Friday, October 23, 2020

"Η Τουρκία πωλεί αντι-drone συστήματα στην Αλβανία", ελληνικά μέσα ενημέρωσης: Η συνεργασία τους ενισχύθηκε!

SManalysis





23 Οκτωβρίου 2020

«Η αμυντική συνεργασία Αλβανίας-Τουρκίας έχει ενισχυθεί και αυτό γίνεται κατανοητό από το γεγονός ότι η Αλβανία έχει αγοράσει συστήματα drone από μια τουρκική αμυντική εταιρεία που εδρεύει στην Τουρκία, σύμφωνα με κρατικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης», ξεκινά έτσι το άρθρο αφιερωμένο στις σχέσεις Αλβανίας-Τουρκίας από τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Ακόμη και πριν εξαλειφθεί η έντονη συζήτηση για τη συμφωνία Αλβανίας-Ελλάδας για το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις διπλωματικές σχέσεις και εξελίξεις, ιδίως σε ό, τι αφορά την ασφάλεια, με τη μεγέθυνση του τουρκικού κράτους.

Στο άρθρο του, τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης γράφουν:

«Εθνικές τεχνολογίες για την άμυνα της War Technologies Inc. εδρεύει στην Ανταγία παράγει κιτ αντι-drone για περίπου 25 χρόνια.

Το σύστημα, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV), έχει εξαχθεί στην Αλβανία και το Κατάρ.

Και οι δύο χώρες είναι οι πρώτες που αγόρασαν τουρκικά συστήματα από την Τουρκία, ενώ μια τουρκική εταιρεία ανακοίνωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.

Ο συντονιστής έρευνας και ανάπτυξης της τουρκικής εταιρείας, Μπεκίρ Γιάλσιν, είπε στα ΜΜΕ ότι η εταιρεία παράγει μπλοκαρίσματα και αντι-drone συστήματα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αλβανοί θα χρησιμοποιούν συστήματα εναντίον μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που μεταφέρουν ναρκωτικά, βόμβες ή άλλους τύπους παράνομων αντικειμένων.

Το ερώτημα είναι, ποιος τους εμποδίζει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον ελληνικών drone, για παράδειγμα;

Ο Yalsin τόνισε ότι το αντι-drone σύστημα "IHAMAX" που εξάγεται στην Αλβανία είναι ανώτερο από άλλα προϊόντα στον τομέα του, ζυγίζει περίπου 4 κιλά και παρέχει γραμμική και κυκλική προστασία έως και 2 km.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Αλβανία έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία, και συχνά Τούρκοι σύμβουλοι συμμετέχουν στην εκπαίδευση των Αλβανικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Η Άγκυρα ετοιμάζεται επίσης να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της στη βάση Pashaliman στη Αυλώνα , όπου αγκυροβολούν τα τουρκικά πολεμικά πλοία και είναι πιθανό ότι ο τουρκικός αεροπλανοφόρος Anadolu θα σταθμεύει εκεί περιοδικά, με την ολοκλήρωσή του σε λίγους μήνες .

Σημειώνεται επίσης ότι ένα σημαντικό ποσό στρατιωτικού εξοπλισμού για τις Αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει σταλεί συνεχώς από την Τουρκία για αρκετά χρόνια.

Οι Αλβανοί κομάντο και η Ειδική Στρατιωτική Στρατιωτική Αστυνομία στο Zall Herr έχουν ήδη αντικαταστήσει ρωσικά οπλικά μοντέλα με τούρκικα αυτόματα όπλα, όπως τα M20, MP5, M4A1, MPT-76 κ.λπ.

Τα νεόκτιστα κτίρια τυπικού ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση Kuçova φέρουν το χαρακτηριστικό χρώμα ελιάς των τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Αναβαθμίστηκαν επίσης οι τουρκικές χρηματοδοτούμενες εγκαταστάσεις του εργοστασίου πυρομαχικών στο Poliçan και η ναυτική βάση της Bisht Palla στο Δυραχειρο , οι οποίες παρέχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα πλοία του Τουρκικού Ναυτικού στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Οι συχνές επισκέψεις των τουρκικών υποβρυχίων στη ναυτική βάση του Ντουρ είναι ένα εξαιρετικό γεγονός.

"Για την Τουρκία, η Αλβανία έχει εξέχουσα θέση στα Βαλκάνια για τα νεο-οθωμανικά της σχέδια, τα οποία εκτυλίσσονται τώρα στο Ναγκό-Καραμπάχ και στην Ανατολική Μεσόγειο."  Link

No comments: