Monday, November 20, 2023

Merezhko: Κοσσυφοπέδιο, ένα από τα δύο πιθανά σημεία ανάφλεξης στα Βαλκάνια

SManalysis




 
«Όποτε ο πρόεδρός μας λέει κάτι, το ξέρει σίγουρα. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να έχουν ληφθεί από πηγές όπως η υπηρεσία πληροφοριών μας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών πληροφοριών, καθώς και πληροφορίες από τους εταίρους μας», δήλωσε ο Ουκρανός βουλευτής Oleksandr Merezhko σε συνέντευξή του στο TIME, σχολιάζοντας τη δήλωση του Zelensky για το μάθημα της Ρωσίας να υποκινήσει τον πόλεμο στο τα Βαλκάνια. «Όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, μπορούμε να δούμε δύο πιθανά σημεία ανάφλεξης, μέχρι στιγμής. Πρώτον, το Κόσοβο, το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου»
Το Κοσσυφοπέδιο μπορεί να είναι ένα από τα δύο πιθανά σημεία για την ανάφλεξη μιας σύγκρουσης, που υποκινήθηκε από τη Ρωσία, στα Δυτικά Βαλκάνια, δήλωσε ο βουλευτής της Ουκρανίας, Oleksandr Merezhko.

Δύο ημέρες μετά την προειδοποίηση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει πόλεμο στα Βαλκάνια, ο Merezhko σε συνέντευξή του στο TIME εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι πληροφορίες ελήφθησαν από τις στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει και τις δύο καταστάσεις, γιατί είναι απελπισμένος, ότι χάνει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, χρησιμοποιώντας τους δορυφόρους του στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων, δυστυχώς, δορυφόρων στη Σερβία. Θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και φυσικά έναν ακόμη πόλεμο στα Βαλκάνια», είπε ο εν λόγω Ουκρανός βουλευτής, ο οποίος είναι και δικηγόρος στα διεθνή θέματα.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Merezhko είπε ότι το επίσημο Κίεβο γνωρίζει ότι η Σερβία έχει ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας και επίσης ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει ευθυγραμμιστεί με τη Δύση, τόσο καταδικάζοντας την επιθετικότητα και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όσο και βοηθώντας την Ουκρανία.

Έδειξε επίσης πώς έχει αλλάξει η αντίληψη των Ουκρανών για το Κοσσυφοπέδιο και απάντησε στην ερώτηση για την πιθανότητα αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από την Ουκρανία.

KOHA: Πριν από δύο μέρες ακούσαμε τον Ουκρανό πρόεδρο, κ. Ο Ζελένσκι λέει ότι, με βάση τις πληροφορίες που έχει, η Ρωσία σκοπεύει να υποκινήσει πόλεμο στα Δυτικά Βαλκάνια. Πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι πληροφορίες και πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου;


Merezhko: Είμαι βέβαιος ότι αυτές οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες, παρόλο που ο πρόεδρος μας δεν έχει αποκαλύψει τις λεπτομέρειες, δεν ανέφερε συγκεκριμένη χώρα και δεν ανέφερε την πηγή αυτών των πληροφοριών. Αλλά ο πρόεδρός μας πάντα το ξέρει αυτό όταν λέει κάτι. Μπορώ να υποθέσω ότι αυτές οι πληροφορίες μπορεί να έχουν ληφθεί από πηγές όπως η υπηρεσία πληροφοριών μας, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών πληροφοριών, καθώς και πληροφορίες από τους εταίρους μας. Και είναι πολύ λογικό, γιατί η στρατηγική της Ρωσίας τώρα είναι να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποσπάσει την προσοχή από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Και μπορούμε να δούμε ότι η Ρωσία είναι πολύ ενεργή με αυτόν τον δικό της ανατρεπτικό τρόπο για να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο, σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, για παράδειγμα. Εκμεταλλεύεται αυτές τις συγκρούσεις και μάλιστα τις υποκινεί στη Μέση Ανατολή. Όσο για τα Δυτικά Βαλκάνια, μπορούμε να δούμε δύο πιθανά σημεία ανάφλεξης, μέχρι στιγμής. Πρώτον, το Κοσσυφοπέδιο, το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και από όσο γνωρίζουμε, η Σερβία έχει πρόσφατα συσσωρεύσει τεράστιες δυνάμεις κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, κάτι που μας θυμίζει τι έκανε η Ρωσία πριν από την πλήρη κατοχή. Και το δεύτερο πιθανό σημείο ανάφλεξης στα Βαλκάνια είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Υποθέτω λοιπόν ότι ο Πούτιν, και αυτή είναι η προσωπική μου εικασία, η προσωπική μου κρίση, ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει και τις δύο καταστάσεις επειδή είναι απελπισμένος ότι χάνει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, χρησιμοποιώντας τους δορυφόρους της στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων δυστυχώς δορυφόρους στη Σερβία. Θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και φυσικά έναν ακόμη πόλεμο στα Βαλκάνια.

KOHA: Πώς αξιολογείτε τον ρόλο της Σερβίας στην περιοχή, στο πλαίσιο της υλοποίησης των ρωσικών στόχων;

Merezhko: Είναι πολύ ανησυχητικό αυτό που συμβαίνει, γιατί, απ' ό,τι βλέπουμε, μου θυμίζει προσωπικά τη νύχτα της ρωσικής επίθεσης το 2014. Μου θυμίζει την πρόκληση της Ρωσίας, μου θυμίζει τη μασκοφόρο κατοχή στην Κριμαία με τους η επακόλουθη προσάρτηση της Κριμαίας, η ρωσική κατοχή του ανατολικού τμήματος της Ουκρανίας... όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω από το Κόσοβο, ξέρετε, φέρνουν μνήμες, αλλά αυτό είναι το προσωπικό μου συμπέρασμα. Βλέπουμε ότι η Σερβία δεν θα εφαρμόσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Βούτσιτς, που για μένα είναι μεγάλη ντροπή συνάντησε τον Πούτιν στην Κίνα και του έδωσε τα χέρια, ξέρετε ότι ακούγεται σαν χειραψία με τον Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Για μένα αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και σημαίνει ότι ο Βούτσιτς δεν είναι στο πλευρό της Ευρώπης, δεν είναι στο πλευρό των δημοκρατικών κρατών, ότι είναι στο πλευρό του Πούτιν, έτσι φαίνονται όλα. Είναι μεγάλη ντροπή για μένα. Μια άλλη ανησυχητική και ενοχλητική εξέλιξη είναι η πρόσφατη αναφορά σχετικά με το γεγονός ότι οι Σέρβοι στέλνουν στη Ρωσία εμπορεύματα που έχουν επιβληθεί κυρώσεις, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Ρώσους εναντίον της Ουκρανίας, στον πόλεμο. Τέτοια αναφορά δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Radio Liberty. Επομένως, αυτές είναι πολύ ανησυχητικές εξελίξεις και σηματοδοτούν, εάν ληφθούν στο γενικό πλαίσιο, ότι η Σερβία φαίνεται δυστυχώς, κατά τη γνώμη μου, να ισορροπεί μεταξύ Ανατολής, μεταξύ Ρωσίας. Από τη μία, η Σερβία ψηφίζει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπέρ του ψηφίσματος που υποστηρίζει την Ουκρανία, αλλά δεν το κάνει αυτό για την Ουκρανία, το κάνει για τον εαυτό της, για τους δικούς της πολιτικούς στόχους. Αλλά αυτό που βλέπουμε στην πραγματικότητα, ας αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, είναι ότι η Σερβία και η πλειοψηφία των ανθρώπων στη Σερβία δύσκολα θα γίνουν φίλοι της Ουκρανίας, σε αντίθεση με το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού στη Σερβία υποστηρίζει τη Ρωσία, οι Σέρβοι πολίτες συμμετέχουν στον ρωσικό στρατό, στην επίθεση κατά της Ουκρανίας. Αυτό το βλέπουμε όλοι και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτά τα γεγονότα, είναι πολύ προφανή. Και μας λένε πολλά για την αληθινή στάση της Σερβίας.

KOHA: Πόσο έχουν αλλάξει οι σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Σερβίας, μετά τη θέση που κράτησε αυτή η χώρα από την αρχή της ρωσικής επίθεσης;

Merezhko: Για μένα και για πολλούς Ουκρανούς, ήταν μια στιγμή αλήθειας όταν είδαμε ποιοι είναι οι πραγματικοί μας φίλοι και ποιοι όχι, πού είναι οι φίλοι του εχθρού μας, της Ρωσίας, που είναι σύμμαχοι του Πούτιν, και δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι η Σερβία είναι φίλος της Ουκρανίας. Η Σερβία μοιάζει περισσότερο με σύμμαχο του Πούτιν, δυστυχώς. Μπορούμε να δούμε μια εξαιρετική διαφορά αν συγκρίνουμε τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, βλέπουμε αυτή τη διαφορά. Το Κοσσυφοπέδιο έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της Ουκρανίας. Ο λαός του Κοσσυφοπεδίου, με μεγάλο ενθουσιασμό, υποστηρίζει την Ουκρανία και μπορούμε να το δούμε αυτό. Το Κοσσυφοπέδιο θέλει να γίνει φίλος μας. Οι άνθρωποι που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο εκφράζουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στην Ουκρανία με διαφορετικούς τρόπους. Μιλάω μόνο για τον εαυτό μου φυσικά, αλλά αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε και θα πρέπει να είμαστε φίλοι με αυτούς που μας στηρίζουν στις δύσκολες στιγμές και με αυτούς που θέλουν να είναι φίλοι μας. Σε αντίθεση με το Κοσσυφοπέδιο, βλέπουμε διαφορετική πραγματική συμπεριφορά από τη Σερβία και αυτό είναι προφανές, και φυσικά ο ουκρανικός λαός το βλέπει αυτό, βλέπει τα πάντα. Και, μπορώ να πω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των Ουκρανών να εκτιμούν αυτό που κάνει το Κοσσυφοπέδιο για την Ουκρανία, ενώ βλέπουμε ότι η Σερβία συμπεριφέρεται σαν φίλος του Πούτιν, της Ρωσίας και ως σύμμαχος της Ρωσίας. Φυσικά, ο ουκρανικός λαός βγάζει συμπεράσματα με βάση αυτά τα γεγονότα.

KOHA: Επιπλέον, αυτή η θέση της Σερβίας άλλαξε τη θέση της Ουκρανίας σε σχέση με την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου; Δυνητικά, πότε μπορούμε να περιμένουμε αναγνώριση από την Ουκρανία;

Merezhko: Αυτό είναι ένα περίπλοκο ζήτημα, διότι, με βάση το Σύνταγμά μας, οι εξωτερικές πολιτικές είναι προνόμιο του προέδρου και ο πρόεδρος, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών, διαδραματίζουν βασικό ρόλο. Επισήμως, η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Κόσοβο και δεν ξέρω... Ναι, ναι, χωρίς αμφιβολία. Ξέρετε, είμαι δικηγόρος σε διεθνείς υποθέσεις και ξέρω ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αναγνώρισης. Υπάρχει, για παράδειγμα, de facto, de jure και ad-hoc αναγνώριση. Όταν μια χώρα διατηρεί σχέσεις, όπως πολιτικές και εμπορικές, καθώς και επικοινωνεί με μια άλλη χώρα, τότε έχουμε να κάνουμε με de facto αναγνώριση. Η αλήθεια είναι ότι η ίδια η Σερβία, de facto, αναγνωρίζει το Κόσοβο. Αν δεν κάνω λάθος, το Κόσοβο έχει ακόμη και γραφείο συνδέσμου στην επικράτειά του, στο Βελιγράδι. Για μένα, ως δικηγόρο διεθνών υποθέσεων, αυτό είναι απλώς ένα σημάδι αναγνώρισης. Της de facto αναγνώρισης. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία δεν έχει ακόμη καν γραφείο διασύνδεσης και προσωπικά είμαι υπέρ της δημιουργίας ενός τέτοιου γραφείου ανταλλαγής μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ουκρανίας. Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της αναγνώρισης, αλλά η επίσημη θέση μας παραμένει η ίδια και επίσημα δεν αναγνωρίζουμε ακόμη de jure το Κοσσυφοπέδιο. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάσταση μετά τον πόλεμο, αλλά για μένα υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου, αλλά μιλώ μόνο για τον εαυτό μου.

TIME: Μπορείτε να μετρήσετε τα επιχειρήματα για εμάς;

Merezhko: Τέτοια ισχυρά επιχειρήματα είναι τα εξής: οι περισσότεροι από τους συμμάχους μας και τους στενότερους φίλους μας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο. Ακόμη και το Μαυροβούνιο, το οποίο πάντα θεωρούνταν χώρα κοντά στη Σερβία, αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο. Επομένως, αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα. Είχαμε, ας πούμε θεωρητικά, συζητήσεις σχετικά με αυτό, και θα ήθελα επίσης να πω ότι οι φωνές υπέρ της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου στην ουκρανική κοινωνία αυξάνονται. Ένας από τους πιο επιφανείς δημοσιογράφους μίλησε ανοιχτά υπέρ της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου και στο Κοινοβούλιο έχουμε βουλευτές που είναι σταθεροί υποστηρικτές της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου για τους λόγους που ανέφερα, επειδή το Κοσσυφοπέδιο έχει αποδειχθεί ως φίλος της Ουκρανίας σε καταστάσεις των δύσκολων. Αυτό είναι και πολιτικό ζήτημα. Ξέρετε, πρέπει να είμαστε φίλοι με μια χώρα που θέλει να είναι φίλη μας, που μας στηρίζει ή πρέπει να έχουμε αυταπάτες για μια χώρα που δεν θα είναι ποτέ φίλη μας, που θα είναι πάντα φίλος του εχθρού μας; Ξέρετε, είναι ένα θέμα φιλοσοφικό και ταυτόχρονα πρακτικό. Υπάρχει όμως μια ανησυχία, ένας φόβος για το θέμα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου και ίσως αυτός είναι ο λόγος που ο Υπουργός Εξωτερικών μας διστάζει σε αυτό.

TIME: Τι είναι αυτός, κ. Σε νοιάζει?

Merezhko: Αυτή η ανησυχία έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα. Είμαστε πολύ προσεκτικοί για κάθε είδους παραβίαση της αρχής της εδαφικής ακεραιότητας, για ευνόητους λόγους, αφού αγωνιζόμαστε για την εδαφική ακεραιότητα. Και αυτό είναι σημαντικό. Εμείς στην Ουκρανία ενδιαφερόμαστε για σταθερές και σταθερές σχέσεις στα Βαλκάνια, και φυσικά μας ενδιαφέρουν οι ειρηνικές σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, γιατί δεν θέλουμε πόλεμο στα Βαλκάνια, δεν θέλουμε άλλο σημείο ανάφλεξης και σύγκρουσης που θα προσπάθησε να αποσπάσει την προσοχή από τη ρωσική επιθετικότητα. Και φυσικά, ό,τι συμβάλλει στις καλές ειρηνικές σχέσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας είναι καλό και συμβάλλει στη δημιουργία βιώσιμης και συνεχούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Koha.net

No comments: