Wednesday, September 2, 2020

Πρίστινα: Ο πρόεδρος του DUI, Αλί Αχμέτι, καταθέτει στους ανακριτές του Δικαστηρίου της Χάγης Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

SManalysis


Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία -  της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση (DUI), Αλί Αχμέτι

Σεπτέμβριος 2, 2020. ECHEDOROS
 

Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος στη Βόρεια Μακεδονία -  της Δημοκρατικής Ένωσης για Ενσωμάτωση (DUI), Αλί Αχμέτι,  σήμερα στις εγκαταστάσεις της αποστολής της ΕΕ - της EULEX στην Πρίστινα, κατέθεσε ενώπιον των ανακριτών της Ειδικής Εισαγγελίας για Εγκλήματα Πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.



Σύμφωνα με το Euronews Albania, ο Αχμέτι έφτασε στις εγκαταστάσεις της EULEX μετά τις εννέα το πρωί.

 Η ανάκριση πραγματοποιείται στην Πρίστινα, και όχι στη Χάγη, όπου βρίσκεται η Ειδική Εισαγγελία, η οποία λειτουργεί εκεί για πρακτικούς λόγους,  όταν οι καλεσμένοι μάρτυρες δεν μπορούν να ταξιδέψουν στις Κάτω Χώρες.

Ο Αλί Αχμέτι, ολοκλήρωσε μετά από οκτώ ώρες τη συνέντευξη από εξειδικευμένους εισαγγελείς στο Κοσσυφοπέδιο σχετικά με τον πόλεμο του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου»- UÇK.


 
Στο κτίριο της  EULEX, το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος για ανάκριση σε όσους προσκαλούνται από το ειδικό δικαστήριο και δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη Χάγη, ο Αχμέτι μπήκε στις 09:30 το πρωί και έφυγε στις 17:30 το απόγευμα.

Η ανταποκρίτρια του 'Euronews Albania',  Εριόνε Ποπόβα [Erjonë Popova] αναφέρει από το Κοσσυφοπέδιο ότι η ανάκριση του αναμένεται να συνεχιστεί την επόμενη μέρα, τις πρώτες ώρες του πρωινού.

Ο αρχηγός του DUI Αλί Αχμέτι είναι ένας από τους ιδρυτές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UÇK) και πρώην μέλος του Γενικού Επιτελείου, αλλά δεν υπήρξαν συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον του.

Ο Αλί Αχμέτι γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1959 στο χωριό Ζαγιάζ στο Κίτσεβο της Βόρειας Μακεδονίας  και σπούδασε φιλοσοφία στην Πρίστινα. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ασχολήθηκε με φοιτητικές διαμαρτυρίες, οι οποίες τότε έδειχναν ανοιχτή αντίθεση στις γιουγκοσλαβικές πολιτικές κατά του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο. Για την πολιτική του δραστηριότητα συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 1 έτους.


 
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήταν ένας από τους ηγέτες που δημιούργησαν το UÇK  ως στρατιωτικό σχηματισμό, το οποίο το 2000, μετά την απόσπαση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, αυτός και άλλοι ηγέτες ενταγμένοι στον «Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό» επέκτειναν τη δραστηριότητά του στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας.

No comments: