Ο ρόλος του ΝΑΤΟ σε περίπτωση σύγκρουσης Σερβίας-Κοσόβου είναι ασαφής, θα έπρεπε να είναι ουδέτερο ή να υπερασπιστεί το Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή το αυτοαποκαλούμενο κράτος από τη Σερβία, με αλβανική πλειοψηφία; Το ΝΑΤΟ έχει μια ειρηνική εντολή με βάση το ψήφισμα του ΟΗΕ, αλλά οι κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας έχουν σχέδιο να αντιμετωπίσουν μόνο τη Σερβία, αλλά όχι τη στρατιωτική δυνατότητα.
Ωστόσο, πριν φτάσει η Ρωσία για μια σύγκρουση στα Βαλκάνια, το ΝΑΤΟ φαίνεται να λαμβάνει μέτρα για να αναλάβει πρωτοβουλίες μέσω «παζαριών» που μπορεί να μην ικανοποιούν απαραίτητα όλα τα κράτη σε μια κέικ στα Βαλκάνια.
8 Φεβρουαρίου 2021 - 18:12
Η υπουργός Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Donika Gërvalla-Schwarz, προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διεισδύσει στα Βαλκάνια.
Η Gërvalla σε συνέντευξή της στην «Jerusalem Post», καθώς ολοκλήρωσε το τριήμερο ταξίδι της στο Ισραήλ, ζήτησε από τους αξιωματούχους της να χρησιμοποιήσουν επιρροή για να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση της κατάστασης.
«Χώρες όπως το Ισραήλ μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής [των Βαλκανίων]. «Ανησυχούμε ότι τα Βαλκάνια θα μπορούσαν να είναι το επόμενο hotspot», είπε.
«Από την αρχή, το Κοσσυφοπέδιο έδειξε αλληλεγγύη και θαυμασμό για τον γενναίο αγώνα των Ουκρανών να υπερασπιστούν τη χώρα τους», δήλωσε ο Gërvalla-Schëarz.
«Δεν έχουμε αυταπάτες για το τι θέλει να πετύχει ο [Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ] Πούτιν στην Ουκρανία. «Μπορείτε να δείτε κάποιες ομοιότητες μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η Ρωσία ενεργεί στην Ουκρανία και του τρόπου που ενεργεί η Σερβία στην περιοχή μας», είπε.
Ο Gërvalla, μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι τα σύνορα και τα εθνοτικά προβλήματα είναι το μήνυμα αυτού του πολέμου, ενώ κάνει λόγο για αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια.
«Αυτός ο πόλεμος έδωσε το μήνυμα ότι τα «εθνικά σύνορα και προβλήματα» είναι και πάλι στην ημερήσια διάταξη», είπε. «Στα Βαλκάνια, το να μιλάμε για σύνορα και την αλλαγή συνόρων ήταν πάντα θέμα πολέμου. «Η Σερβία έχει στενούς δεσμούς, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών, με τη Ρωσία», είπε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν ρόλο να παίξει εδώ, είπε, βοηθώντας στην απόκρουση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για να φέρει τις βαλκανικές χώρες στην ΕΕ.
«Ελπίζουμε ότι όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά όλοι όσοι έχουν καλές σχέσεις με τη Σερβία, θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις καλές σχέσεις για να μεταδώσουν το μήνυμα ότι τώρα είναι η ώρα να αποφασίσουμε», είπε.
«Η Σερβία δεν μπορεί πλέον να κάθεται ανάμεσα στις δύο καρέκλες. "Μέχρι τώρα, ήταν δυνατό για τη Σερβία να λάβει χρήματα από την ΕΕ και με αυτά τα χρήματα της ΕΕ να αγοράσει ρωσικά όπλα, αλλά αυτό δεν είναι πλέον δυνατό", δήλωσε ο Gërvalla-Schwarz.
Όπως γράφει η «Jerusalem Post», δεν είναι μόνο οι δεσμοί του Βελιγραδίου με τη Ρωσία που απασχολούν τον Gërvalla-Schwarz, αλλά και η σκληρή ρητορική κατά του Κοσσυφοπεδίου και οι κρυφές στρατιωτικές απειλές που σχετίζονται με τα ζητήματα της διαμάχης, συμπεριλαμβανομένης της άδειας αυτοκινήτου.
«Η κατάσταση είναι τόσο ασταθής που είχαμε «σερβικό στρατό και βομβαρδιστικά MiG 29 να πετούν στα σύνορά μας» σε «πινακίδες αυτοκινήτων»», είπε ο επικεφαλής διπλωμάτης του Κοσσυφοπεδίου.
«Όταν ακούω αυτή την παλιά ρητορική, τότε ανησυχώ πολύ ότι είναι κάτι περισσότερο από απλή ρητορική», είπε.
«Η εμπειρία του παρελθόντος στην οποία η ρητορική μίσους βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για τον πόλεμο στα τέλη της δεκαετίας του 1990», εξήγησε.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφορά εδάφη. Το Ισραήλ και το Κοσσυφοπέδιο ξέρουν πώς είναι αυτό. "Είναι ένας αγώνας να αρνηθεί κανείς την ύπαρξη του ουκρανικού έθνους. Γνωρίζουμε τι μπορούν να κάνουν οι πολιτικοί ηγέτες όταν θέλουν να αρνηθούν την ύπαρξη ενός έθνους."
No comments:
Post a Comment