Wednesday, October 20, 2021

Γιατί η Σερβία προστάτευε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, ενώ η Ελλάδα "πούλησε" τους Βορείους Ηπειρώτες?

SManalysis






Στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει η συζήτηση για τη Μεγάλη Αλβανία, αλλά και τη Μεγάλη Σερβία, τη Μεγάλη Βουλγαρία, ακόμη και τη Μεγάλη Κροατία, αλλά μόνο η Μεγάλη Ελλάδα δεν αναφέρεται.

Εφόσον για τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου ενώνονται από το Βελιγράδι και ψηφίζουν μόνο το Σερβικό κόμμα, αντίθετα είναι παράδοξο ότι για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου η Αθήνα τους καλεί να ενταχθούν πολιτικά στα αλβανικά κόμματα, στρατηγική που ακολουθείται για 30 χρόνια από την Αθήνα, και η οποία κατέληξε πολιτικά αποτυχημένη, καθώς κανένας Έλληνας βορειοηπειρώτης δεν κέρδισε με αξιοπρέπεια, στο κοινοβούλιο της Αλβανίας.



Αλλά, την Ελλάδα δεν την σταμάτησε κανένα ισχυρό κράτος στη Δυτική Συμμαχία, όπως μέχρι σήμερα, από το να ενώσει και  να αναζητήσει τη Βόρεια Ηπείρο, από το 1946, μέχρι την πτώση της κομμουνιστικής δικτατορίας στην Αλβανία, ακόμη και το τελευταίο τελεσίγραφο στην Αλβανία (δεν ήταν, ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην ΕΕ, ούτε στον ΟΑΣΕ, ούτε σε κανενός είδους δυτικές συμμαχίες) ήταν το 1993, όταν ο πρωθυπουργός Κωσταντίνος Μητσοτάκης έστειλε 6 αιτήματα στον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, με τη μορφή τελεσίγραφου για τη διευθέτηση του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος, συνοδεύοντάς το με τη φράση «Αυτό που θα ζητήσουν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, θα ζητήσουν και οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου».

Αλλά μέχρι το τέλος του 1999, η Ελλάδα έπαψε να αναζητά σιωπηλά, τη Βόρεια Ηπείρο, ένα εθνικό αίτημα που βασίζεται στο ελληνικό Σύνταγμα, παρόλο που δεν πίστευε ότι η Αλβανία θα προσχωρούσε μια μέρα στο ΝΑΤΟ με την ψήφο της, αλλά ακόμη και τώρα στην ΕΕ, με την «ειλικρινή» επιθυμία του. Το πραγματικό της ενδιαφέρον σχετίζονταν με την ένταξη των Οικονομικών Ζώνων στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, αλλά και στο ταλαιπωρημένο Ιόνιο Πέλαγος, ακόμη και σήμερα με την Αλβανία. Με τη Βόρεια Ηπείρο, οι Έλληνες πολιτικοί θυσιάζονται, με τον πιο διακριτικό τρόπο, μη παρουσιάζοντας στην εθνική ατζέντα κανένα ενδιαφέρον για το τρέχον γεωπολιτικό status quo των Βαλκανίων.



Ας συγκρίνουμε λίγο την Ελλάδα, με τη Σερβία, η οποία αποχώρησε από την αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ το 1999, εξαιτίας του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο καταστράφηκε από την οικονομία, αλλά και από το στρατιωτικό οπλοστάσιο. Αν και μετά από 22 χρόνια προσπαθειών και ανασυγκρότησης της οικονομίας της, η Σερβία δεν άφησε τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου στη λάσπη, αλλά τους κράτησε με όλες τις οικονομικές ευκαιρίες τους, βάσει μιας εθνικής στρατηγικής που συνδέεται με όλα τα σερβικά πολιτικά κόμματα.

Επί του παρόντος, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου είναι ενωμένοι (ας μην ξεχνάμε τους Σέρβους της Βοσνίας για την αποφασιστικότητά τους να ενταχθούν στη Σερβία, ή τους Σέρβους του Μαυροβουνίου, οι οποίοι έχουν τη δική τους φιλοσερβική κυβέρνηση στην Ποντγκόριτσα), ειδικά στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο., Μιτρόβιτσα, απόλυτη αυτοδιάθεση και εδαφική απόσταση από την Πρίστινα, και συνδεδεμένη με το Βελιγράδι, με οικονομική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη.

Οι τελευταίες διοικητικές εκλογές έδειξαν ότι οι Σέρβοι ήταν πιο ενωμένοι από ποτέ, κερδίζοντας και τους 12 δήμους από τους 38 στο Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και στις απομακρυσμένες περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Αυτή είναι μια πολιτική κατάσταση που μετατρέπει τη Σερβία σε Κοσσυφοπέδιο, με τις δικές της εθνικιστικές διεκδικήσεις. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ένας από τους λόγους που μπλόκαραν τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, που αύξησε την ένταση, ήταν η απαγόρευση της σερβικής κοινότητας να προσέλθει στις κάλπες στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά το Βελιγράδι κατάφερε να ανακτήσει όλους τους κατοικημένους δήμους Σέρβος. Και έρχονται τα νέα, η Σερβία δεν άφησε τον Σέρβο λαό της στο Κοσσυφοπέδιο, την προστάτεψε και την υπερασπίστηκε πάση θυσία, τόσο πολύ ώστε ο Πρόεδρος Βούτσης δήλωσε ότι «εάν ένας Σέρβος επηρεαστεί στο Κοσσυφοπέδιο, τότε ο σερβικός στρατός είναι έτοιμος να εισέλθει». και να εγγυηθεί τη ζωή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, με οποιοδήποτε κόστος ».




Διαμαρτυρία Βορειοηπειρώτες στο κέντρο της Αθήνας

Διακρίσεις, παραβιάσεις ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λεηλατημένες περιουσίες και μισή περιοχή στην Αλβανία, αλλά και προδομένοι, κουρασμένοι, εξαντλημένοι, χωρίς οικονομική βοήθεια, συντάξεις και υγειονομική βοήθεια από τη μητέρα χώρα Ελλάδα, βρήκαν τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν εναντίον της ελληνικής πολιτικής Το Για περίπου 300 χιλιάδες Βορειοηπειρώτες φαίνεται ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα από κανένα ελληνικό πολιτικό κόμμα να έχουν, ως ψηφοφόροι, αν και με τη ΝΔ ήλπιζαν πολλά, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπα, ο Βορειοηπειρώτης ναι, αντιλαμβάνεται. , στέλνοντας ένα μήνυμα στην Αθήνα, ότι ακόμα κι αν δεν τους βοηθήσει η μητέρα Ελλάδα, θα τα καταφέρουν μόνοι τους. Μπορούν να γίνουν πολιτικά κόμματα και στην Ελλάδα, ενώ στην Αλβανία, μπορούν να παραμείνουν γεωπολιτικός παράγοντας, για να αντιμετωπίσουν αύριο ένα φαινόμενο ντόμινο, το οποίο θα μπορούσε να συμβεί, από μετακίνηση συνόρων στα Βαλκάνια.

No comments: