρεις κοινότητες, βοσνιακό, σέρβικο και κροατικό.
Ενώ οι είδησης που έρχονται στην Αλβανία κάνουν λόγο ότι η Παν –Ηπειρωτική Ομοσπονδία στην Αμερική θα κάνει στο Ιούλιο, στο Boston, τον Βορειοηπειρωτικό Συνέδριο που θα έχει την υποστήριξη και του State Department. Αναμένετε ότι η οργανωτική επιτροπή να ίδρυση με αυτί την ευκαιρία το Ηπειρωτικό Κόμμα που θα εκπροσωπήσει (υποστηρίξει) στο μέλλων όλα πολιτικά δικαιώματα των βορειοηπειρωτών που αναμένετε να καθιερωθούν και στο Αλβανικό Σύνταγμα σε συμφωνία και με την αλβανικό πολιτικό παράγων.
Και … ασφαλώς, η πολύ-δεχούμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, George Bush, στα Τίρανα στις 10 Ιουλίου θα σημαίνει τον εύρο-αμερικανικό προβιβασμό μιας καινούριας οπτικής και αρμονικής γωνιάς και ταυτόχρονα ειρηνικής για την επίλυση των υποθέσεων που έχουν απομείνει στα Βαλκάνια, για την ενσωμάτωση της περιοχής στην ΕΕ και ΝΑΤΟ, για το σεβασμό αστικών και πολιτικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους λαούς των Βαλκανίων.
Σταύρος Μάρκος, Γεωπολιτικός Αναλυτής που συνεργάζεται με το
Research Institute on European & American Studies (RIEAS).
Friday, May 25, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment