SManalysis
Το έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν.
Οι Αλβανοί φέρθηκαν μπαμπέσικα στην Ελλάδα το 2009 και αυτό έπρεπε να μας γίνει μάθημα, ειδικά σ’ εκείνους στο υπουργείο Εξωτερικών που χαράσσουν και εφαρμόζουν την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Τότε η Αλβανία δέχτηκε να υπογράψει τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα, κι εμείς από την πλευρά μας την βοηθήσαμε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Δεν είχαμε φροντίσει όμως να κυρωθεί η συμφωνία από τα δύο κοινοβούλια και να βγει γνωμοδότηση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, για την εγκυρότητα της συμφωνίας.
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στην Αλβανία να φερθεί μπαμπέσικα στην Ελλάδα.
Γιατί έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, μετά από παρέμβαση της Τουρκίας στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, η συμφωνία παραπέμφθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, το οποίο την ακύρωσε.
Έτσι η Αλβανία βρέθηκε στα σαλόνια του ΝΑΤΟ, σύμμαχος με την Τουρκία, και η Ελλάδα με μια άκυρη συμφωνία στο χέρι.
Τώρα έχουμε τη διαδικασία εισόδου της Αλβανίας στην Ε.Ε.
Αντί η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να ξεκαθαρίσουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να μπει η Αλβανία στον αιώνα τον άπαντα στην Ε.Ε., αν δεν ρυθμιστούν δύο θέματα, αυτό της πλήρους διασφάλισης των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και της υπογραφής και επικύρωσης τελεσίδικα συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, αφήνουμε την Αλβανία να παίρνει αποφάσεις και να ψηφίζει νόμους, που οδηγούν την ελληνική μειονότητα στον αφανισμό!
Η απόφαση για δημιουργία τριών μουσουλμανικών πόλεων με “πρόσφυγες” σε Κορυτσά, Αργυρόκαστρο και Αγίους Σαράντα, αλλά και ο νόμος που που ψηφίστηκε πρόσφατα για το περιουσιακό, είναι δείγματα αυτής της θρασείας πολιτικής που ασκεί η Αλβανία, ακριβώς επειδή γνωρίζει ότι αυτό δεν θα έχει κόστος.
Και για να το γνωρίζει, θα έπρεπε να το έχει δηλώσει επίσημα και σε όλους τους τόνους από πριν η Ελλάδα και κυρίως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, κατόπιν εορτής, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την υιοθέτηση νόμου από το αλβανικό Κοινοβούλιο για το περιουσιακό
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020
Η υιοθέτηση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του νόμου για το περιουσιακό ζήτημα αποτελεί μία χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Οι αλβανικές Αρχές επέλεξαν να δώσουν μια “λύση” χωρίς να λάβουν υπ´ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα. Εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας της 14ης Οκτωβρίου 2019, η οποία ανέφερε ότι «οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία».
Μολονότι την ύστατη στιγμή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και στο νόμο που ψηφίσθηκε.
Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στο σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο, εν όψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας. Link
No comments:
Post a Comment