Οι Σέρβοι λένε ανοιχτά: "Ακόμα και η Ελλάδα δεν πιστεύει στη Μεγάλη Αλβανία.
Όταν ήταν το 1990 και το τείχος του Βερολίνου, που παρασκευάζονται την εξέγερση της κατάρρευσης του κομμουνισμού στην Αλβανία, η μεγαλύτερη σερβική εφημερίδα «Borba», ανακοίνωσε ότι στης «αλβανικές φυλακές έχουν περάσει, 20 χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι που είχαν καταδικαστεί ελληνική ιθαγένεια, και τον αγώνα τους για ελευθερία ».
Ήταν ώρα η Αλβανία να προετοιμαστεί για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αλλά η ελληνική κυβέρνηση, και οι Βρυξέλλες, η Ουάσινγκτον ή το ΝΑΤΟ, μαθαίνουν χρόνια από τη Γιουγκοσλαβία πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στην Αλβανία.
Σήμερα, το Βελιγράδι κατηγορεί ανοιχτά την Ελλάδα, η οποία δεν λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της Μεγάλης Αλβανίας, αν και στη Νότια Αλβανία, εθνοί Έλληνες όπως η Χιμάρα βιώνουν τον Έθνικο Καθαρισμό.
Η Ελλάδα υποχρεούται να ξυρίσει διπλωματία με την Αλβανία, λόγω της 12 ναυτικά μίλια, από τη μία πλευρά, και από την άλλη πλευρά, έχει αφήσει ελεύθερο το πεδίο δράσης, ολιγάρχες αλβανικής μαφίας και του Κοσσυφοπεδίου, για τον έλεγχο της ελληνικής επικράτειας στη Χιμάρα.
Από την άποψη αυτή, αξίζει να πούμε γιατί το Βελιγράδι παροτρύνει τις βαλκανικές χώρες να φροντίσουν τη Μεγάλη Αλβανία, ενώ η Ελλάδα δεν μπόρεσε να περιορίσει την εισβολή σε εδάφη της Νότιας Αλβανίας, όπου ζει ιστορικά, η Ελληνική Εθνοτική Κοινότητα, Η Βόρεια Ήπειρος, η οποία καταζητείται από τα Τίρανα για την κατάργησή της, σπάζοντας τις εθνοτικές ισορροπίες με βία.
SManalysis
«Οι προσπάθειες για τη δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας» απειλούν τα Βαλκάνια: Βουλίν και Χαρτσένκο για την κατάσταση στην περιοχή», γράφει το σερβικό δημοσίευμα
Ιούλιος 24, 2019. Echedoros
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η σιωπή της διεθνούς κοινότητας αλλά και των χωρών της περιοχής στις προσπάθειες για τη δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας», δήλωσε ο Βουλίν.
Ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βουλίν, συναντήθηκε σήμερα με τον νεοδιορισθέντα πρέσβη της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μποκάν – Χαρτσένκο και επεσήμανε ότι η προσπάθεια σχηματισμού του «στρατού Κοσσυφοπεδίου» είναι εντελώς απαράδεκτη και ότι όλες οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας» απειλούν την ειρήνη σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Ο υπουργός χαιρέτισε τον Μποκάν- Χαρτσένκο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον προηγούμενο πρέσβη της Ρωσίας, Αλεξάντερ Τσεπούριν, για τη συμβολή στη βελτίωση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι η συνεργασία με τον πρέσβη Μποκάν- Χαρτσένκο ως σπουδαίο γνώστη των ευκαιριών στα Βαλκάνια, θα συνεχισθεί.
Σύμφωνα με τον Βουλίν, μεταξύ των χωρών μας υπάρχουν ιστορικές βαθιές ρίζες και μια ανοικτή ειλικρινής σχέση μεταξύ των δύο προέδρων και ανώτατων διοικητών των στρατών της Δημοκρατίας της Σερβίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορούν να συνεχίσουν τις σχέσεις ένα γεγονός που σίγουρα θα συμβάλει στην επίτευξη ακόμη καλύτερων αποτελεσμάτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας καθώς και της συνολικής συνεργασίας.
Στη σημερινή συνάντηση, η στρατιωτικο-πολεμική συνεργασία αξιολογήθηκε ως μία από τις πιο επιτυχημένες πτυχές της συνεργασίας Σερβίας και Ρωσίας και συγκεκριμένα η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και η συνέχιση της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του.
No comments:
Post a Comment