Sunday, August 19, 2018

Σερβικό δημοσίευμα: «Παραστρατιωτικές λέσχες λειτουργούν σε Βοσνία, Κόσοβο και Μαυροβούνιο»

SManalysis



Αύγουστος 19, 2018. Echedoros

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου του Βελιγραδίου για την Ασφάλεια  και την Άμυνα (DBA)  στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπάρχουν  πάνω από 70 ριζοσπαστικά στρατόπεδα για νέους, κυρίως κάτω των δεκαοκτώ ετών, ενώ παρόμοια υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο και στο Μαυροβούνιο.



Ιδιαίτερα για τη Βοσνία, αναφέρεται ότι εκπαιδεύονται  στις λέσχες αυτές περίπου 1000 άτομα.
 Οι λέσχες διατηρούν τακτικά στρατόπεδα εκπαίδευσης και συντηρούνται με μεγάλες δωρεές από τη Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρει η σερβική ‘Blic’, επισημαίνοντας ότι στη γνωστή «Ζώνη Πολέμου» στο Ίγκμαν, συγκεντρώνονται συχνά οι πρώην μαχητές του λεγόμενου στρατού της Β-Ε.


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι μία από τις πιο γνωστές ομάδες των ριζοσπαστών αυτών είναι η «Τσέρνα Μούνια»/ «Μαύρη Αστραπή» που σε βίντεο της συχνά κάνει κλήσεις για έναν νέο πόλεμο εναντίον των Σέρβων.


Στην Β-Ε, η ομάδα «Askeri» εκπαιδεύει παιδιά και είναι επίσης γνωστή στους ριζοσπάστες, όπως επισημαίνει  το DBA. Ένας από τους ιδρυτές και μέλος του διοικητικού συμβουλίου αυτής της ομάδας είναι ο Νάσερ Όριτς.


Είναι κοινό μυστικό, όπως σημειώνεται, ότι  πέντε στρατόπεδα παραστρατιωτικών εξακολουθούν να υπάρχουν στο Κοσσυφοπέδιο, στα οποία είχαν εκπαιδευθεί τρομοκράτες του UCK και, τώρα, μέλη του λεγόμενου ‘Ισλαμικού κράτους’.


«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες περίπου 400 μέλη του Κοσσυφοπεδίου εκπαιδεύονται σε αυτήν την τρομοκρατική ομάδα» επισημαίνει το Κέντρο, προσθέτοντας ότι  περίπου 100 οικογένειες Αλβανών έχουν ενταχθεί στην τρομοκρατική ομάδα  και υπάρχουν 60 παιδιά κάτω των 17 ετών με γονική συναίνεση.


Παρόμοια στρατόπεδα εκπαίδευσης υπάρχουν και στο Μαυροβούνιο, αναφέρει το DBA, όπου μάλιστα κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται  εκδήλωση που διαρκεί 15 ημέρες. Φέτος  συμμετείχαν 45 μαθητές γυμνασίου από το Μαυροβούνιο και πέντε από τα Σκόπια και ο διοργανωτής του καταυλισμού ήταν το υπουργείο Άμυνας του Μαυροβουνίου.


Το σερβικό κέντρο σημειώνει ότι παρόμοια κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να υπάρχουν και στη Σερβία, αλλά βρίσκονται υπό τον έλεγχο του κράτους, όπου ακολουθούν  ελαφρύ στρατιωτικό πρόγραμμα με στόχο να φέρουν το στρατό  πιο κοντά στη νεολαία.


(Στοιχεία από novosti.rs)

No comments: