Wednesday, May 8, 2019

ΔΝΤ: ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΑΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥ ΡΑΜΑ

SManalysis

Δημοσιεύθηκε:  08/05/2019 Από: Tachydromos

Η αποστολή του ΔΝΤ στην Αλβανία δικαιώνει τις ενστάσεις και τις διαμαρτυρίες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με εκκολαπτόμενο νομοσχέδιο του Έντι Ράμα, το οποίο καταστεί τον πρωθυπουργό σε πραγματικό ιδιοκτήτη όλων των παράκτιων γαιών και του υπόλοιπου εθνικού πλούτου της χώρας. Το σχέδιο νόμου το οποίο έχει φτάσει ήδη στη Βουλή φέρει την ονομασία «Για την Αλβανική Επιχείρηση Επενδύσεων» και στοχεύει να συγκεντρώσει υπό την ομπρέλα της όλες τις δημόσιες περιουσίες και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός να τις διανέμει στους πελάτες του μέσα από ένα είδους σχέσης όπου θα συνδυάζονται τα κρατικά κεφάλαια με εκείνα των ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Με το αιτιολογικό ότι «αυτό το νέο ίδρυμα θα μπορέσει να επιτρέψει στην κυβέρνηση την προσέλκυση μεγαλύτερων, σημαντικών και στρατηγικών επενδύσεων», ο Ράμα επιχειρεί να δημιουργήσει ένα άλλο σχήμα, παρόμοιο με τις αντιπαροχές των PPP (Συνεργασία Δημοσίου Ιδιωτών), που έχει καυτηριάσει ιδιαίτερα τελευταία το ΔΝΤ.Κι αυτή τη φορά οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ στα Τίρανα τόνισαν τον κίνδυνο που ενέχουν αυτές οι κινήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό και απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να διακόψει αμέσως τις αζήτητες προτάσεις προσφοράς.

Είναι αυτός ο λόγος που το ΔΝΤ στέλνει προειδοποίηση γι αυτή τη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης: “…συμβουλεύομαι αυστηρώς την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις πρόσφατες προτάσεις για την ίδρυση της «Αλβανικής Επιχείρησης Επενδύσεων» για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό και για την ακεραιότητα του πλαισίου διαχείρισης των δημοσίων επενδύσεων», επεσήμαναν μέσα από ανακοίνωσή τους οι εντεταλμένοι του ΔΝΤ στα Τίρανα. Αφού επισημαίνουν ό,τι έχει επισημάνει και η αντιπολίτευση και οι οικονομικοί επικριτές της κυβέρνησης, άρα, την πιθανότητα λήψης ανεξέλεγκτων και προσωπικών αποφάσεων, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι «Η Αλβανική Επιχείρηση Επενδύσεων» θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα εργαλείο δαπανών εκτός του προϋπολογισμού, πράγμα που θέσει σε κίνδυνο τον οικονομικό έλεγχο και να προσπερνά τις διαδικασίες διαχείρισης των δημοσίων επενδύσεων».

Το ισχυρό σημείο των ενστάσεων της αποστολής του ΔΝΤ είναι η καταγγελία της απόπειρας που έγινε δρόμος κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Ράμα: της δωρεάς του εθνικού πλούτου χωρίς άμιλλα και χωρίς διαγωνισμούς δημοπράτησης. Επισημαίνεται επίσης ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει προσπερνώντας το νόμο «Για τη δημόσια δημοπράτηση».

Ἀρα, στην ουσία καυτηριάζεται ο αληθινός σκοπός του Ράμα για να χαρίσει τις παράκτιες γαίες και τον υπόλοιπο πλούτο της χώρας αναλόγως των προτιμήσεων ενός ανθρώπου.

Πληροφορίες από το Lapsi.al

No comments: