Thursday, January 4, 2018
Алфа ТВ: «Η Ελλάδα εκτός από το όνομα ζητά και την αλλαγή της ταυτότητας»
Ιανουάριος 3, 2018. Echedoros
Η στρογγυλή τράπεζα της διεθνούς κοινότητας κατά το παρελθόν έτος 2017, έθεσε και πάλι στην ημερήσια διάταξη τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.
Ο ερχομός της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια, έχει φέρει στο προσκήνιο και τη διαφωνία του ονόματος.
Κρατείται μυστικότητα
Πολλές μεταβολές και άγνωστες διαπραγματεύσεις καλύφθηκαν με ένα φως αντιφάσεων και ψεύτικων χαμόγελων κατά τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, στο τέλος του έτους παρέμεινε να αιωρείται το ζήτημα εάν οι ουσιαστικές πτυχές της διαφοράς δεν είναι μόνο ένας συμβιβασμός, αλλά ένα αίτημα για αλλαγή της (ψευδο)μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας.
Είναι γνωστό ότι στο δικό μας κοινό καθώς και στο ελληνικό, μέσω των μέσων ενημέρωσης, αυτούς τους μήνες παρουσιάζεται η πολιτική και ψυχολογική προετοιμασία των πολιτών των δύο χωρών για την επερχόμενη συμβιβαστική λύση.
‘Δημοψήφισμα’ λέει το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Βελιγράδι
Από την εμπειρία του παρελθόντος είναι σαφές ότι τα Σκόπια και η Ελλάδα δεν διαπραγματεύονται μόνο το όνομα. Αυτή η εντεινόμενη πίεση για αλλαγή του ονόματος δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί τελείως, σύμφωνα με τον Ιγκόρ Γιάνεφ, καθηγητή του διεθνούς Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών στο Βελιγράδι.
«Θα υπάρξουν αντιθέσεις, αλλά τόσο από την σκοπιανή όσο και από την ελληνική πλευρά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να τις περάσουν χωρίς δημοψήφισμα, ακόμη και με την καλύτερη βούλησή τους. Μια πολιτική απόφαση για αλλαγή ονόματος είναι μια αδύνατη αποστολή, λέει ο Γιάνεφ για τον Άλφα.
Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το όνομα, αν και δεν είναι σαφές πως θα επιτευχθεί αυτό μετά την παραίτηση της κρατικής εκλογικής επιτροπής.
Η διαφοροποίηση των Σκοπίων ως προς τη γεωγραφική Μακεδονία
Η πΓΔΜ έχει επίσης επίσημη δικαστική απόφαση που δεσμεύει την Ελλάδα να αλλάξει τη στρατηγική της σχετικά με τη διαφωνία του ονόματος. Αν το αλυτρωτικό απομακρυνθεί από το τραπέζι για το οποίο μιλάει ο νότιος γείτονας, δεν έχουμε πραγματικά μια διαφωνία ονόματος.
Αυτό επιβεβαιώθηκε από καθηγητές διεθνούς δικαίου.
Για αυτούς, είναι απαραίτητο να γίνει μόνο μια διαφοροποίηση μεταξύ των Σκοπίων και της περιοχής της Μακεδονίας της Ελλάδας αλλά και αυτής του Πιρίν, αφού η γεωγραφική Μακεδονία επεκτείνεται και στη Βουλγαρία.
«Πρακτικά είναι για το πώς να διακρίνουμε το κομμάτι μας από την υπόλοιπη περιοχή της (γεωγραφικής) Μακεδονίας. Και εδώ φθάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο που μας οδηγεί στο ερώτημα πώς να επιλύσουμε τη διαφωνία του ονόματος χωρίς να αλλαχθεί η ταυτότητα. Αποδεχόμενοι και δηλώνοντας τη διαφορά με την Ελλάδα, δηλαδή μεταξύ του κράτους και της γεωγραφικής περιοχής», δήλωσε ο Τόνι Ντεσκόσκι, καθηγητής διεθνούς δικαίου.
Τρεις επιλογές για όνομα
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων κατά τα λεγόμενα ‘φιλικά παιχνίδια’ με την Αθήνα δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά η απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου με την οποία η πΓΔΜ απέδειξε ότι δεν έκανε τίποτε για να προκαλέσει την Ελλάδα.
Μεγάλη ασάφεια.
Αυτό που είναι σαφές σε όλους μας είναι ότι το σημείο αναφοράς έχει προς το παρόν τρεις επιλογές:
Νέα , Άνω ή Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας ( στο κείμενο Νόβα, Γκόρνα ίλι Σέβερνα Ρεπούμπλικα Μακεδονία- Нова, Горна или Северна Република Македонија) καθώς και ονομασία του έθνους και της γλώσσας.
Τα ζητήματα που θα επιλυθούν το 2018, θα δείξουν εάν τα Σκόπια λάβουν ένα δίκαιο συμβιβασμό με τον οποίο θα είμαστε υπερήφανοι και όχι ταπεινωμένοι ώστε να ενταχθούμε στην ευρωατλαντική οικογένεια.
Λέπα Τζούντεβα- Лепа Џундева
No comments:
Post a Comment
smanalysis