Tuesday, January 7, 2020

Οποιαδήποτε διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, ή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα, παίρνει τη Βόρεια Ήπειρο

SManalysis
Image may contain: 2 people, people sitting, suit and indoor

The president of PFA and the Prime Minister of Greece at the Blair House in Washington DC

Η ημερήσια διάταξη της Βόρειας Ηπείρου στην Ουάσινγκτον επανενεργοποιήθηκε ταχέως. Η ελληνική κυβέρνηση συναντιέται με τους ηγέτες της ΠανΗπειρώτικη Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, σε μια περίοδο που αναμένονται εξελίξεις στα Νοτιοδυτικά Βαλκάνια.

Ένα σαφές μήνυμα από το Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον μας μεταφέρεται μέσω των φωτογραφιών που παρουσιάζω σε κάθε τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της ΠανΗπειρώτικη Ομοσπονδίας , Νίκο Γκατζογιάννης.

Image may contain: 11 people, people sitting and indoor

Ο Νίκο Γκατζογιάννης, πρώην δημοσιογράφος της New York Times και διπλωματικός σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού Κωστίνος Μητσοτάκη το 1990-94, ενεργός χαρακτήρας στο ζήτημα της Βόρειας Ηπείρου, συνοδεύει τον Πρωθυπουργό Μιτσοτάκη σε συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο , στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο Τρούμπ, α αλλά και στο Ατλαντικό Συμβούλιο, θέτοντας την κορυφαία διπλωματική ατζέντα  της Βόρειας Ηπείρου.

Είναι για πρώτη φορά μια τέτοια ταχεία και σαφής επανενεργοποίηση της ΠανΗπειρώτικη Ομοσπονδίας των Η.Π.Α.. με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία μας θυμίζει το 1993, όταν ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επέβαλε 6 προϋποθέσεις στην Αλβανία για τη Βόρειο Ήπειρο ή Θέστε διαφορετικά: "Αυτό που απαιτείται από την Αλβανία για το Κοσσυφοπέδιο, θα ζητήσει και η Ελλάδα για τη Βόρεια Ήπειρο".

Ωστόσο, για τους Έλληνες της Αλβανίας, ο Πρωθυπουργός Μιτσοτάκι επανέλαβε στην Ουάσινγκτον, δίνοντας ένα άλλο μήνυμα στα Τίρανα, να επιδείξει προσοχή για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των Ελλήνων, της περιουσίας τους και όλων των δικαιωμάτων που συναντούν, επαναλαμβάνοντας ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη της Αλβανίας είναι δύσκολος χωρίς να πληρούνται αυτοί οι όροι.

No comments: