SManalysis
Από Militaire News - 28/01/2019 | 06:15
Γράφει ο
Νίκος Καρατουλιώτης
Υποστράτηγος ΕΑ
Η γεωστρατηγική θέση της περιοχής ως το σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ασία, Ευρώπη, Αφρική), και δύο υψίστης γεωπολιτικής σημασίας θαλασσών (Εύξεινος Πόντος, Μεσόγειος), είχε σαν αποτέλεσμα τον συνεχή ανταγωνισμό των εμπλεκομένων δυνάμεων στην αέναη σύγκρουση Ανατολής – Δύσης. Εδώ συναντήθηκε και συγκρούστηκε ο περσικός επεκτατισμός με την Δύση (η μάχη του Μαραθώνα), καθώς και ο ελληνικός με τον ρωμαϊκό πολιτισμό για να επικρατήσει ο δεύτερος μόνο αφού κατέλαβε την Βαλκανική.
Από την βαλκανική χερσόνησο πέρασε ο Δυτικός επεκτατισμός μέσω των σταυροφοριών προς την Ανατολή. Η Βαλκανική ιστορικά μοιάζει με ένα κάστρο που ο καθένας το ήθελε για τους δικούς του λόγους. Η ύπαρξη του Βυζαντίου βόλευε την Δύση καθόσον ήταν ένας κυματοθραύστης στις ορδές της Ανατολής (Τούρκων, Αράβων και Περσών). Ταυτόχρονα λειτουργούσε και ως ασπίδα από τις βορειανατολικές εισβολές των σλαβικών φύλων αλλά και από τα βόρεια νορμανδικά φύλα.
Παρόλα τα παραπάνω όταν ο ανταγωνισμός μέσα στην Ευρώπη κορυφώθηκε για τον έλεγχο των εμπορευματικών οδών προς την Ανατολή, η Δύση δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το Βυζάντιο ως ενδιάμεσο σκαλοπάτι προκειμένου να επιβάλουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα τους, για τον έλεγχο των εμπορευματικών οδών. Το όλο εγχείρημα, με μια δόση ισχυρού θρησκευτικού φονταμενταλισμού, είχε σαν αποτέλεσμα τις σταυροφορίες, όχι για την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων αλλά για τον έλεγχο των εμπορευματικών οδών και μόνον. Οι σταυροφορίες με την σειρά τους είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση του Βυζαντίου και στην συνέχεια την κατάληψη της βαλκανικής από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να κινδυνέψει όλη η Ευρώπη όταν τα τουρκικά στρατεύματα έφτασαν έξω από την Βιέννη.
Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, με το ένα πόδι στην ανατολή και το άλλο στην δύση και κυρίως ως κάτοχος των Στενών, απέκτησε τεράστια δύναμη μόνο όταν κατέλαβε την βαλκανική. Η βαλκανική ως περιοχή της Rimland, θεωρείται στρατηγικό σημείο καθόσον απομονώνει την Ευρασία από την Μεσόγειο. Από την εποχή του Τσάρου και ειδικότερα με την διαθήκη του Μεγάλου Πέτρου (για έξοδο στην θερμή θάλασσα), η Ρωσία προσπάθησε κατ’ επανάληψη την έξοδο της στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά πάντα προσέκρουε στα δυτικά συμφέροντα που είχαν σφραγίσει γεωστρατηγικά την περιοχή, προκειμένου η Ευρασία να παραμείνει στο εσωτερικό της.
Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα η Γερμανία και η Αυστροουγγαρία συμμαχούν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, προκειμένου μέσου της Βαλκανικής να επεκτείνουν τον ζωτικό τους χώρο προς την Μέση Ανατολή και την Ινδία.
Από την Βαλκανική ξεκίνησε ο Μεγάλος Πόλεμος. Όταν δολοφονήθηκε ο Φραγκίσκος Φερδινάνδος στο Σαράγεβο, για να έχουμε στην συνέχεια ένα ντόμινο πολέμων που είχε σαν αποτέλεσμα την πρώτη φάση του Μεγάλου Πολέμου ή τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Κατά την δεύτερη φάση, ή τον Β΄ παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία θεώρησε απαραίτητη την κατάληψη της Βαλκανικής, προκειμένου να ενεργήσει στρατιωτικά στην Αφρική, αλλά και να έχει καλυμμένα τα νώτα της για την μεγάλη επίθεση που ετοίμαζε εναντίον της Ρωσίας.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης εδώ συγκρούστηκαν τα ενδοϊμπεριαλιστικά συμφέροντα της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλο που οι Γερμανοί ήταν οι πρώτοι αυτοί ξεκίνησαν τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, εν τούτοις οι Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία στιγμή υφάρπαξαν την μεταπολεμική λεία των Βαλκανίων. Εδώ παρουσιάζεται το παράδοξο φαινόμενο οι Ηνωμένες Πολιτείες να ερωτοτροπούν με το Ισλάμ και να δημιουργούν το μουσουλμανικό τόξο των Βαλκανίων από την Τουρκία μέχρι την Αλβανία, αποκόπτοντας τους ομόδοξους Έλληνες με τον ρωσικό λαό (γεωπολιτική των θρησκειών). Ο παραλογισμός και ο κυνισμός σε όλο το μεγαλείο του. Ενώ στην Ανατολή (Αφγανιστάν, Ιράκ, κλπ.), το ΝΑΤΟ πολεμά εναντίον του Ισλάμ στα Βαλκάνια δημιουργεί συμμαχίες με το Ισλάμ.
Η Γιουγκοσλαβία που ήταν ο τελευταίος παραδοσιακός σύμμαχος της Ρωσίας, έπρεπε να ματώσει και να διαμελιστεί για να επέλθει ο πλήρης απομονωτισμός της Ρωσίας στο εσωτερικό της Ευρασίας και το σφίξιμο του εξωτερικού δακτυλίου, δηλαδή της Rimland. Μετά τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας και την δημιουργία νέων κρατών στην περιοχή τα αμερικανικά συμφέροντα ήταν πιο εύκολο να επιτύχουν τους στόχους τους: Πρώτον, τον απομονωτισμό της Ευρασίας (δηλαδή της Heartland) και δεύτερον, την δημιουργία μιας σφήνας στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης, προκειμένου να αποτελεί ένα αποτρεπτικό παράγοντα αυτονόμησης της Ευρώπης από τα αμερικανικά συμφέροντα.
Η γεωστρατηγική αξία των Βαλκανίων στην μετα-Σοβιετική εποχή είναι αναβαθμισμένη και αυτό φαίνεται από την μετακίνηση των αμερικανικών βάσεων από την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη σε χώρες των Βαλκανίων. Έτσι αλλάζει η εστίαση του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών από την Κεντρική Ευρώπη προς την περιοχή της Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής, όπου εξελίσσεται το μέγα γεωπολιτικό παίγνιο των αγωγών. Εδώ στα Βαλκάνια δημιουργήθηκε το «εκτρωματικό τέρας» κράτος, του Κοσσόβου, πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου αλλά και διεθνών συνθηκών, περί μη αλλαγής των συνόρων.
Στο Κόσσοβο των Βαλκανίων οι Αμερικανοί κατασκεύασαν την δεύτερη μεγαλύτερη πολεμική βάση του κόσμου Camp Bondsteel, η οποία φαίνεται ακόμη και από το διάστημα (αυτή και το σινικό τείχος). Σε έκταση 3.865 στρεμμάτων φιλοξενεί 9.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς μαζί με τον βαρύ εξοπλισμό τους, σε απόσταση μόλις 150 χιλιόμετρα από την άτακτη «ενεργειακά» Ελλάδα, η οποία τόλμησε και λοξοκοίταξε προς την Ρωσία, με τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και όλα αυτά προκειμένου να ελέγχουν τους αγωγούς της περιοχής και το εν εξελίξει γεωπολιτικό παίγνιο της Νότιας διαδρομής. Στην FYROM οι Ηνωμένες Πολιτείες, κατασκεύασαν την μεγαλύτερη αμερικανική πρεσβεία με πρότυπο σταθμός ηλεκτρονικής παρακολούθησης της CIA.
Τα Βαλκάνια είναι ο ενδιάμεσος κρίκος στον γεωστρατηγικό άξονα Καύκασος – Βαλκάνια – Μεσόγειος – Μέση Ανατολή. Σε αυτή την γραμμή θα δοθεί η μάχη της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης και ο γεωπολιτικός απομονωτισμός της Ρωσίας. Μέσα σε αυτή την λογική οι ΗΠΑ πρωτοστατούν στην «σταθεροποίηση» της FYROM με την είσοδο της στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ελέγχουν την κεντρική Βαλκανική αλλά ταυτόχρονα να απομονώνουν την Γιουγκοσλαβία από την ομόδοξο και ορθόδοξη Ελλάδα, μιας και η Ελλάδα Γιουγκοσλαβία, δυνατόν να αποτελέσουν άξονα με απρόβλεπτες συνέπειες.
Έτσι λοιπόν αφού απέπεμψαν την κυβέρνηση Γκρουέφσκι, η οποία ήταν φίλα διακείμενη προς την Ρωσία, επέβαλαν την κυβέρνηση Ζάεφ η οποία ελέγχεται πλήρως από της ΗΠΑ.
Η FYROM όμως είναι λίαν ασταθείς χώρα, ένεκα εσωτερικών προβλημάτων της αλλά και του ετερογενούς πληθυσμού της, και προκειμένου να σταθεροποιηθεί οι ΗΠΑ κρίνουν απαραίτητο την είσοδο της στο ΝΑΤΟ.
Η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ κατοχυρώνει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή και ταυτόχρονα απομονώνει την Ευρασία στο εσωτερικό της.
Βεβαίως η υπογραφή της συνθήκης των Πρεσπών κατοχυρώνει μεν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αίσθημα του ελληνικού λαού, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τους μεγάλους.
Εξάλλου στην Ελλάδα διαχρονικά πάντα υπάρχουν Έλληνες που λειτουργούν με βάση το ατομικό τους συμφέρον και όχι της πατρίδας.
Εξάλλου και ο Εφιάλτης Έλληνας ήταν.
Βιβλιογραφία: Γεωπολιτική Σκακιέρα, η Ελλάδα στο κέντρο των γεωστρατηγικών συγκρούσεων. Εκδόσεις Ηρόδοτος, Νίκος Καρατουλιώτης
No comments:
Post a Comment
smanalysis