Monday, February 24, 2025

Ο Μπερίσα ρίχνει στο τραπέζι τον ΑΟΖ, για συμπαράσταση, από την Αθήνα

SManalysis

Σταύρη Μάρκο





Συνεχίζει όμως να μην αναγνωρίζει τους Έλληνες της Χειμάρρας και να σταματά τις στρατηγικές επενδύσεις, τις οποίες ξεκίνησε πρώτος.

Γνωρίζετε ότι κάποιες κινήσεις εκτός της εσωτερικής πολιτικής της Αλβανίας, τις οποίες έχει υπογράψει ο σημερινός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, Τρεις Διεθνείς Συμφωνίες, ο Μπερίσα δεν απαγόρευσε λόγω υποστηρικτικών υποθέσεων για την εξωτερική πολιτική, όπως η Συμφωνία Μετανάστευσης με την Ιταλία (παραβιάζεται η εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας, για να συνεννοηθεί με την Ιταλία) ή η στρατηγική παρέκκλιση του Σαζάνο  και της Διοίκησης Τραμπ (ο Γαμπρός του, Στρατηγικών Επένδυσης) αντιτίθεται μόνο σε ένα στόχο, το κράτος των Μπεκτασήδων, όπου και εδώ "παραβιάζεται" η εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας?

Έτσι, ο Μπερίσα μπλόκαρε μια πρωτοβουλία του κοινοβουλίου της Αλβανίας, να ψηφίσει τις Συμφωνίες που έκανε η κυβέρνηση Ράμα, διαφοροποιώντας μία από αυτές, ενώ είναι πακέτα Συνταγματικών Τροποποιήσεων, όπου χρειάζονται τουλάχιστον 94 ψήφοι. Έτσι ο Μπερίσα γίνεται πατριώτης ενάντια στο κράτος των Μπεκτάσι και όχι πατριώτης ενάντια στις Συμφωνίες με την Ιταλία και το Γαμπρό Τραμπ για το νησί Σαζάνο.

Συλλαλητήριο της Αθήνας, ο Μπερίσα υπόσχεται να επιστρέψει στην ΑΟΖ με την Ελλάδα που απαγορεύεται από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.

Ο Μπερίσα υποσχέθηκε στο συλλαλητήριο της Αθήνας με τους μετανάστες ότι θα επιστρέψει τη Ναυτική Συμφωνία με την Ελλάδα, για να έχει στήριξη από την Αθήνα, αλλά ξεχνά ότι είναι σχεδόν δύσκολο μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας. Τονίζουμε ότι η Ναυτική Συμφωνία ΑΟΖ με την Ελλάδα και η Ανοικοδόμηση των Ταφικών Τόπων των Ελλήνων Στρατιωτών Πεσόντων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μέρος της Συμφωνίας για τον Όρο Ένταξης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ το 2009 με την Ελλάδα. Ωστόσο, η αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται πως θα βρουν λύση στο Δικαστήριο της Χάγης, μια διαδικασία που συνεχίζεται, αλλά όχι βέβαιη τελικά.

Μπερίσα, καμία αναγνώριση της ομογένειας της Χειμάρης, ενώ η σιωπή του για στρατηγικές επενδύσεις και ληστείες ακινήτων, δεν μιλάει.

Όπως παρατήρησα κατά τη διαδικασία Μπελέρι, ο Μπερίσα αρνήθηκε να αναγνωρίσει τους εθνικούς Έλληνες στη Χειμάρρα και σε κάποιο βαθμό εκφράζεται ως δίγλωσσος στη Χειμάρρα, αλλά ποτέ δεν κατέταξε την περιοχή της Χειμάρης που κατοικείται από Έλληνες και υποστήριξε τη διαδικασία ιδιοκτησίας, όντας ο πρώτος το 2013, που ευνόησε τη χορήγηση των Αλβανών ολιγαρχών της Χειμάρης. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μπερίσα δεν συμφώνησε ποτέ να επιστρέψει τα εδάφη της Χιμάρας στην κληρονομιά τους, όπως  ήταν φανατικός του νόμου 7501.

Ας θυμηθούμε ότι ο Μπερίσα επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό Ράμα επειδή λήστεψε εκατοντάδες εκτάρια γης στην Γκιπέα και ξεχνά ότι το 2007 κατέστρεψε τα σπίτια των κατοίκων των Χιμαριών, επειδή ήθελε να επενδύσει στη Τζάλα, μια συμφωνία στην οποία συμμετείχε η Παγκόσμια Τράπεζα, 1 μίλι μακριά από τον κόλπο της Γκιπέα. Ποιο λοιπόν να πιστέψουμε, το σημερινό ναρκωτικό κράτος ή το ολοκληρωτικό του χθες;

Στο σωστό πλαίσιο, ο Μπερίσα χρειάζεται κοινή δράση με ΚΕΑΔ του Ντούλε και Μπελέρι, λόγω των προσωπικών τους συμφερόντων και καθόλου στη στρατηγική της Ελληνικής Κοινότητας Βοριο-Ηπειρωτών. Το παζάρι που προσφέρει συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής Μπελέρι με τον Μπερίσα, είναι τα συμφέροντα του άλλου που έχουν να κάνουν με τον Μπερίσα, όπως οι Νον Γκράτα και Μπελέρι για τη δικαστική διαδικασία που επηρεάζεται πολιτικά από τον Ράμα. Οπος εγλέπαμε χτες ένα παράδοξο στην Αθήνα, δύο συγκεντρωσες μια από τους βοριοεπιριώτες και αλί από Βερισα με αλβάνους μετανάστες,  και στο τέλος, τα μικρά πολιτικά συμφέροντα... 

Ένα τραπέζι Μπελέρι-Μπερίσα, θα ήταν απαραίτητο να δούμε τι πρόσφερε ο Μπερίσα στην Ελληνική Κοινότητα της Χειμάρης σε αντίθεση με τις ελευθερίες και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και αυτοδιάθεσης για τα οποία, ο Μπερίσα, συμφωνεί ότι η Ιταλία πρέπει να τσιμπήσει εδάφη στο Βορρά και για τους Χιμαριώτες σιωπά.
Κατά τη γνώμη μου, το ΚΕΑΔ και η Ομόνοια θα ωφεληθούν από τον Μπερίσα ότι θα είναι πρωθυπουργός, αν κερδίσει, μια υπουργική έδρα όπως πάντα στο παρελθόν αυτού του κόμματος, μια θέση στη Βουλή (Ευάγγελος Ντούλες) και στη Χιμάρα, ξεχαστεί για τα επόμενα 8 χρόνια, μέχρι να ελαχιστοποιηθεί ο πληθυσμός του.