Σταύρη Μάρκο
Δημόζιογράφος
Αθήνα, έχουν περάσει περίπου 7 χρόνια από την εποχή του Υπουργού Κοτζιά, ο οποίος έχει χτίσει μια «φιλική» προσέγγιση με την Αλβανία, λόγω του AOZ, και έφτασε στο σημείο να προσφέρει στην Αλβανία αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, με αντάλλαγμα τη Ναυτιλιακή Συμφωνία AOZ. . Αλλά μια τέτοια πρόταση για το Κοσσυφοπέδιο αντιτάχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Έλληνες εθνικιστές της διασποράς και τους ίδιους, τους Βοριοηπειρώτες, που βλέπουν τη μεταχείριση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων ως μονόπλευρη από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Έχουμε τονίσει ότι οι αλβανικές κυβερνήσεις είναι ομόφωνα για την ερήμωση των Βοριοηπειρωτών από την επικράτειά τους, τουλάχιστον από το 2009, όταν θεσπίστηκε η πρώτη Ναυτιλιακή Συμφωνία, και πλέον, σχεδόν όλα τα εδάφη που ανήκουν στους Έλληνες, ο άξονας της θάλασσας. , το Ιόνιο από τον Αυλώνα, τη Χιμάρα και την Αγία Σαράντα από αλβανούς μαφιόζους ολιγάρχες και εγκληματικές ομάδες, με την πλήρη υποστήριξη των αλβανικών κυβερνήσεων, διαταράσσοντας τις εθνοτικές ισορροπίες και χτίζοντας σοβινιστικές στρατηγικές όπως η εθνοκάθαρση.
Η όξυνση της κατάστασης με δήλωση της Ομόνοιας στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, έφερε αλλαγή στην πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, οι οποίες μόλις άρχισαν να εκνευρίζονται και να εντάζονται, ενώ η κορύφωση αναμένεται από τη θέση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. , σε σύνδεση με την Αλβανία στο ΕΕ..
Ας δούμε τις πρώτες αντιδράσεις από την Αθήνα
Φίλης: «Δεν έχουμε καλά νέα από την Αλβανία για την προσφυγή στη Χάγη»
Συνέντευξη, στη συχνότητα του Real FM, παραχώρησε ο διεθνιστής και ειδικός στα ελληνοτουρκικά θέματα Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης. Στη συνέντευξη ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στην εκκρεμή υπόθεση Ελλάδας-Αλβανίας για την κοινή προσφυγή στη Χάγη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουμε καλά νέα από την Αλβανία.
Διαβάστε το απόσπασμα για την προσφυγή της Χάγης:
«Τα ζητήματα των θαλάσσιων περιοχών βρίσκονται στο επίκεντρο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτό που θέλω να πω, θέλω να πω τον κανονισμό, τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών γιατί εκτός από τη συμφωνία που έχουμε με την Αίγυπτο και ό,τι κάναμε με την Ιταλία, δεν έχουμε καλά νέα από την Αλβανία, φαίνεται ότι στην τελευταία συνάντηση είχαμε μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ράμα, ο τελευταίος είπε ότι δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα ούτε για κοινό, γιατί απαιτείται να είναι κοινό, καταγγέλλουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης (...)
Να θυμίσω στους ακροατές μας ότι αυτό εκκρεμεί από το 2009 και τουλάχιστον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τότε που ο κ. Δένδιας σε επίσκεψη που έκανε στα Τίρανα το είχε συμφωνήσει τότε, ενάμιση χρόνο μετά δεν έγινε τίποτα. . . Άρα, είναι καλό αφού υπάρχει μια ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας που ενδιαφέρει περισσότερο τους Αλβανούς παρά τους Ευρωπαίους, αυτό δεν είναι καλό για εμάς, γιατί χάνουμε τους μοχλούς πίεσης».
No comments:
Post a Comment