Saturday, August 4, 2018

Οι ‘Δυνάμεις Κοσόβου’ κατέλαβαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό στη Μιτρόβιτσα

SManalysis


Αύγουστος 5, 2018. Echedoros

Οι Αμερικανοί στρατιώτες των Δυνάμεων Κοσόβου- KFOR κατέλαβαν όλες τις θέσεις που οδηγούν από το Ζούμπιν Πότοκ στο χωριό Γκάζιβόντα.


Η Γκάζιβόντα είναι η μεγαλύτερη (τεχνητή) λίμνη στο Κοσσυφοπέδιο όπου υπάρχει υδροηλεκτρικός σταθμός που ελέγχονταν από τους Σέρβους της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Τα μέλη των KFOR έχουν αποστολή την προστασία του με αυστηρά μέτρα ασφάλειας.


Ο έλεγχος της λίμνης είναι καίριας σημασίας μετά τις προειδοποιήσεις ότι οι Σέρβοι ενδέχεται να δημιουργήσουν εντάσεις και να διακηρύξουν μονομερώς την αυτονομία, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.


Για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κατάστασης και σε ενδεχόμενη παύση του υδροηλεκτρικού σταθμού, τα αμερικανικά στρατεύματα από νωρίς το πρωί τοποθετήθηκαν στην είσοδο του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Γκάζιβόντα, ενώ άρχισαν συγχρόνως περιπολίες γύρω από τη λίμνη.



Παρά, όμως, τις προειδοποιήσεις, η κατάσταση είναι ήρεμη και δεν σημειώθηκε μέχρι χθες κανένα περιστατικό. Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου είχαν ανακοινώσει ότι θα κηρύξουν μια μορφή αυτονομίας, αλλά φαίνεται ότι τους σταμάτησαν οι εκκλήσεις του προέδρου της Σερβίας, όπως σημειώνεται.


Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε ανοικτή επιστολή του, τους ζήτησε να μην προβούν σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει εναντίον τους.





(Στοιχεία από Gazeta Express)

No comments: