Sunday, April 29, 2018

Al Mayadeen: “Η κρίση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα οδηγήσει σε έναν νέο πόλεμο;”


SManalysis


Απρίλιος 29, 2018. Echedoros

«Δεδομένης της σταθερής πολιτικής της Τουρκίας να μεταφράζει την υπεροχή της  με κυριαρχία, είναι πιθανόν μέσα από μια σειρά βημάτων που ακολουθεί να οδηγηθεί σε μια ευρύτερη  σύγκρουση με την Ελλάδα και την Κύπρο.  Η Άγκυρα μπορεί να εισβάλλει και να καταλάβει ορισμένα από τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στο έδαφός της.


Η πρόσφατη εμπειρία της,  με τις στρατιωτικές  εισβολές στην Συρία και το Ιράκ, έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτικών ηγετών της για να λάβουν απόφαση και σε αυτό το θέμα. Επιπρόσθετα, υπάρχει και η συσσωρευμένη εμπειρία πολέμου εναντίον των ομάδων του PKK εντός του εδάφους της», γράφει η λιβανική Αλ Μαγιαντίν σε μια πολιτική της ανάλυση.


«Η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο το 1974 αποτέλεσε μια στρατηγική καμπή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι επιπτώσεις της οποίας εξακολουθούν να είναι ορατές. Η Ελλάδα, από την πλευρά της απέσυρε τις προηγούμενες δεσμεύσεις της με το γείτονά της μετά την κατοχή και τη διαίρεση του νησιού.


» Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016 ήρθε  για να ενισχύσει την κατάσταση της διαίρεσης και της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα όταν η Ελλάδα έδειξε ετοιμότητα να φιλοξενήσει οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που τράπηκαν σε φυγή μετά την αποτυχημένη προσπάθεια και αρνήθηκε να τους παραδώσει στην Άγκυρα. Επιπρόσθετα, πρόσφατα η Τουρκία  συνέλαβε δύο Έλληνες στρατιωτικούς που έχασαν το δρόμο τους στα βόρεια σύνορα και τους κατηγορεί με κατασκοπεία.


Η κατάσταση επιδεινώθηκε τελευταία, όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία αποφάσισε να ‘παρενοχλήσει’ ένα ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που συνοδεύονταν από τον αρχηγό του επιτελείου της Εθνικής Επιτροπής της Άμυνας, κατευθυνόμενο προς το νησί της Ρόδου στο Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στις τουρκικές ακτές. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αρνήθηκε τις «οδηγίες» των Τούρκων και κλήθηκαν στην περιοχή ελληνικά μαχητικά, αναγκάζοντας τα τουρκικά να απομακρυνθούν.


Το περιστατικό προηγήθηκε  από το θάνατο ενός Έλληνα πιλότου σε αεροσκάφος Mirage που συνετρίβη κοντά στο νησί της Σκύρου, στην επιστροφή του μετά την αναχαίτιση δύο  τουρκικών F-16 που διείσδυσαν στον ελληνικό εναέριο χώρο.


Προηγήθηκαν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που ζήτησε την τροποποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης (1923) για την επέκταση της κυριαρχίας της Τουρκίας.


Εν τω μεταξύ ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγες ώρες μετά το συμβάν με το ελικόπτερο δήλωσε από νησί του Αιγαίου ότι ‘η Ελλάδα θα υπερασπισθεί κάθε σπιθαμή του εδάφους της», τονίζοντας, «οι γείτονές μας δεν ενεργούν πάντοτε όπως αρμόζει σε καλούς γείτονες», καλώντας για συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη με την Άγκυρα.


Μέσα σε όλα αυτό το σκηνικό, ο υφυπουργός Άμυνας της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στο Αιγαίο, η χώρα θα λάβει δύο φρεγάτες από τη Γαλλία για τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων. Μια συνεννόηση που είχε προηγηθεί μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γάλλου προέδρου.


Το κύριο εμπόδιο για την Ελλάδα είναι η παροχή κεφαλαίων υπό το φως της πνιγμένης οικονομικής κρίσης και της συσσώρευσης χρεών της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Η Ελλάδα αναγκάσθηκε να αναβάλει την αγορά 20 σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών F-35 όπως σχεδίαζε.


Τα ενεργειακά αποθέματα στο Αιγαίο παρέχουν μια ιδανική ευκαιρία στην Ελλάδα να αυξήσει επειγόντως τα εισοδήματά της, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει την υιοθέτηση σχεδίων εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών της δυνάμεων.


Η Τουρκία ετοιμάζεται για πόλεμο


Η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της προετοιμασίας ενός μελλοντικού πολέμου, ανακοινώνοντας πρόσφατα  την πρόθεσή της να ανακτήσει τα αποθέματα χρυσού της από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τα ρευστοποιήσει στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.


Η Τουρκία έκανε παρόμοια κίνηση πριν από μερικά χρόνια για να ανακτήσει 220 τόνους χρυσού από ξένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 29 τόνων από τις αμερικανικές τράπεζες.


Το συνολικό απόθεμα της Τουρκίας σε χρυσό, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανέρχονται σε 591 τόνους χρυσού, αξίας άνω των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Τουρκία βρίσκεται στην ενδέκατη θέση μεταξύ των χωρών του κόσμου σε μέγεθος αποθεμάτων χρυσού.


Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο χρυσός αντικαθιστά το δολάριο στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις για την αντιμετώπιση εμποδίων του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.


Αυτοκτονία της Τουρκίας η επίθεση στην Ελλάδα


Ωστόσο, σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση με την Ελλάδα, προκειμένου να καταλάβει ορισμένα νησιά, δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα όπως οι επεμβάσεις σε Συρία και Ιράκ.


Ασφαλές είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι ένοπλοι Κούρδοι που πολεμούν συνεχώς την Άγκυρα,  θα διπλασιάσουν την παρουσία τους  και θα συγκρουσθούν με τα τουρκικά στρατεύματα, ανοίγοντας ένα ή περισσότερα πρόσθετα μέτωπα.


Αλλά η έναρξη ενός πολέμου από την Τουρκία, δεν είναι από τις ευκολότερες επιλογές. Η σημερινή πολιτική ηγεσία εάν προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση θα θεωρούνταν ως αυτοκτονία.


Η Τουρκία σημειωτέον είναι δύσκολο να αποκτήσει συμμάχους, λόγω των ιστορικών διαφορών με όλους τους γείτονες της: τη Ρωσία, τη Συρία, ακόμη και το Ιράν καθώς έχει οδυνηρή την οθωμανική κληρονομιά.


 Αλλά εκτός από τους συσσωρευμένους εχθρούς της – όλες οι γειτονικές χώρες- υπάρχουν και οι πλέον εξέχουσες χώρες του ΝΑΤΟ που περιμένουν σχέδια για την αποσυναρμολόγησή της…

No comments: