Wednesday, October 11, 2017
Ενώνονται Αλβανία-Κόσοβο
Δημοσίευση: 11 Οκτωβρίου 2017, Pentapostagma
Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στα Βαλκάνια καθώς από χθες στο κτίριο του προξενείου της Αλβανίας στο Μιλάνο κυματίζει και η σημαία του Κοσόβου σε μια ένδειξη πως οι δύο χώρες οδεύουν προς ενοποίηση ενώ ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι ζήτησε από τα Τίρανα να παραχωρήσουν την αλβανική υπηκοότητα σε πολίτες του Κοσόβου!
Μάλιστα το ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο ίδιος πρωθυπουργός Έντι Ράμα δηλώνοντας ότι γίνεται έτσι πράξη η διακήρυξη Τιράνων και Πρίστινας για ενοποίηση των διπλωματικών τους αποστολών!
Ουσιαστικά έχουμε το πρώτο βήμα δημιουργίας Μεγάλης Αλβανίας.
Η κατάσταση οδεύει σε μη αναστρέψιμο σημείο.
Κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες «αξιοπρεπείς κινήσεις σε επίπεδο προξενικών αρχών για τους Αλβανούς παντού στον κόσμο».
Το μέτρο αυτό ήταν ένα τους τέσσερις άξονες ευρύτερης ενοποίησης της Αλβανίας με το Κόσοβο που ο Ράμα ανακοίνωσε στα τέλη του προηγούμενου μήνα, κατά την επίσκεψη του ομολόγου του στα Τίρανα, Ραμούς Χαραντινάι.
Από σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πρίστινα.
Υποδεχόμενος τον κ. Μέτα, ο πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ζήτησε από τα Τίρανα να παραχωρήσουν την αλβανική υπηκοότητα σε πολίτες του Κοσόβου ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο ελεύθερης κίνησης των Αλβανών του Κοσόβου στη ζώνη Σένγκεν, που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πάντως εδώ και κάποια χρόνια τα Τίρανα ήδη παραχωρούν σε μεγάλο αριθμό Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου αλλά και των Σκοπίων, την αλβανική υπηκοότητα.
Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε έγκαιρα ενημερώσει για κινήσεις ενοποίησης Αλβανίας-Κοσόβου.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Έντι Ράμα και ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσαν ότι η κοινή συνάντηση Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου θα πραγματοποιηθεί στις 27 Νοεμβρίου – 28 Νοεμβρίου.
Η ημερομηνία αυτήν δεν είναι φυσικά καθόλου τυχαία μιας και η 28 Νοεμβρίου είναι η ημέρα της εθνικής εορτής των Αλβανών.
Η Αλβανία ανακήρυξε ανεξαρτησία στις 28 Νοεμβρίου 1912 (αναγνωρίστηκε το 1913) και πρώτος κυβερνήτης της ήταν ο Ισμαήλ Κεμάλι (Ismail Qemali).
Πέρασε μέσα από πολιτικά καθεστώτα Πριγκιπάτου, Δημοκρατίας και Βασιλείου μέχρι την εισβολή των Ιταλών το 1939, όποτε έγινε και προτεκτοράτο. Το 1944 έγινε Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία υπό τον Ενβέρ Χότζα και το Εργατικό Κόμμα (PPSH). Άρα μόνο τυχαία δεν είναι η ημερομηνία συνάντησης των πρωθυπουργών των δύο πλευρών.
Ο Ράμα δήλωσε ότι κατά την κοινή συνάντηση των κυβερνήσεων, θα συζητηθεί στην ουσία η ολοκληρωτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων και σημείων μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.
«Οι συνοριακοί έλεγχοι θα είναι τόσο σπάνιοι, όπως συμβαίνει στα σύνορα της ΕΕ. Τα διπλώματα σπουδών, οι εργασίες των νέων είναι προφανείς δυσκολίες για τους νέους και στις δύο πλευρές των «Αλβανικών εδαφών» , δήλωσε ο ίδιος .
Έχει ήδη επιτευχθεί πλήρη συμφωνία για την ενοποίηση της αγοράς η οποία θα αποτελέσει πρότυπο περιφερειακής ενοποίησης σε αντίθεση με όλες τις θεωρίες συνωμοσίας.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν όλες τις δυνατότητες να είναι μοντέλα που προηγούνται του παραδείγματος τους για τη δημιουργία μιας περιφερειακής οικονομικής ζώνης», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα.
Σκληρή στάση απέναντι και στην Ελλάδα
Ο υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας, Ντμίτρι Μπουσάτι, σε συνέντευξη του στο περιθώριο της Συνάντησης Ελλάδας-Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ-Αλβανίας που έγινε στην Θεσσαλονίκη επανέφερε όλη την αλυτρωτική και εχθρική προς την Ελλάδα ατζέντα της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής.
Αντιθέτως προκαλεί καθώς εμφανίζεται σταθερή στην διατήρηση του «Τσάμικου ζητήματος» αλλά και στην παραπομπή στις ελληνικές καλένδες του σημαντικότατου αν και συμβολικού θέματος, της απόδοσης της ελάχιστης τιμής στους χιλιάδες νεκρούς Ελληνες στρατιώτες του αλβανικού Μετώπου.
Ο Μπουσάτι όχι μόνο επέμεινε στο «Τσάμικο ζήτημα» αλλά με πρωτοφανή τρόπο έσπευσε να συνδέσει την εκπλήρωση της υποχρέωσης της Αλβανίας για την ίδρυση των 2 στρατιωτικών νεκροταφείων για τους Έλληνες στρατιώτες πεσόντες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, με την επίδειξη σεβασμού στους… Τσάμηδες.
«Ακόμη δεν έχουμε κλείσει την συζήτηση για τις εκκρεμότητες του Β Παγκοσμίου Πολέμου, την Αρση του Εμπολέμου και τον σεβασμό στους Τσάμηδες» είπε ο κ. Μπουσάτι παραπέμποντας στην γνωστή θέση των ακραίων του κόμματος των Τσάμηδων για ίδρυση των δυο στρατιωτικών νεκροταφείων με αντίστοιχη δέσμευση της Ελλάδας για ίδρυση νεκροταφείου και μνημείου στο ελληνικό έδαφος για την «γενοκτονία» των… Τσάμηδων.
Ο Αλβανός Υπουργός Εξωτερικών μάλιστα ουσιαστικά καταργεί την συμφωνία του 2009 για την ίδρυση των δυο νεκροταφείων, δηλώνοντας ότι πρέπει τώρα να «ξεκαθαρίσει η Συμφωνία» σε ότι αφορά: την τοποθεσία των νεκροταφείων, τον αριθμό των πεσόντων, την ταυτοποίηση τους κλπ».
Η Συμφωνία για την «αναζήτηση, εκταφή και τον ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων» είχε επικυρωθεί από την Αλβανική Βουλή τον Μάρτιο του 2010 και προέβλεπε την ίδρυση των δυο νεκροταφείων στην Κλεισούρα και στους Βουλιαράτες.
Αυτή είναι η δεύτερη συμφωνία την οποία αρνείται να υλοποιήσει η Αλβανία και ζητά πρόσθετα ανταλλάγματα προκειμένου να… συζητήσει από την αρχή το θέμα των νεκροταφείων, ενώ για την άλλη ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων, την οποία έχει ακυρώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας (μετά από προσφυγή του τότε αρχηγού της αντιπολίτευσης ‘Εντι Ράμα) ο κ. Μπουσάτι συνέχισε την τακτική της κωλυσιεργίας.
Ωσάν να υιοθετεί μάλιστα την τουρκική θέση (εξάλλου δημόσιες υπήρξαν οι επικρίσεις στην Αλβανική Βουλή ότι η κυβέρνηση Ράμα ακύρωσε την Συμφωνία, μετά από συνεννόηση με την Τουρκία) ο Μπουσάτι έκανε λόγε «για περίπλοκο ζήτημα και αλυσίδα διαμαχών στην Μεσόγειο για τα θαλάσσια σύνορα και τις ΑΟΖ», τονίζοντας ότι η χώρα του θέλει μια «δίκαιη και τίμια λύση στα πρότυπα της συμφωνίας με την Ιταλία», αν και φυσικά με την Ιταλία δεν υπάρχει πρόβλημα στην οριοθέτηση καθώς δεν παρεμβάλλονται στην οριοθέτηση μεταξύ των δυο χωρών,νησιά, όπως συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Αμετακίνητος ήταν ο κ. Μπουσάτι και στο θέμα των περιουσιών των Ελλήνων μειονοτικών στην Χειμάρα, αναφέρθηκε σε γενικό σχέδιο ανάπλασης που δεν περιορίζεται μόνο στην κατεδάφιση ορισμένων παράνομων ή μη κτιρίων για τα οποία θα δοθούν όπως είπε αποζημιώσεις, αποφεύγοντας φυσικά το βασικό πρόβλημα που είναι η απαλλοτρίωση ελληνικών περιουσιών σε περιοχές που σχεδιάζεται όχι μόνο πολεοδομική ανάπλαση αλλά και ιδιωτικές τουριστικές επενδύσεις.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment