Thursday, May 5, 2022

Οι εκκλήσεις των Τούρκων για τη Θράκη ακούγονται και στην Αλβανία και ... η Αθήνα στη μέση

SManalysis

Σταύρη Μάρκο


Ενώ στη Θράκη, οι μουσουλμάνοι εκεί, παρά την ίδια την τουρκική δήλωση και αναγνωρίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον ΟΗΕ, έχουν ανταποκριθεί στα δημοκρατικά πρότυπα της ΕΕ και προστατεύονται από το ελληνικό κράτος, το αντίθετο συμβαίνει στην περιοχή της Χιμάρας και όχι μόνο στην Αλβανία.

Φανταστείτε η Αλβανία, η υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, δεν έχει ακόμη εκπληρώσει το νόμο με τα πρότυπα για αυτοδήλωση εθνότητας, την παραμονή της διαδικασίας της Γενικής Απογραφής, ενώ είναι περήφανη που έχει καταμετρήσει όλες τις αγελάδες και τα βοοειδή.



Μια μικρή ανάμνηση, αλλά πιο σημαντική, του 1997 από την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, για τις εξελίξεις στην Αλβανία και σε όλα τα Βαλκάνια...





«Η Αλβανία εμπλέκεται σε έναν εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος θα έχει γεωπολιτικές συνέπειες, ενώ πιστεύεται ότι το ελληνοαμερικανικό λόμπι έχει βάλει στο στόχαστρο τη Νότια Αλβανία, τη Βόρεια Ήπειρο, ως αποτέλεσμα της μεγάλης λαϊκής δυσαρέσκειας κατά του καθεστώτος του Σαλί Μπερίσα, πτώχευση εταιρειών "Pyramids Schemes" αλλά στην πραγματικότητα παραβίαση των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και δημιουργία ντόμινο, σε όλα τα Βαλκάνια, Μαυροβούνιο, Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, Μακεδονία, μέχρι τους Βούλγαρους και Έλληνες Θρακιώτες».

Εφημερίδα La Repubblica,  Μάρτιος 1997

Ένας από τους λόγους για τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν ότι αυτή η χώρα παραβίασε τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρώσων, οι οποίοι, τα τελευταία χρόνια, δεν είχαν καν εθνικό καθεστώς. Τα Ρωσικά καταργήθηκαν ως επίσημη γλώσσα στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι ήταν η πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα.

Τουρκία Ελλάδα, έχουν μια μακρά διαμάχη μεταξύ τους. Ενώ κατά καιρούς οι Έλληνες αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν την Τουρκία ως λόγος για να αντιταχθεί το τουρκικό κράτος στις ελευθερίες και τα δικαιώματά τους, τώρα είναι η Τουρκία που ζητά την Ελλάδα υπόλογη για τις συνθήκες της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη. Ως γνωστόν, η Ελλάδα ανέκαθεν ύψωνε τη φωνή της στην ΕΕ, για τις παρεμβάσεις της Τουρκίας, αλλά αυτή τη φορά, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Οι οργανώσεις της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη ισχυρίζονται ότι είναι Τούρκοι, ενώ η Ελλάδα δεν τους αναγνωρίζει, είναι μουσουλμανισμένοι Έλληνες, λέει. Παρόλα αυτά, οι μουσουλμάνοι της Θράκης, που νομίζουν ότι είναι Τούρκοι, βιώνουν τα ίδια συμπτώματα που ισχυρίζονται οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, καθώς ούτε αυτά αναγνωρίζονται από την Αλβανία, όπως ο Αυλώνας, η Χιμάρα, η Κορίτσα κ.λπ.

Κι όμως, η κυβέρνηση της Αλβανίας κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να εξαπολύσει εισβολικές επιθέσεις, στο όνομα της τουριστικής ανάπτυξης, καταλαμβάνοντας εδάφη που ανήκουν στους Έλληνες της Χιμάρας. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση μεροληπτικής και εξευτελιστικής για την ελληνική κοινότητα, για την οποία έχει εγκαταλειφθεί από την Ελλάδα. Φανταστείτε η Αλβανία, η υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, δεν έχει ακόμη εκπληρώσει το νόμο με τα πρότυπα για αυτοδήλωση εθνότητας, την παραμονή της διαδικασίας της Γενικής Απογραφής, ενώ είναι περήφανη που έχει καταμετρήσει όλες τις αγελάδες και τα βοοειδή.

Ας κάνουμε μερικές ερωτήσεις:

Πώς θα ενεργήσει η Ελλάδα εάν κάνει δημοψήφισμα για την ίδρυση αυτονομίας, αυτοδιοίκησης ή ένωσης με την Τουρκία; Μπορεί η κατάσταση να κλιμακωθεί, όπως στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία χρησιμοποίησε στρατιωτική δύναμη εναντίον της, λόγω της κακομεταχείρισης της ρωσικής μειονότητας στην Ουκρανία;

Αυτό το φαινόμενο ντόμινο, τι θα φέρει στον πληθυσμό της Βορείου Ηπείρου που οι διώξεις τους από το αλβανικό κράτος έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους; Ποια μέτρα θα λάβει η Ελλάδα; Δεν θα έπρεπε να εξαλειφθεί τελείως ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου μέχρι να λυθεί το άλυτο θέμα με τους Θρακιώτες μουσουλμάνους; Με τις ενέργειες που κάνει, μη λογοδοτώντας τα Τίρανα για αυτήν την ανησυχητική κατάσταση κατοχής, δεν σημαίνει ότι «το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, επί του παρόντος, είναι να διαπραγματευτεί με τα Τίρανα, για να εξαφανίσει τον Ελληνισμό; Τα πρακτικά στοιχεία μας δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει και η Ελλάδα συμφωνεί με αυτό.

Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αναγνωρίσει το Κόσοβο;

Εάν η Ελλάδα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, (χωρίς να ανταλλάξει το ενδιαφέρον της για τη Βόρεια Ήπειρο) η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα κλιμακωθεί, καθώς σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος αναγνωρίζει τη Μεγάλη Αλβανία, (παρόλο που αποτελείται από δύο κράτη, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο και όχι ένα σύνολο). ένα ψευδο-γεωπολιτικό πλάσμα που έχει αγνοηθεί ιστορικά από τις βαλκανικές χώρες, λόγω της δημιουργίας ενός οθωμανικού κυρίαρχου κράτους στα Βαλκάνια, στα ιστορικά τους εδάφη. 

Η αλβανική κυβέρνηση, όποτε η Ελλάδα εγείρει καταγγελίες στην ΕΕ, για παραβιάσεις των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χιμάρας, απαντά στην Αθήνα με τον ίδιο τρόπο, υπενθυμίζοντάς της ότι «η ίδια η Ελλάδα έχει τα ίδια προβλήματα με την τουρκική μειονότητα. παρόλο που είναι κράτος μέλος της ΕΕ», και εν τω μεταξύ η Αθήνα εκφράζει χωρίς επιφυλάξεις τη μεσολάβηση για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό, ενώ το έδαφος της Χιμάρας κατά 70% καταλαμβάνεται από Αλβανούς Μουσουλμάνους και Καθολικούς που συνδέονται με τη μαφία και τους ολιγάρχες, ανατρέποντας την εθνοτική ισορροπία και τα ιστορικά εθνοτικά πρότυπα της περιοχής?

No comments: