Friday, April 6, 2018

ΥΕΘΑ: Πράσινο φως για ενίσχυση των ελληνικών όπλων που φοβάται η Τουρκία

Image result for greece s 300
Image result for greece s 300
SManalysis


31.03.2018 Link

Καυτός Απρίλιος στο Αιγαίο: Ο φόβος για θερμό επεισόδιο, οι συσκέψεις στο Μαξίμου και οι… πολλές ασκήσεις

Το πράσινο φως άναψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος στην τελευταία σύσκεψη με τους επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου για την τάχιστη ενίσχυση των λεγόμενων στρατηγικών όπλων των τριών κλάδων.

Δηλαδή των συστημάτων εκείνων που παρά το εξοπλιστικό κρεσέντο της Τουρκίας, κάνουν ακόμη τη διαφορά στο συσχετισμό δυνάμεων με τη γείτονα και η χρήση τους μπορεί να έχει συντριπτικά αποτελέσματα. Στην αιχμή φέρεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Real News" είναι τα στρατηγικά όπλα που βρίσκονται στη φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας, ενω ταυτόχρονα θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την κάλυψη αναγκών που υφίστανται και για άλλα συστήματα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

Τα στρατηγικά όπλα

Ένα από τα στρατηγικά όπλα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα  και το οποίο μπορεί να υπηρετήσει το λεγόμενο δόγμα του «Ισοδύναμου Τετελεσμένου» είναι το βλήμα Exocet AM39 Block 2. Η ύπαρξη του βλήματος AM-39 Block II Exocet στο ελληνικό οπλοστάσιο αποτελεί αναμφίβολα στρατηγικό πλεονέκτημα και ουσιαστικό παράγοντα αποτροπής. Ο πύραυλος αυτός έχει πέντε εκδόσεις, και στο ελληνικό οπλοστάσιο βρίσκονται οι τρεις.

Οι Τούρκοι επιτελείς εκτός τα F16 αλλά και τα Mirage 2000-5 έχουν και δύο άλλους μεγάλους πονοκεφάλους. Πρόκειται για τα αντιεροπορικά μεγάλου και μέσου ύψους που διαθέτει και αυτά δεν είναι άλλα από το αμερικανικό Patriot και το ρωσικό S-300 PMU-1.

Οι 36 εκτοξευτές Patriot της αμερικανικής Raytheon, που διαθέτει η Ελλάδα, συγκροτούν έξι πυροβολαρχίες με έξι τετραπλούς εκτοξευτές έκαστη πυροβολαρχία. Το σύστημα Patriot είναι ένα μεγάλου βεληνεκούς και παντός καιρού σύστημα Αεράμυνας για την αντιμετώπιση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων cruise και εξελιγμένων αεροσκαφώνΤο Ο/Σ ΜΙΜ-104 Patriot είναι ένα πλήρες κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλων αποστάσεων σχεδιασμένο να επιχειρεί σε περιβάλλον ισχυρών Ηλεκτρονικών Παρεμβολών με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες ημέρα και νύχτα.

Το Α/Α σύστημα S-300 PMU-1 είναι η παραιτέρω εξέλιξη του Α/Α συστήματος S-300 PM με εξαγωγική ονομασία S-300 PMU-1. Η εξέλιξη του συστήματος ξεκίνησε το 1985 και το 1993 εντάχθηκε σε υπηρεσία.Η κύρια διαφορά μεταξύ S-300 PM και της εξαγωγικής έκδοσης S-300 PMU-1 από τις προηγούμενες εκδόσεις, είναι ότι εξοπλίζεται με ένα νέο βλήμα τύπου 48N6 (εξαγωγική εκδοσή – 48Ν6Ε), που αναπτύχθηκε από την NPO “Fakel” και παράγεται από τις PO “Leningrad Northen Factory” ή MMZ “Avangard”.

Το βλήμα φέρει ένα εξελιγμένο σύστημα με ικανότητα εμπλοκής με στόχους που αναπτύσσουν ταχύτητες έως 6.450 km/h.Η εμβέλειά του ανέρχεται στα 150 km για ένα μαχητικό Α/φος ενώ κατά βαλλιστικών βλημάτων, όταν πετούν σε χαμηλά ύψη (6-100 m), η εμβέλεια ανέρχεται σε 28-38 km.Επίσης βελτιώθηκε η κεραία του ραντάρ φωτισμού και καθοδήγησης των βλημάτων προς τον στόχο.

Το SA-15 TOR-M1, που χρησιμοποιείται από τις Ελληνικές και Κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’80 για την αντικατάσταση του SA-8B και του SA-6. Αποτελεί ένα ολοκληρωτικά ανεξάρτητο, χαμηλού έως μεσαίου ύψους βολής, σύστημα αεράμυνας, ικανό για παρακολούθηση, διοίκηση και έλεγχο, εκτόξευση και καθοδήγηση πυραύλων και λειτουργία πάνω σε ένα και μόνο όχημα. Το σασί βασίζεται στο ερπυστριοφόρο όχημα GM-5955 και το SA-15 είναι το μόνο SHORAD στον κόσμο ικανό εντοπίζει και να καταστρέφει συγχρόνως δύο στόχους σε οποιοδήποτε καιρό και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.

No comments: