Wednesday, March 7, 2018

Οι αλλαγές και τα κενά στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια

SManalysis
Image result for ελληνική ιθαγένεια

 Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018,

Στόχος να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες
Σημαντικές αλλαγές που έχουν στόχο να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο εισάγεται νέο σύστημα εξέτασης των αλλοδαπών που επιθυμούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια προκειμένου να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εξωθεσμικής παρέμβασης και να αποκτήσει η διαδικασία κοινά χαρακτηριστικά για όλους. Με το νέο σύστημα θα πάψουν οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται σήμερα μεταξύ των αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε πολλές και δύσκολες ερωτήσεις και άλλες όπου οι ερωτήσεις είναι λίγες και εύκολες.

Στόχος του υπουργείου Εσωτερικών, όπως εξήγησε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, είναι να μειωθεί ο χρόνος απόδοσης της ιθαγένειας, καθώς ενώ ο ισχύων νόμος προβλέπει αυτό να γίνεται μέσα σε ένα έτος από την υποβολή της αίτησης, στην πράξη η αναμονή είναι, κατά μέσο όρο, από δύο ως τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φτάνει τα έξι χρόνια. Επιπλέον, υπάρχει η πρόθεση - αλλά θα καθυστερήσει πολύ - να γίνει πλήρης ψηφιοποίηση των φακέλων των υποψηφίων, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση του διοικητικού φόρτου των υπηρεσιών.

Επίσης, αναμένεται να θεσπιστεί διάταξη που θα προβλέπει την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας ύστερα από 12 έτη νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό αφορά περίπου 250.000 πρόσωπα, τα οποία δεν καλύπτονται από το είδος της άδειας παραμονής που κατέχουν για να υποβάλουν το αίτημα της ιθαγένειας.

Τι προβλέπει το νέο εξεταστικό σύστημα
Το νέο εξεταστικό σύστημα θα υποστηρίζεται από τράπεζα θεμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει 300 ερωτήσεις και απαντήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι ερωταπαντήσεις σύντομα θα αναρτηθούν σε σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για να ενημερωθούν οι υποψήφιοι. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε 30 ερωτήσεις και θα πρέπει να απαντήσουν σωστά στις 20. Η επιλογή των ερωτήσεων θα είναι τυχαία και θα γίνεται από ειδικό λογισμικό. Ειδικές ρυθμίσεις για πιο εύκολη απόκτηση ιθαγένειας θα ισχύσουν για τους Ρομά, για αλλοδαπούς άνω των 65 ετών και για ΑΜΕΑ.

Οσοι αποτυγχάνουν στις εξετάσεις διατηρούν το δικαίωμα να τις επαναλάβουν όσες φορές θέλουν, αρκεί να μεσολαβεί διάστημα ενός έτους ανάμεσα στις εξεταστικές διαδικασίες.

«Οφείλουμε να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας και δικαιοσύνης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που θέλουν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια» δήλωσε στο «Βήμα» ο γραμματέας Ιθαγένειας Λάμπρος Μπαλτσιώτης. «Δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να έχουν σκιές για τη νέα τους πατρίδα».

Ο κ. Μπαλτσιώτης ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της απίστευτης ταλαιπωρίας:
Αν κάποιος αλβανός πολίτης, είπε, είχε την ατυχία να ονομάζεται Λάμπρος, που στην πατρίδα του γράφεται με δύο λάμδα, χρειαζόταν να περάσει έναν ολόκληρο γολγοθά ώσπου να το διευθετήσει.

Το νέο σύστημα δεν λαμβάνει καμία μέριμνα για αλλοδαπούς που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα μας αλλά δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση. «Αυτή η κατηγορία έχει πρόβλημα» παραδέχθηκε ο κ. Μπαλτσιώτης και εξήγησε ότι ακόμα και χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία, που έχουν παράδοση σε τέτοια ζητήματα, δεν έχουν καταφέρει να το λύσουν ακόμη.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Ιθαγένεια», το 2017 απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια 33.718 πολίτες, εκ των οποίων οι 24.785 (οι 22.820, ποσοστό 92,07%, πρώην Αλβανοί) λόγω γέννησης ή φοίτησης στη χώρα μας, με βάση τον νόμο 4332/15. Την ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης απέκτησαν το ίδιο έτος 3.676 ομογενείς (οι 3.426 ή το 93,20% εξ αυτών προερχόμενοι από την Αλβανία) και 3.483 αλλογενείς (από την Αλβανία οι 2.117 ή ποσοστό 60,78%).

Παράλληλα, απορρίφθηκαν 1.480 αιτήματα ιθαγένειας και ανακλήθηκαν θετικές αποφάσεις σε 46 περιπτώσεις. Αποδεκτά σε ποσοστό 98,91% γίνονται τα αιτήματα για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας λόγω γέννησης/φοίτησης στην Ελλάδα, κατά 96,68% για πολιτογράφηση ομογενών, κατά 74,30% για πολιτογράφηση αλλογενών και κατά 80,44% οι λοιπές κατηγορίες.

Λιάτσου Ολυμπία / ΤΟ ΒΗΜΑ

No comments: