Wednesday, June 6, 2018

“Ο Ράμα ανοίγει πόρτες στους τρομοκράτες του ISIS για να θολώσει τα νερά στην ΕΕ”

SManalysis



Ιούνιος 6, 2018. Echedoros

Ένα Κέντρο για Συντονισμό των μαχητών του ISIS που επιστρέφουν  στα εδάφη των Βαλκανίων, θα δημιουργηθεί στην Αλβανία.


Η είδηση ανακοινώθηκε χθες, όχι όμως από την κυβέρνηση, αλλά από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου κατά του βίαιου εξτρεμισμού, που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα με την υποστήριξη του βασιλιά της Ιορδανίας.


«Στην Αλβανία θα γίνει ένα κέντρο συντονισμού για τους μαχητές που επιστρέφουν από το ISIS στις βαλκανικές χώρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπορίσοφ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Ράμα.


Ο Μπόικο Μπορίσοφ είπε «πρότεινα κάθε κράτος να στείλει έναν αξιωματικό ως σύνδεσμο, για την καλύτερη οργάνωση του κοινού πολέμου».


Το κέντρο αυτό δεν είναι κάτι το νέο για την Αλβανία.
Τον Μάιο του 2017, η υπουργός Άμυνας, Όλτα Τζάσκα, δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένα Κέντρο Αριστείας για να μελετήσει το φαινόμενο των ξένων μαχητών στην Αλβανία.


Επιπρόσθετα, η ιδέα του Κέντρου αυτού αναφέρθηκε νωρίτερα . Σε άρθρο της, η  δημοσιογράφος Φατιόνα Μεϊντίνι, σημείωσε ότι ο συνταγματάρχης Μπαρδίλ Κολτσάκου, διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Υπηρεσίας Ασφαλείας, AISM, δήλωσε ότι «η Αλβανία έχει αναλάβει αυτήν την πρωτοβουλία αφού είδε το κενό που υπάρχει στον τομέα αυτόν στο ΝΑΤΟ».


Ο συνταγματάρχης Κολτσάκου διευκρίνισε ότι το φαινόμενο υπάρχει εδώ και δεκαετίες πριν αναπτυχθεί στο επίπεδο που βρέθηκε κατά τα τελευταία έτη.


«Έχουμε τη σωστή εμπειρία να συμβάλουμε στη  γνώση, τη μελέτη και την αντιμετώπιση  του φαινομένου των ξένων μαχητών. Η γεωγραφική θέση της Αλβανίας, ως μέρος των Δυτικών Βαλκανίων, έχει μετατραπεί σε χώρα προέλευσης των ξένων μαχητών και έχουμε δεσμευθεί να διακοινώσουμε την εμπειρία μας».


Σημειώνεται ότι εκτός από τα σχεδιαζόμενο κέντρα, στην Αλβανία υπάρχουν περίπου τρεις χιλιάδες Ιρανοί Μουτζαχεντίν, μέλη της ιρανικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι είχαν φιλοξενηθεί παλαιότερα σε αμερικανικό στρατόπεδο του Ιράκ. Για αυτούς χτίσθηκε στο Μπάμπρου, κοντά στα Τίρανα, ένα 4όροφο κτήριο αξίας περίπου 950 χιλιάδων ευρώ.


Το αλβανικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή του Έντι Ράμα ελήφθη μόνο και μόνο για να αποπροσανατολίσει την ΕΕ στις απαιτήσεις που προβάλλει στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.

No comments: