SManalysis
Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2019,
Το αμερικανικό σχέδιο για αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο και η συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στις βόρειες περιοχές άνω των ελληνικών συνόρων με άσχημα αποτελέσματα στο μέλλον.
Το Κόμμα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών (LSV) της Βοϊβοντίνας, μαζί με τους Νενάντ Τσανάκ και Αλεξάνταρ Οξίτς, ανακοίνωσε την ίδρυση του Κόμματος «Μπροστά για την Βοϊβοντίνα», με κύριο στόχο την επαναφορά της πλήρους αυτονομίας αυτής της επαρχίας, αναφέρει ο σερβικός τύπος.
Σύμφωνα με σερβικές εφημερίδες, η εν λόγω οργάνωση διαμαρτύρεται ότι τα Σερβικά κόμματα εμποδίζουν την υλοποίηση αυτού του στόχου.
Το LSV υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα ψήφισμα στο Σερβικό Κοινοβούλιο μαζί με νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της Βοϊβοντίνα, προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα και η επαρχία να αποκτήσει ξανά πλήρη αυτονομία.
Η Βοϊβοντίνα, είναι επαρχία στο βόρειο τμήμα της χώρας, στην πεδιάδα της Παννονίας. Το Νόβι Σαντ είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσά της Βοϊβοντίνα και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας.
Έχει πληθυσμό περίπου 2 εκατομμύρια (περίπου το 26.88% του πληθυσμού της Σερβίας, εξαιρουμένου του Κοσσυφοπεδίου).
Ο πληθυσμός της έχει πολυεθνική και πολυπολιτισμική ταυτότητα, καθώς υπάρχουν στην επαρχία 26 εθνοτικές ομάδες και έξι γλώσσες που είναι σε επίσημη χρήση από τη διοίκηση της επαρχίας με προεξάρχοντες τους Ούγγρους.
Ο Μιλόσεβιτς αντικατέστησε το παλαιότερο καθεστώς της αυτονομίας της Βοϊβοντίνα, πριν τον πόλεμο του Κοσόβου το 1999.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που θα δημιουργήσει πολλά και ποικίλα προβλήματα στο βαλκανικό μωσαϊκό, με το οποίο «παίζουν» και πάλι οι αποκαλούμενες μεγάλες δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται ότι την εθνική κυριαρχία του σερβικού κράτους εγγυώνται Κίνα και Ρωσία, οι οποίες αντιτίθενται στα σχέδια ΗΠΑ/ΝΑΤΟ για περεταίρω διαμελισμό της χώρας σε σχέση με το Κόσοβο.
Ο Ενβέρ Χοτζάι, αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου και ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι, παραδέχθηκαν την διπλωματική τους ήττα σε σχέση με την Σερβία, διότι το Βελιγράδι έχει με την πλευρά του δύο παγκόσμιες δυνάμεις, την Ρωσία και την Κίνα και ότι χωρίς συμφωνία μαζί τους δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη λύση για το δικό τους κράτος, σύμφωνα πάντα με τον σερβικό τύπο.
Σύμφωνα με τους Αλβανούς αξιωματούχους, η ένταξη του Κοσόβου στα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορεί να έρθει επειδή η Μόσχα και το Πεκίνο κατ’ αρχήν, υποστηρίζουν την σερβική πλευρά μπλοκάροντας τα πάντα και στον ΟΗΕ.
Μόνο αν επιτευχθεί συμφωνία με το Βελιγράδι, πρόσθεσε ο Χοτζάι, Πούτιν και Xi Jinping θα μπορούσαν να κάνουν «εκπτώσεις» στην στάση τους.
Ο Κοσοβάρος αναπληρωτής πρωθυπουργός επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα Ρώσοι και Κινέζοι να αλλάξουν τις πολιτικές τους απόψεις.
«Ο Διάλογος των Βρυξελλών, είναι μια πολιτική πλατφόρμα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, αλλά είναι σημαντικό για εμάς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση από τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
Η ρωσική πολιτική μέχρι στιγμής δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο, πράγμα που σημαίνει ότι, αν δεν επέλθει συμφωνία με το Βελιγράδι, η Ρωσία δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω.
Αυτό ισχύει και για την Κίνα. Εμείς όμως θα υπογράψουμε οποιαδήποτε συμφωνία μόνο όταν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει υποστήριξη Ρώσων και Κινέζων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις γι ‘αυτό», κατέληξε ο . Χοτζάι.
Από την πλευρά του ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Ρ. Χαραντινάι, αρνείται πεισματικά την κατάργηση της φορολογίας 100 τοις εκατό των σερβικών προϊόντων στο Κόσοβο και ισχυρίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επαναληφθούν την άνοιξη, μη δίνοντας την πρέπουσα σημασία σε αυτές .
« Αν Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο διαπραγματευτούμε αρκετά, θα έχουμε ένα πλαίσιο που θα μας επιτρέψει να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τα μέσα του έτους.
Τον Μάρτιο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά και από τις δυνατότητες της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, να φέρει σε επαφή τις δύο αντιπροσωπείες», εξηγεί ο Χοτζάι.
Ο Μίλισαβ Πάιτς επικεφαλής της επιτροπής της σερβικής εξωτερικής πολιτικής, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς αυτούς, ανέφερε ότι το Κόσοβο αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα στις προσπάθειες της κυβέρνησης της Πρίστινα να εξασφαλίσει διεθνή υποστήριξη.
«Ανησυχούν από τις ισχυρές δηλώσεις Κινέζων και Ρώσων ανωτάτων αξιωματούχων ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας.
Θα πρέπει να προστεθεί επίσης η κρίση στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και τις Βρυξέλλες, λόγω του φόρου επί των αγαθών από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Επίσης, οι Κοσοβάροι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι αρκετή και ότι η Ρωσία και η Κίνα, κατ ‘αρχήν είναι κατά οποιασδήποτε απόφασης, η οποία θα υπερβαίνει το πλαίσιο της απόφασης 1244 του ΟΗΕ, η οποία επιβεβαιώνει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Σερβίας στην περιοχή του Κοσόβου», υπογραμμίζει ο Σέρβος αξιωματούχος.
Η Σερβία εντάσσεται σαφώς στην σφαίρα επιρροής Κινέζων και Ρώσων λόγω συμφερόντων, κάτι που θα την στοχοποιήσει σαφώς το επόμενο διάστημα από την δύση, με τις εξελίξεις να τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα πλέον. Pentapostagma
No comments:
Post a Comment
smanalysis