Thursday, December 26, 2019

«Η πρόσβαση στο κανάλι του Οτράντο, γοητεύει τους Έλληνες με την επέκταση στα 12 μίλια»

SManalysis


Δεκέμβριος 25, 2019. Echedoros

Τίρανα.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη ήταν η πιο πρόσφατη φωνή  στην Αθήνα που ζητούσε από την Αλβανία την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, γράφουν τα αλβανικά ΜΜΕ.


«Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα. Νομίζω ότι με την Αλβανία μπορεί να δοθεί ένα σαφές μήνυμα. Η πολιτική μας δείχνει αδυναμίες σε αυτές τις στιγμές. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες. Να επεκταθούν τα 12 μίλια με την Αλβανία, 12 μίλια χωρίς καθυστέρηση. Ο χρόνος δεν είναι προς όφελός μας », είπε.




Ο ίδιος ο Μητσοτάκης, ο οποίος είναι ο μικρότερος αδελφός της,  από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού, μίλησε για το  ίδιο θέμα, ωστόσο,  κατά την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε εναντιωθεί στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που επέμεινε στην επιλογή της Ελλάδας να επεκτείνει 12 μίλια στη θάλασσα του Ιονίου.


Η Μπακογιάννη δεν είναι η μόνη που το προτείνει. Για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, είχε αναφερθεί,  επίσης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, κατά τις συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, και ο τελευταίος απέρριψε πρόταση του πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.


«Ήμασταν έτοιμοι να επεκτείνουμε τα εθνικά μας ύδατα σε 12 μίλια από τους Οθωνούς μέχρι  τα Αντικύθηρα. Η χώρα μας θα επέκτεινε τα 12 μίλια, εκτός από τα στενά, όπου θα πηγαίναμε με την αρχή της μεσαίας γραμμής ", δήλωσε μετά την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.




Αλλά τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της στα 12 ναυτικά μίλια, έχοντας ως σημείο εκκίνησης το νησί των Οθωνών; 

Είναι πιθανό να υπάρχει ένα σύνθετο ενδιαφέρον για τον ενεργειακό τομέα. Η επέκταση όχι μόνο θα έδινε στην Αθήνα μια τεράστια περιοχή που πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ιόνιο Πέλαγος, αλλά θα παρείχε και πρόσβαση στο κανάλι του Otranto.


Εκεί έχει σχεδιαστεί η διέλευση του «Ποσειδώνα», της τελευταίας επέκτασης του αγωγού «Ίστ Μεντ»/ East/Mediterranean


Η Ελλάδα ασκεί ισχυρές πιέσεις για την ολοκλήρωση αυτού του αγωγού, που ξεκινά από το Ισραήλ και καταλήγει στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου,  και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.


 Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, το θέμα έχει συζητηθεί σε πρόσφατη τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


 Η επέκταση  των 6 μιλίων των χωρικών υδάτων της Ελλάδας,  εμποδίζει σήμερα στο να  αποκτήσει πρόσβαση στο κανάλι του Otranto, το οποίο σήμερα διαχωρίζει τα ύδατα μεταξύ Αλβανίας και Ιταλίας και συνεπώς αφήνει περιθώρια δικαιωμάτων στον αγωγό East Med.


Η ίδια η Αλβανία, έχει τα 12 μίλια ως επέκταση στα χωρικά της ύδατα, σύμφωνα με απόφαση της δεκαετίας του ’70, μια απόφαση που δεν αμφισβητήθηκε από άλλη χώρα, διότι θεωρήθηκε σύμφωνη με τους διεθνείς νόμους για επέκταση των χωρικών υδάτων, όπως σημειώνουν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.


gazetasi.al, gazetaexpress.com, gazetatema.net κλπ

No comments: