SManalysis
Οι ΗΠΑ πιέζουν την Αθήνα να μην αγοράσει τις Belharra!
Δημοσίευση: 13 Ιανουαρίου 2020,
Έναν άγνωστο, μέχρι σήμερα, διάλογο που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο φέρνει στο φως η εφημερίδα Εστία.
Ο διάλογος που είχαν Μητσοτάκης – Τραμπ έγινε, σύμφωνα με την εφημερίδα, μετά τις κοινές δηλώσεις των δυο ανδρών στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε… «βομβαρδισμό» ερωτήσεων για την κατάσταση στο Ιράν.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε, όπως αναφέρει η Εστία, στον πρόεδρο των ΗΠΑ τις επιπτώσεις που θα έχει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη τυχόν προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μίλησε για «θερμό επεισόδιο» αλλά, όπως σημειώνει η Εστία, εξήγησε πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη και αποφασισμένη να αντιδράσει σε περίπτωση που αμφισβητηθεί η κυριαρχία της.
«Κι αν χάσετε;», ρώτησε σε εκείνο το σημείο τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν θα χάσουμε κ. Πρόεδρε» του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ
Η απόκτηση από τη χώρα μας δύο μεταχειρισμένων αμερικανικών καταδρομικών πλοίων τύπου Ticonderoga προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι μεγάλες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και στις συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά.
Οι Αμερικανοί ποτέ δεν είχαν δει με καλό μάτι το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει είτε καινούργια είτε ακόμη και μεταχειρισμένα πολεμικά πλοία από τη Γαλλία. Και όσο προχωρούσαν οι ελληνογαλλικές διαπραγματεύσεις για να προμηθευτεί η χώρα μας τις γαλλικές φρεγάτες Belharra η αμερικανική «γκρίνια» εντεινόταν αλλά χωρίς κάποια συγκεκριμένη πρόταση.
Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να μας παραχωρηθούν δύο μεταχειρισμένα αντιτορπιλικά από τις ΗΠΑ τύπου Arleigh Burke, όμως δεν είχε υπάρξει αποτέλεσμα. Επιπλέον, εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι Αμερικανοί είχαν προτείνει στη χώρα μας ακόμη και συμπαραγωγή νέων πολεμικών πλοίων. Ηταν όμως μία πρόταση που δεν εξυπηρετούσε την ελληνική πλευρά, αφού ο ελληνικός στόλος «καιγόταν» για να ενταχθούν άμεσα μονάδες επιφανείας στο δυναμικό του.
Υπό το δεδομένο της συνεχούς εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων όμως φαίνεται ότι όλες οι συζητήσεις για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων από την Αμερική μπαίνουν πλέον σε άλλη βάση. Απόδειξη αποτελεί άλλωστε το επίσημο – πλέον – ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει τα αμερικανικά μαχητικά F-35.
Σε ό,τι αφορά τα αμερικανικά καταδρομικά κλάσης Ticonderoga, το αμερικανικό ναυτικό σχεδιάζει την απόσυρσή τους, εξέλιξη που αυξάνει τις πιθανότητες παραχώρησης δύο εξ αυτών στην Ελλάδα.
Εκτιμάται ότι τα αμερικανικά πλοία θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά το Πολεμικό Ναυτικό στο πεδίο της αεράμυνας περιοχής. Πέραν αυτού όμως το ΠΝ έχει τεράστιες ανάγκες για μεγάλα πλοία και προσανατολίζεται και σε άμεσες λύσεις μεταχειρισμένων, καθώς οι φρεγάτες τύπου S βαίνουν προς απόσυρση, οι ΜΕΚΟ θα αναβαθμιστούν, ενώ αν προχωρήσει τελικώς η αγορά των φρεγατών Belharra τα νέα πλοία θα ενταχθούν από το 2024 και μετά.
Το μέγεθος και το εκτόπισμα των Ticonderoga είναι μεγάλο και ίσως απαγορευτικό για ελλιμενισμό στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Estia.gr, Pentapostagma
No comments:
Post a Comment