Τα κουδούνια που χτυπούν αδιάκοπα για τους Έλληνες της Βόρειας Ηπείρου, για τους οποίους, οι ελληνικές κυβερνήσεις, έχουν αγνοήσει τις εξελίξεις με τον παράγοντα Κοσσυφοπέδιο ή τη Βοσνία και, χειρότερα, η Τουρκικοποίηση της Αλβανίας από την Άγκυρα, είναι πάντα και γίνονται πιο ανησυχητικές. Η εστίαση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας μόνο στην Τουρκία έχει δημιουργήσει εγωκεντρικές γεωπολιτικές πολιορκίες, τις οποίες η ελληνική πολιτική αγνοεί εις βάρος των εθνικών στρατηγικών θεμάτων της Ελλάδας, όπως η πΓΔΜ και η βόρεια Ήπειρος.
Ο ακαδημαϊκός Rexhep Qosja είπε ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο θα ενωθούν αργά ή γρήγορα, παρά τις φωνές κατά.
Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της Πρίστινα και των Τιράνων, ο Κόσγια είπε ότι οι τριβές που σημειώθηκαν δεν έχουν νόημα και έρχονται σε αντίθεση με τον προσανατολισμό του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι.
"Οι τριβές, οι οποίες ήταν λίγο πιο έντονες μεταξύ του Ράμα και του Χαραντινάι, μου φαίνονται ακατανόητες, παράλογες και περίεργες. Είναι ένας λαός, δύο πολιτείες, μία γλώσσα, μία ιστορία, μία παράδοση, ένας πολιτισμός και ένα βαρύ ιστορικό παρελθόν. Τώρα, ευτυχώς, το τέλος του 20ου αιώνα και οι αρχές του 21ου αιώνα, ήταν μια ευκαιρία για τους Αλβανούς να το χρησιμοποιήσουν για πολλά πράγματα για να φέρουν πιο κοντά τις σχέσεις τους που θα οδηγήσουν προς μία κατεύθυνση, που είναι η ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο.
Οι Γερμανοί ενωμένοι, οι οποίοι διαχωρίστηκαν από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά η Δυτική Γερμανία δεν αφαίρεσε ποτέ από το Σύνταγμα την ένωση με την Ανατολική Γερμανία. Αυτές οι περιστασιακές τριβές, οι οποίες ακόμη και μετατρέπονται σε προσβολές, είναι απαράδεκτες. Αυτά είναι επίσης αντίθετα με τον προσανατολισμό του Άλμπιν, αλλά ελπίζω ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Εδώ έχουμε διανοούμενους και ακαδημαϊκούς που έχουν γράψει: «Το Κοσσυφοπέδιο έσπασε το λαιμό δύο αυτοκρατοριών, της Οθωμανικής και της Αυστροουγγρικής, θα σπάσει και την Αλβανία», και αυτό έχει δημοσιευτεί.
Έχουμε διανοούμενους που πιστεύουν ότι πρέπει να δημιουργηθεί το έθνος του Κοσόβαρ. Έτσι, για να είμαι δύο Αλβανικά έθνη. Τι σημαίνει αυτό? Ποιος τους δίνει αυτό το δικαίωμα; Τι αντιπροσωπεύουν όσοι μιλούν έτσι ;! Ο αλβανικός λαός έχει διαιρεθεί βίαια και για 100 χρόνια οι φυλακές της Σερβίας και της Ελλάδας έχουν γεμίσει με Αλβανούς που ονειρεύτηκαν να ενώσουν με τη μητέρα τους χώρα, την Αλβανία.
Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο θα ενωθούν, διότι η ένωση αυτή είναι πρωτίστως προς το συμφέρον των Αλβανών. Πιστεύω ότι οι χώρες των Βαλκανίων, όταν καταλάβουν αυτό το έργο, θα το αποδεχτούν. "Το έχουν καλύτερα με ένα αλβανικό κράτος στην ΕΕ παρά με ένα", δήλωσε ο Qosja.
No comments:
Post a Comment