Tuesday, April 17, 2018

Η Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης διέκοψε χρηματοδότηση στη Χιμάρα

Image result for protesta ne himare
SManalysis

Η Κοινότητα Χιμάρα της Αλβανίας καταχώρησε στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από δύο χρόνια, για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, σε ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Χιμάρα, με οικονομική βοήθεια δημόσια δάνεια.

Τρίτη 17 Απριλίου 2018,

 Προφανώς δεν είναι απ’ τις καλύτερες εξελίξεις σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση ειδικά σε ότι αφορά στις δημόσιες επενδύσεις και τη βελτίωση δημόσιων υποδομών, σε περιοχές με ιστορική και εμπεδωμένη παρουσία ελληνικών πληθυσμών. Η προκειμένη όμως εξέλιξη αποτελεί εφαρμοσμένη ρήτρα που είναι πρακτική των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης προς συνετισμό κυβερνήσεων και δημοσίων φορέων για τις παραβατικές τους μεθόδους σε ότι αφορά όχι απλά τη χρήση των κονδυλίων για πολιτικούς σκοπούς αλλά για την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων του πολίτη…

Ήταν λοιπόν εύλογα τα ερωτήματα πως μπορεί η Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης να μετέχει στη χρηματοδότηση του σχεδίου δήθεν πολεοδομικής ανάπλασης της περιοχής του Σπηλαίου της Χιμάρας την ώρα που η εκεί κοινότητα ξεσηκώνονταν σε δημόσιες διαμαρτυρίες για την παραβίαση ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων αλλά και άσκηση αθέμιτης πίεσης σε μέλη της ΕΕΜ για να εγκαταλείψουν οικονομικές δραστηριότητες που είχαν εγκαταστήσει στη συγκεκριμένη περιοχή. Το δεύτερο μάλιστα επιφέρει εγκατάλειψη της γενέθλιας της και δημογραφική αποψίλωση εις βάρος των γηγενών ελλήνων.

Την απάντηση έδωσαν οι ίδιοι οι φορείς της Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB) οι οποίοι ανακοίνωσαν εγγράφως στο Δήμο Χιμάρας αλλά και την Αλβανική Κυβέρνηση την απόσυρση της από τη χρηματοδότηση του σχεδίου στην περιοχή. Στο σκεπτικό της απόφασης του σώματος Διευθυντών της Τράπεζας υπάρχει σαφή αναφορά στα επιχειρήματα για τα οποία αγωνίζονταν φορείς της κοινωνίας των κατοίκων της Χιμάρας και συγκεκριμένα: παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μη σεβασμός στις ιδιωτικές περιουσίες και πρακτικές αποζημιώσεων που παραβαίνει τα όσα η αλβανική κυβέρνηση είχε δεσμευτεί κατά τη διάρκεια διαπραγμάτευσης του δανείου.

Να αναφερθεί ότι η εν λόγω Τράπεζα παρέχει δάνεια με πολύ ελαφρυντικούς όρους προκειμένου διευκολύνει κυβερνήσεις και δημόσιους φορείς στη βελτίωση συνθηκών για τις κοινωνίες και την σταθερή ανάπτυξη. Στην περιοχή της Χιμάρας χρηματοδοτεί επίσης το πρόγραμμα αναπλάσεων της ιστορικής κληρονομιάς στις κοινότητες Δρυμάδων και Βουνού με στόχο τη σταθεροποίηση τουριστικής κίνησης πράγμα που συνάδει με εγκεκριμένες και συμφωνημένες στρατηγικές οικονομικής ανάπτυξης. Ως εκ τούτου αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την φερεγγυότητα και τη σοβαρότητα της Αλβανικής κυβέρνησης για την προοπτική της συνολικής χρηματοδότησης αλλά και ουσιαστικό φάουλ για ενδεχόμενα μελλοντικών αιτημάτων χρηματοδότησης απ’ το συγκεκριμένο πιστωτικό φορέα.

Προφανώς η είδηση δεν έχει ακόμη διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωση ωστόσο το κλίμα στο Δήμο Χιμάρας είναι βαρύ και ενδεικτικό είναι ότι τα εργοτάξια είναι σταματημένα ή υπολειτουργούν εβδομάδες προ το Πάσχα.



No comments: