Thursday, February 1, 2018
«Οι Αλβανοί διαχρονικά δεν τηρούν τις συμφωνίες με την Ελλάδα…»
Φεβρουάριος 1, 2018. Echedoros
«Νομίζω ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα στο θέμα της Αλβανίας. Ένα θέμα, σας θυμίζω, που είναι άλυτο εδώ και εβδομήντα χρόνια, με πολλές πτυχές. Και πιστεύω ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχει ήδη διανυθεί πάρα πολύ μεγάλη απόσταση», είπε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενημερώνοντας τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα για τα εθνικά θέματα μετά τις συναντήσεις που είχε στο Νταβός της Ελβετίας.
του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
O κ. Τσίπρας ενημέρωσε επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ομαλοποίηση και αναβάθμιση των ελληνο-αλβανικών σχέσεων.
«Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας», είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του για τα εθνικά θέματα, προσθέτοντας ότι: «Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω».
Στη συνάντηση Τσίπρα – Ράμα την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στο Νταβός συζητήθηκαν σημεία που απομένουν για υπογραφή συμφωνίας καθώς και τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο, ενώ συμφωνήθηκε επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία.
Δ. Περδίκης: Καμία αισιοδοξία για πρόοδο στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις
«Έχουν γίνει πολλές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας κατά το παρελθόν, οι όποιες όμως δεν έχουν τηρηθεί από την αλβανική πλευρά», δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου Δημήτρης Περδίκης, εκφράζοντας απαισιοδοξία για πραγματική πρόοδο στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.
«Η Αλβανία διαχρονικά προσπαθεί να πάρει ότι μπορεί από την Ελλάδα με συμφωνίες και αυτό που βλέπουμε συνεχώς είναι ότι η Ελλάδα υλοποιεί αυτά που έχει υποσχεθεί αλλά η Αλβανία δεν υλοποιεί αυτά για τα οποία έχει αναλάβει υποχρέωση. Γι’ αυτό λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ γιατί η αλβανική στήνει πάρα πολλές παγίδες στις οποίες πέφτει η Αθήνα και εν συνεχεία δεν καταλήγουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Περδίκης.
Παράλληλα ανέφερε τα ανοικτά θέματα που υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας: «Υπάρχει το πογκρόμ εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, υπάρχουν θέματα εκπαιδευτικά, είναι το θέμα των άταφων Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στη Βόρειο Ήπειρο το 1940 – ΄41και πολλά άλλα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν λυθεί εάν η Αλβανία είχε την καλή διάθεση. Δεν είμαι όμως αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν».
Ο πρόεδρος της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας ανεύρεσης και περισυλλογής των οστών των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σχολίασε ότι, «Μία ανάλογη διαδικασία είχε ξεκινήσει και πριν από δώδεκα χρόνια, η οποία ενώ προχωρούσε άρχισαν να μαζεύονται κάποιοι, κατά τη γνώμη μου εγκάθετοι, οι οποίοι φώναζαν “μας παίρνουν τα οστά των προγόνων μας” και κάτι άλλα παρόμοια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ολόκληρο θέμα και τελικά να σταματήσει η προσπάθεια άδοξα».
Όπως εκτίμησε, «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από την ελληνική πλευρά η οποία θα πρέπει να διπλοελέγχει αυτά που κάνει σε σχέση με την Αλβανία. Θα μπορούσε να γραφτεί ένα ολόκληρο βιβλίο με τις διαχρονικές γκάφες των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στη γειτονική χώρα ήδη από το 1935 με το Σχολικό Ζήτημα και ακόμα περισσότερο με τις συμφωνίες με τις οποίες η Αλβανία δεσμεύθηκε να σεβαστεί τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό».
Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε επίσης στο πως ερμηνεύουν οι Αλβανοί την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην επικράτεια τους: «Όταν για παράδειγμα η Αθήνα διαμαρτύρεται για την καταπάτηση των περιουσιών των κατοίκων της Χιμάρας, τα Τίρανα θα απαντήσουν ότι στην Χιμάρα δεν υπάρχουν Έλληνες και ότι εκεί ζουν μόνο Αλβανοί».
Τέλος υπογράμμισε ότι, «Είναι καθαρά διαφορετική η οπτική γωνία από την οποία βλέπουν οι Αλβανοί τα διμερή ζητήματα και έτσι παγιδεύεται η Ελλάδα. Ειδικά όταν αναλαμβάνουν άτομα που δεν γνωρίζουν καλά τα θέματα αυτά, όπως ενδεχομένως ο πρωθυπουργός, ο οποίος φοβάμαι ότι θα παγιδευτεί και ο ίδιος».
Πηγή:kanaliena.gr
No comments:
Post a Comment
smanalysis