Saturday, April 6, 2019

Σε Φόρουμ του ΟΗΕ στη Γενεύη η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία

SManalysis


Απρίλιος 7, 2019. Echedoros

Ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος συνοδευόμενος απ' τον Πρόεδρο στο Παράρτημα Τιράνων κ. Ευάγγελο Σταύρου, την περασμένη Πέμπτη(4 Απριλίου) βρέθηκαν στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ εκπροσωπώντας την ΕΕΜ και την Οργάνωση, σε ένα συμβατικό φόρουμ όπως το UPR (Universal Periodic Review).


Πρόκειται για επιθεώρηση του ΟΗΕ σε ότι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο και τις πρακτικές πολιτικές των Κυβερνήσεων των χωρών μελών για το σεβασμό τους.



Η αντιπροσωπεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ συμμετείχε στο πάνελ που αφορούσε στην Αλβανία και έχει σπουδαία σημασία καθώς αποτελεί συνέχεια των επαφών με το συγκεκριμένο φορέα.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ από τον περασμένο Οκτώβριο έχει αποστείλει κείμενο θέσεων - έκθεση στο UPR με εστίαση στην κατάσταση της ΕΕΜ και την ανελαστικότητα που επιδεικνύει η πολιτεία στην Αλβανία να εφαρμόσει κατοχυρωμένα δικαιώματα για τα μέλη της ΕΕΜ και την κοινότητα συνολικά.


Οι κ. Κάγιος και Σταύρος συναντήθηκαν στα πλαίσια του πάνελ με τους μόνιμους αντιπροσώπους στον ΟΗΕ (γραφεία Γενεύης) των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Ισραήλ, Σλοβακίας, Ιρλανδίας, Μάλτας κ.α. καθώς και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και διεθνών οργανισμών για τα δικαιώματα του ανθρώπου.



Παραδόθηκε εκτός της δια ζώσης συζήτησης κι ενημέρωσης η επικαιροποιημένη Έκθεση που προαναφέρθηκε.


Προσεχώς θα αναρτηθεί το πλήρες κείμενο της Έκθεσης της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ.


Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι επισημαίνονται οι υστερόβουλες καθυστερήσεις της Κυβέρνησης στην έγκριση απορρέουσας νομοθεσίας εφαρμογής του Νόμου - πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανία, τη μη εφαρμογή του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού για το σύνολο των μελών της ΕΕΜ, θέματα χρήσης της μητρικής γλώσσας, παιδείας και πολιτικών ενίσχυσης της εθνικής ταυτότητας, προαγωγής του πολιτισμού κ.α.


Η επίσκεψη στη Γενεύη και η ενίσχυση των επαφών με το UPR του ΟΗΕ αποτελεί ακόμη ένα μέσο στην ουσιαστική προσπάθεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για προβολή στο διεθνή παράγοντα της προβληματικής κατάστασης και την αναζήτηση της συμβολής τους για βελτιώσεις στην προοπτική.

No comments: