Friday, November 8, 2019

Η Αλβανία καλείται να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων μειονοτικών

SManalysis
Η Αλβανία καλείται να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων μειονοτικών
8 Νοεμβρίου 2019, 16:45 Tribune


Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Αλέξανδρος Γεννηματάς, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Ελληνική Ομογένεια, Υπουργείο Εξωτερικών,
Η Αλβανία καλείται από την Ελλάδα να διευθετήσει το περιουσιακό της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη χώρα όπως και το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού όλων των Ελλήνων της Αλβανίας και όχι μόνο εκείνων που κατοικούν στις λεγόμενες μειονοτικές ζώνες.



Πρόκειται για εθνική θέση που διαμόρφωσε ο Νίκος Κοτζιάς και διατηρεί και η κυβέρνηση Μητσοτάκη με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Δένδια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών την Πέμπτη στην Αθήνα, απάντησε σχετικά:

«Για την Αλβανία, γνωρίζετε ότι το θέμα το περιουσιακό, καθώς και του αυτοπροσδιορισμού, είναι θέματα τα οποία θέτουμε παγίως, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις συναντήσεις μας με την αλβανική πλευρά.

»Μάλιστα τέθηκε στο ανώτατο επίπεδο πρόσφατα στη συνάντηση που είχε ο κ. Πρωθυπουργός με τον κ. Έντι Ράμα εδώ στην Αθήνα.

»Αυτή τη στιγμή δεν έχω να σας ανακοινώσω κάτι νεότερο, πέρα απ’ όσα ανακοινώθηκαν μετά από τη συνάντηση που είχε ο κ. Πρωθυπουργός.

»Αυτό που ζητάμε εμείς από την Αλβανία, ουσιαστικά δεν είναι τίποτε περισσότερο από το να εφαρμόσει συστάσεις τις οποίες αρμόδιοι διεθνείς Οργανισμοί, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, της έχουν απευθύνει.

»Και θα συνεχίσουμε να το θέτουμε αυτό το θέμα συστηματικά».

No comments: