Sunday, May 27, 2007

ΜΙΝΙΜΑ ΓΙΑ ΒΟΡΕΗΟΣ HΠEΙΡΟΤΕΣ

Στρατιωτική υποχρέωση όσων αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια.




α- Όλοι οι άνδρες από 19 έως 45 χρονών έχουν υποχρέωση να υπηρετήσουν. Το που θα υπηρετήσουν και σε ποιο σώμα (στρατό, ναυτικό, αεροπορία) είναι σχεδόν τυχαίο.β) Δεν υπάρχει πλέον καμιά ειδική μεταχείριση για τους βορειοηπειρώτες.γ) Πόσο καιρό θα υπηρετήσω;

Όσοι είναι από 19 έως 35 χρονών υπηρετούν πλήρη θητεία 12 μήνες.
Όσοι είναι από 35 και πάνω και αποκτήσουν την Ελληνική ιθαγένεια υπηρετούν 6μηνη μειωμένη θητεία εφόσον το ζητήσουν.

Όσοι γεννήθηκαν στο εξωτερικό και έζησαν εκεί μέχρι τα 11 χρόνια θεωρούντε μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Ι. Η ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού χάνετε αν μείνει πάνω από 6 μήνες τον χρόνο στην ΕλλάδαΙΙ. Για όσο καιρό έχει κάποιος την ιδιότητα αυτή μπορεί να πάρει αναβολή.ΙΙΙ. Αν θέλει να υπηρετήσει υπηρετεί 6 μήνες και αν θέλει μπορεί να είναι σε 3 διαφορετικά δίμηνα όποτε ο ίδιος επιλέξει.Εφόσον υπηρετήσει μετά μπορεί να έρθει μόνιμα στην Ελλάδα χωρίς άλλη υποχρέωση. Δηλαδή αν κάποιος μένει ακόμα στην Αλβανία και αποκτήσει την Ελληνική ιθαγένεια δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με τον στρατό και θα μπορεί να πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα.

Όσοι έχουν 1 παιδί υπηρετούν 9 μήνες εφόσον το επιθυμούν.
Όσοι έχουν 2 παιδιά υπηρετούν 6 μήνες εφόσον το επιθυμούν.
Όσοι έχουν από 3 παιδιά και πάνω παίρνουν απαλλαγή εφόσον το επιθυμούν.
Όσοι έχουν 1 παιδί χωρίς μάνα (έχει πεθάνει δηλαδή) παίρνουν απαλλαγή εφόσον το επιθυμούν. δ) Πότε θα με καλέσουν;

Όσοι είναι από 19 και πάνω παίρνουν μέσω του αστυνομικού τμήματος της περιοχής σας το δελτίο κατάταξης.Το παραλαμβάνει ο καθένας μόνος του από το τμήμα ή από τον αστυνομικό που το πάει στο σπίτι. Επίσημα υποτίθεται ότι έρχετε 1 μήνα πριν από την ημέρα που έχετε υποχρέωση να παρουσιαστείτε αλλά αυτό γίνεται σπάνια. Μπορεί να έρθει μια δύο η μια εβδομάδα πρίν ή να μην έρθει και καθόλου. Σε κάθε περίπτωση θεωρείστε ανυπότακτος αν δεν παρουσιαστείτε την ημέρα που έγραφε το χαρτί είτε το λάβατε είτε όχι.

Όσοι απέκτησαν την υπηκοότητα με πολιτογράφηση τους καλούν κάποια στιγμή να ορκιστούν ως Έλληνες πολίτες (μπορεί και να μήν γίνει και τυπικά να θεωρήσουν ότι έγινε). Από εκείνη την στιγμή ενημερώνετε ο δήμος, η νομαρχία, το αλλοδαπών, η αστυνομία, το στρατολογικό γραφείο κλπ. Από αυτή τη στιγμή θεωρείτε ότι δημιουργήθηκε η υποχρέωση στράτευσης. Άρα μετά από μερικούς μήνες θα έρθει το χαρτί. Αυτό γίνεται τις πρώτες μέρες για τον στρατό ξηράς λίγο μετά για ναυτικό και αεροπορία του κάθε ενός από τους παρακάτω μήνες ανάλογα με την περίοδο που ξεκίνησε η υποχρέωση και σε ποιο σώμα κλήθηκε ο καθένας.

Στρατός ξηράςΑπό 1 Αυγούστου έως 31 Οκτώβρη -> ΦλεβάρηΑπό 1 Νοεμβρίου έως 31 Ιανουαρίου -> ΜάηΑπό 1 Φεβρουαρίου έως 30 Απριλίου -> ΑύγουστοΑπό 1 Μαΐου έως 31 Ιουλίου -> ΝοέμβρηΑπό 1 Αυγούστου έως 31 Οκτωβρίου -> ΦλεβάρηΠολεμική αεροπορίαΑπό 15 Αυγούστου έως και 15 Νοεμβρίου -> ΜάρτηΑπό 16 Νοεμβρίου έως και 15 Φεβρουαρίου -> ΙούνηΑπό 16 Φεβρουαρίου έως και 15 Μαΐου -> ΣεπτέμβρηΑπό 16 Μαΐου έως και 14 Αυγούστου -> ΔεκέμβρηΠολεμικό ναυτικόΑπό 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου -> ΓενάρηΑπό 1 Νοεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου -> ΜάρτηΑπό 2 Ιανουαρίου έως 5 Μαρτίου -> ΜάηΑπό 6 Μαρτίου έως 10 Μαΐου -> ΙούληΑπό 11 Μαΐου έως 30 Ιουνίου -> ΣεπτέμβρηΑπό 1 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου -> ΝοέμβρηΠρόσθετες πληροφορίες

Το μεγαλύτερο ποσοστό καλείτε να υπηρετήσει στον στρατό ξηράς και κυρίως στο Πεζικό. Πολλοί λίγοι πάνε στο Ναυτικό και ακόμα λιγότεροι στην Αεροπορία.
Όσοι είναι 19 χρονών πρέπει να συμπληρώσουν ένα έντυπο στο στρατολογικό γραφείο της περιοχής τους ή σε κάποιο ΚΕΠ (Να περάσει περιοδεύων). Αν δεν το κάνουν και κληθούν να υπηρετήσουν θα έχουν πρόσθετη δίμηνη θητεία ή οποία όμως είναι εξαγοράσιμη αλλά ένα κακό είναι ότι δεν θα μπορούν όμως να γίνουν έφεδροι αξιωματικοί.

Όσοι έχουν τελειώσει τουλάχιστον το λύκειο μπορούν να δηλώσουν στο στρατολογικό γραφείο ότι θέλουν να υπηρετήσουν ως έφεδροι αξιωματικοί (ΥΕΑ) και όταν τους καλέσουν ακολουθούν τεστ και αν τα περάσουν πάνε σε ειδική σχολή για μερικούς μήνες και τους υπόλοιπους το παίζουν αξιωματικοί (ονομάζονται δόκιμοι αξιωματικοί). Οι δόκιμοι αξιωματικοί δεν είναι απλοί φαντάροι και γενικώς περνάνε πολλοί καλύτερα στον στρατό (μετά τους 5 μήνες που έχουν πιο σκληρή εκπαίδευση) αφού πληρώνωντε, κοιμούνται σπίτι τους υποχρεωτικά και γενικώς δεν κάνουν τίποτα. Υπηρετούν όμως 5 μήνες παραπάνω (12+5 = 17μήνες). Ολα τα παραπάνω ισχύουν με τον τρέχοντα νόμο περι στρατολογίας των Ελλήνων Ν.3421/2005 (ΦΕΚ 302/13-12-2005, τ. Α΄) ( PDF)H υπουργική απόφαση που καθορίζει τις χώρες του τέως ανατολικού συνασπισμού είναι (ΦΕΚ 624/18-5-2006, τ. Β') ( PDF)Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνετε η Αλβα

No comments: