Tuesday, January 9, 2018

Δικαστικό «χαστούκι» στον Ράμα για το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας


 Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018,

ETHNOS

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνας έκρινε πολλαπλώς παράνομο και απολύτως άκυρο το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας που προωθούσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας

Του Γιώργου Σκαφιδά

Οι Έλληνες το βροντοφώναζαν διαμαρτυρόμενοι από την πρώτη στιγμή. Και η αλβανική Δικαιοσύνη ήρθε να (τους) το αναγνωρίσει, έστω καθυστερημένα, ρίχνοντας το μπαλάκι στο γήπεδο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα που μένει να φανεί πως θα (αντι)δράσει.

Με απόφαση που εκδόθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου (06.12.17), το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνας κρίνει πολλαπλώς παράνομο και ως εκ τούτου... «απολύτως άκυρο» («absolutely null and void») το σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας.

Η απόφαση έχει βαρύνουσα σημασία καθώς πρόκειται για ακριβώς εκείνο το πολεοδομικό σχέδιο στο «βωμό» του οποίου οι αλβανικές Αρχές (η κυβέρνηση Ράμα σε σύμπραξη με τον δήμαρχο Γκέρκι Γκόρο) μεθοδεύουν, κυρίως από το 2015 και μετά, την υφαρπαγή ελληνικών περιουσιών στην αλβανική ριβιέρα, κινητοποιώντας μπουλντόζες και αποστέλλοντας ειδοποιητήρια εξώσεων ανήμερα εθνικών εορτών, με απώτερο στόχο το δημογραφικό αφελληνισμό της περιοχής προς όφελος «ημετέρων» συμφερόντων.

Κι όμως, είναι η ίδια η αλβανική Δικαιοσύνη που έρχεται, έπειτα από προσφυγές μελών της εθνικής ελληνικής μειονότητας, να κατακεραυνώσει την πολυθρύλητη ανάπλαση ως παράνομη.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αυλώνας έκρινε «άκυρη» («absolutely null and void») τη διοικητική πράξη με την οποία ο Δήμαρχος Γκέρκι Γκόρο (Γιώργος Γκόρος, επί το ελληνικότερο), είχε εγκρίνει την ανάπλαση της περιοχής Σπήλαια στο κέντρο της Χειμάρρας το Σεπτέμβριο του 2016. Ως «άκυρη»... αποκηρύσσεται συνακόλουθα και η απόφαση με την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας είχε δώσει, προεξάρχοντος του ιδίου του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, το πράσινο φως για την «άμεση» απαλλοτρίωση ελληνικών περιουσιών στην επίμαχη περιοχή το Φεβρουάριο του 2017.

Για την ιστορία, υπενθυμίζεται ότι ήταν στον απόηχο εκείνης της διοικητικής πράξης του δημάρχου Γκόρο, που είχαν επιδοθεί σε 19 οικογένειες Ελλήνων της Χειμάρρας, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου του 2016, τα πρώτα ειδοποιητήρια έξωσης.

Η απόφαση

Πίσω στο παρόν ωστόσο, η αλβανική Δικαιοσύνη έρχεται να επικυρώσει τις ελληνικές ενστάσεις ενάντια στο αμφιλεγόμενο πολεοδομικό σχέδιο, κάνοντας δεκτά πολλά από τα επιχειρήματα της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

Οι λόγοι για τους οποίους το εν λόγω πλάνο θα πρέπει να θεωρηθεί «άκυρο», πολλοί και σοβαροί, πάντα σύμφωνα με το Πρωτοδικείο της Αυλώνας: η μη ύπαρξη ενός γενικού τοπικού σχεδίου που θα πλαισιώνει το όποιο σχέδιο ανάπλασης στο κέντρο της Χειμάρρας, η μη πρότερη διαβούλευση με τους κατοίκους, η μη πρότερη έγκριση της ανάπλασης από τους κατοίκους εκείνους στους οποίους ανήκει το 51% της συνολικής υπό απαλλοτρίωση έκτασης, η μη έγκαιρη ύπαρξη και μη δημοσίευση σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας που να εγκρίνει το επίμαχο πολεοδομικό σχέδιο, η μη ύπαρξη σχετικής έγκυρης περιβαλλοντικής άδειας κ.α.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ίδιες οι αλβανικές Αρχές «αδειάζουν» κάποιες από τις ανθελληνικές μεθοδεύσεις του Έντι Ράμα.

Τον Ιανουάριο του 2017 η ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη της Αλβανίας είχε «δει» ατέλειες, παραβάσεις και αυθαιρεσίες στο σχέδιο ανάπλασης της Χειμάρρας, ζητώντας μάλιστα την αναστολή του. Και πιο πρόσφατα, μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, κάτοικοι της Χειμάρρας κέρδισαν ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο της Αυλώνας παγώνοντας, αλλά μόνο προσωρινά, τα πλάνα των κατεδαφίσεων.

Έκτοτε, έχουν συμβεί πολλά, κάποια αρνητικά αλλά και κάποια θετικά. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, υπήρξαν ελληνικές περιουσίες που κατεδαφίστηκαν στη Χειμάρρα το περασμένο φθινόπωρο (με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση ενός βενζινάδικου). Στην πορεία ωστόσο, έμελλε να ακολουθήσουν και κάποια σημαντικά βήματα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης από την πλευρά των Τιράνων, όπως ήταν για παράδειγμα η απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και η απόφαση ανέγερσης κοιμητηρίων για τους Έλληνες πεσόντες στην Αλβανία κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο των ετών 1940-41. Μένει να φανεί εάν θα σημειωθούν τέτοια θετικά βήματα και έναντι της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή της Χειμάρρας. Ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, εμφανίζεται πάντως να διανύει περίοδο «συμφιλίωσης» με την Αθήνα, προφανώς προσδοκώντας οφέλη στο μέτωπο της ενταξιακής πορείας των Τιράνων προς την ΕΕ.

Το χασίς "έφαγε" τον αρχηγό της Αστυνομίας
Στο... ξήλωμα του αρχηγού της αλβανικής αστυνομίας, Χάκι Τσάκο, αναγκάστηκε να προχωρήσει χθες η κυβέρνηση της Αλβανίας, υποκύπτοντας στις έξωθεν (βλέπε... αμερικανικές) πιέσεις που ζητούν από τον Ράμα να περιορίσει κατά τρόπο δραστικό το εμπόριο κάνναβης και τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα. Παράλληλα, η αλβανική εισαγγελία προχώρησε στην αφαίρεση της έδρας του πλέον πρώην βουλευτή των Τσάμηδων Ακίφ Ρακίπι από το Ελμπασάν, ο οποίος είχε εμπλακεί σε κλοπές στην Ιταλία τη δεκαετία του 1990 (αλλάζοντας στην πορεία το όνομά του και παραποιώντας το ποινικό του μητρώο για να καλύψει τα ίχνη του), αλλά και σε ένα θανατηφόρο ατύχημα τον περασμένο Αύγουστο... εγκαταλείποντας το θύμα.


No comments:

Post a Comment

smanalysis