Thursday, October 19, 2017
Συνάντηση... διαρκείας Κοτζιά - Μπουσάτι
CIA MAP, 1994
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
Kathimerini
Πολυήμερη συνάντηση με σκοπό την εξεύρεση κοινών σημείων και ει δυνατόν την επίλυση των ακανθωδών διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία προγραμματίζουν να έχουν στις αρχές Νοεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Πηγές αναφέρουν ότι έπειτα από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Ελληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά προς τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, οι δύο άνδρες θα μεταβούν σε κάποιο νησί (κατά πάσα πιθανότητα στην Κρήτη), όπου θα προχωρήσουν σε εξαντλητικές συνομιλίες έως ότου σημειωθεί πρόοδος σε κάποια από τα θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές. Το συγκεκριμένο μοντέλο εντατικών συνομιλιών αποτελεί αφενός επιλογή του κ. Κοτζιά, αφετέρου είναι ενδεικτικό της γενικότερης σημασίας που αποκτούν πλέον όλα τα ζητήματα που αφορούν την άμεση βαλκανική γειτονιά της Ελλάδας.
Για την ελληνική πλευρά πέρα από τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας (τα οποία η Αθήνα συνδέει άμεσα με την πιθανότητα ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας), πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη χάραξη των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας και Αλβανίας που, όπως είναι γνωστό, εκκρεμεί. Στο συγκεκριμένο θέμα η απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα είναι αρκετά μεγάλη, ωστόσο ταχεία διευθέτησή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε άμεσα οφέλη και για τις δύο πλευρές, λόγω του γενικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για το Ιόνιο από εταιρίες υδρογονανθράκων. Αλλωστε, το πρόβλημα εντοπίζεται στο οικόπεδο 1, που βρίσκεται βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας, με επίκεντρο τις Διαπόντιες νήσους. Προβληματική είναι η στάση των Τιράνων και στο ζήτημα της ταφής των οστών των πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940-41 σε στρατιωτικά νεκροταφεία.
Στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα δύο κορυφαία θέματα στην ατζέντα των Αλβανών είναι η άρση της εμπολέμου και η μείωση ή κατάργηση της προξενικής διατίμησης για οποιοδήποτε έγγραφο έχει τη σφραγίδα του ελληνικού Δημοσίου και χρειάζεται κάποιος Αλβανός πολίτης ή μετανάστης στην Ελλάδα. Πρόκειται για θέμα φαινομενικά χαμηλής πτήσης, ωστόσο δεδομένου ότι αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς ψηφοφόρους, αποτελεί προτεραιότητα για τα Τίρανα. Η Αθήνα διαμηνύει ότι δεν αναγνωρίζει θέμα Τσάμηδων, πολλώ δε μάλλον, αρνείται να δεχθεί οποιαδήποτε σύνδεσή του με την συζήτηση περί άρσης της εμπολέμου. Συζητά, στην καλύτερη περίπτωση, κάποιες περιουσίες οι οποίες βρίσκονται υπό μεσεγγύηση και δεν συνδέονται με τις αλβανικές απαιτήσεις περί Τσάμηδων. Πρακτικές συνθήκες, όπως η πιθανότητα ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και, ακόμη περισσότερο, το γεγονός ότι ακόμη και το 2017 η Ελλάδα παραμένει πρώτος επενδυτής στη γειτονική χώρα (1,27 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο), υπαγορεύουν την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων. Ωστόσο, στην Αθήνα δεν υπάρχει απολύτως καμία ψευδαίσθηση για τη σκληρή εθνικιστική γραμμή που διατηρεί ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα. Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Νοεμβρίου Αλβανία και Κόσοβο θα πραγματοποιήσουν κοινή διυπουργική σύσκεψη στην Κορυτσά, προωθώντας έτι περαιτέρω την ατζέντα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες με κοινή εθνοτική βάση.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment