Friday, November 16, 2018
Ο Γκούμας, ο Κατσίφας και η Βόρεια Ήπειρος
SManalysis
Μήπως ο αλβανικός εθνικισμός ετοιμάζει την κηδεία της ελληνικής εθνικής μειονότητας; Θα το επιτρέψουμε?
Απόψεις Επικαιρότητα Reporter Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018,
Ο Γκούμας, ο Κατσίφας και η Βόρεια Ηπειρος
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας
Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας εκηδεύθη καλυμμένος από την ελληνική σημαία. Αιωνία του η μνήμη και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ηταν ένας αγνός Ελληνας, τον οποίο σκότωσε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες το αλβανικό καθεστώς και συκοφάντησαν ορισμένοι Ελληνες ψευδοπροοδευτικοί.
Αλλο ένα παλικάρι είχε φονευθεί το 2010 μόνο και μόνο επειδή μιλούσε ελληνικά εντός Αλβανίας. Ηταν ο Αριστοτέλης Γκούμας. Δεν πρέπει να τον ξεχάσουμε. Οπως δεν θα ξεχάσουμε και τους πολυάριθμους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου οι οποίοι φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν ή θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια του καταπιεστικού και αθεϊστικού κομμουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία.
Μετά τον Γκούμα και τον Κατσίφα, ποιος άλλος -ο μη γένοιτο- θα κηδευτεί; Μήπως ο αλβανικός εθνικισμός ετοιμάζει την κηδεία της ελληνικής εθνικής μειονότητας; Θα το επιτρέψουμε; Η απάντηση είναι ότι έχουμε ηθική, εθνική και συνταγματική υποχρέωση να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τον Ελληνισμό που ζει στη μαρτυρική Βόρειο Ηπειρο και γενικότερα στο κράτος της Αλβανίας.
Είναι καιρός να σταματήσουν οι πάσης φύσεως υποχωρήσεις προς τη γειτονική χώρα, η οποία εφαρμόζει αφελληνισμό συστηματικό και ύπουλο. Με μπουλντόζες γκρεμίζει ελληνικά σπίτια, με τον νόμο περί μειονοτικών ζωνών περιορίζει την ελληνική παιδεία, με κλίμα ψυχολογικής τρομοκρατίας αναγκάζει τους Ελληνες να φύγουν, με σκόπιμες καθυστερήσεις εμποδίζει τον εντοπισμό και την εκταφή των χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτών του 1940-1941, με μετακινήσεις πληθυσμών φέρνει φανατικούς μουσουλμάνους σε περιοχές της ελληνικής μειονότητας.
Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση που δίνει μηνύματα υποχωρήσεως από ελληνικής πλευράς. Να θυμίσουμε στους Αλβανούς ότι είναι ακόμη εν ισχύι το πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914, το οποίο υπέγραψαν η χώρα τους και οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής. Το πρωτόκολλο κατοχυρώνει μια μορφή ευρείας Αυτοδιοικήσεως για τους Ορθόδοξους Ελληνες της Βορείου Ηπείρου κυρίως στους τομείς της θρησκείας, της Παιδείας, της εκλογής τοπικών αρχόντων και της δημόσιας τάξης.
Να δηλώσουμε ότι η Αλβανία δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια αν δεν σεβαστεί εμπράκτως τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
Να υπογραμμίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο Βόρειος Ηπειρος, διότι η Ηπειρος είναι μία ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά ενιαία περιοχή με ελληνικό πληθυσμό, η οποία διαιρέθηκε με τα σύνορα του 1913. Θέλουμε φιλικές σχέσεις, αλλά δεν απεμπολούμε την ελληνική ιστορία του βόρειου τμήματος της Ηπείρου. Αλλωστε, με το πρωτόκολλο της Κέρκυρας η Αλβανία αναγνώρισε τους κατοίκους των νομών Αργυροκάστρου και Κορυτσάς ως Ηπειρώτες.
Να αποστείλουμε σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη συνεργασία των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας με τις κατοχικές Αρχές.
Ας ακούσουμε την κραυγή αγωνίας των Βορειοηπειρωτών!
*Πολιτικός επιστήμων
πηγη:dimokratianews.gr
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment