Σόφια, 30 Μαρτίου 2022 - Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της απογραφής στη Βόρεια Μακεδονία έχει προκαλέσει άμεσα αρνητικές αντιδράσεις στη Βουλγαρία. Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με τον αριθμό των Βουλγάρων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 30 Μαρτίου, περίπου 3.500 Βούλγαροι ζουν στη Βόρεια Μακεδονία.
Ο Σλάβι Τριφόνοφ, πρόεδρος του κόμματος «Υπάρχει τέτοιος λαός», που είναι μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού, ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των Βούλγαρων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας στη βόρεια Μακεδονία.
Είπε ότι είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι μόνο 3.500 Βούλγαροι ζουν στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ βουλγαρικά διαβατήρια έχουν αποκτήσει πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Βόρεια Μακεδονία οι Βούλγαροι φοβούνται να δείξουν την εθνικότητα τους.
«… Πάνω από 100.000 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν επιβεβαιώσει τις βουλγαρικές ρίζες τους στη Βουλγαρία, αλλά στη Βόρεια Μακεδονία φοβούνται να τους αποκαλούν «Βούλγαρους». Γιατί σε μια κανονική χώρα που διεκδικεί την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βόρεια Μακεδονία, να φοβάται κάποιος να πει τι είναι; «Δεν είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», έγραψε ο Τριφόνοφ σε ανάρτησή του στο Facebook.
Προειδοποίησε ότι η Σόφια δεν θα άρει το βέτο της κατά της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εάν η Βόρεια Μακεδονία θέλει να είναι μια κανονική, ευρωπαϊκή χώρα και να είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα πρέπει να επιτρέπεται στους πολίτες της να δηλώνουν ελεύθερα την εθνικότητά τους και τα δικαιώματά τους δεν πρέπει να παραβιάζονται. «Μέχρι να συμβεί αυτό, η Βόρεια Μακεδονία θα είναι μέρος των Δυτικών Βαλκανίων», είπε ο Τριφόνοφ.
Η αντίδρασή του έρχεται μια ημέρα πριν από τη συνάντηση ομάδων εμπειρογνωμόνων από τις δύο χώρες στα Σκόπια για να συζητηθούν οι διαφορές σχετικά με το ιστορικό παρελθόν.
Τον Νοέμβριο του 2020, η Σόφια μπλόκαρε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαρτώντας την άρση του βέτο από την επίλυση της διαφοράς για τη μακεδονική ταυτότητα, γλώσσα και πολιτισμό.
No comments:
Post a Comment