Thursday, December 14, 2023

«Διμερή θέματα, μακριά από διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», Ράμα: Θα εμβαθύνουμε τη φιλία μας με την Ελλάδα

SManalysis






Euronews Αλβανίας

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι στο τραπέζι της ΕΕ μίλησε και για διμερείς διαφορές, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία ολοκλήρωσης της Αλβανίας.

Εστιάζοντας στη σχέση με την Ελλάδα, ο Ράμα είπε ότι το μεταξύ τους ζήτημα, αναφερόμενο στη σύγκρουση λόγω της φυλάκισης του Φρέντι Μπέλερ, θα πρέπει να επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών και ότι δεν πρέπει να επηρεάσει ούτε τη διαδικασία ολοκλήρωσης ούτε τη φιλική σχέση μεταξύ των δύο χώρες.

«Βεβαίως, το θέμα της δυσκολίας που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι διμερείς διαφορές μεταξύ μιας χώρας και της άλλης, στο τραπέζι της ΕΕ, έχει τεθεί και από εμένα. Για του λόγου το αληθές, υπάρχει πολύ μεγάλη ευαισθητοποίηση, ιδίως από τις πιο έμπειρες και μακρόβιες χώρες της ΕΕ, για το γεγονός ότι διμερή ζητήματα που εξάγει μια χώρα μέλος στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημιουργούν παράλογα εμπόδια. Πρέπει να επιλυθούν διμερή ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.


Είναι ακατανόητο και παράλογο το γεγονός ότι σε μια διαδικασία ολοκλήρωσης, όπου μια χώρα εισέρχεται σε διαπραγματεύσεις, εισέρχεται σε μια τελική φάση του ευρωπαϊκού κράτους, να παρεμποδίζεται, να καθυστερεί γιατί υπάρχει διμερές ζήτημα. Ίσως θα ήταν πιο κατανοητό ότι όταν έρθει η στιγμή που η χώρα έχει τελειώσει τα πάντα και είναι έτοιμη να ψηφίσει, να σηκωθούν και να πουν, όχι, δεν συμφωνώ. Αυτή η απαίτηση δεν είναι μόνο παράλογη, αλλά και αντιευρωπαϊκή. Φυσικά οι υποθέσεις και οι ιστορίες δεν ήταν μία και δύο, αλλά περισσότερες από μία και δύο και δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι περιπτώσεις προέρχονται από τον βαλκανικό χώρο. Αν δεν βρεθεί τρόπος να διαχωριστούν μια για πάντα τα διμερή ζητήματα από τις διαπραγματεύσεις, θα έχουμε πολλές δυσκολίες στην πορεία.

Σε σχέση με το θέμα της σημερινής διαφοράς μεταξύ μας και της Ελλάδας, έχω υπογραμμίσει ότι αυτό είναι ένα θέμα μεταξύ μας που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μεταξύ μας. Όσον αφορά την Αλβανία, δεν το βλέπουμε να σχετίζεται με τη διαπραγματευτική διαδικασία ή το περιεχόμενο της σχέσης μας. Η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός εταίρος, με τον οποίο θέλουμε να εμβαθύνουμε τη φιλία μας κάνοντας ό,τι μπορούμε. Θέλουμε να είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, όχι ένα βαλκανικό κράτος στην ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός Ράμα.

No comments: